2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialCât de mult a crescut şomajul în rândul tinerilor europeni. Vezi unde...

Cât de mult a crescut şomajul în rândul tinerilor europeni. Vezi unde se plasează România

Rata de şomaj în rândul tinerilor europeni cu vârste de până la 25 de ani era, în martie 2011, de peste 20 de procente, potrivit Eurostat. Aproape peste tot în Europa, din Marea Britanie în Europa de Est, somajul în rândul tinerilor este în continuă creştere. Însă dacă ei sunt primele victime ale crizei şi ale politicilor de austeritate, ei sunt şi primii care încep să se revolte, potrivit ediţiei electronice a cotidianului francez Liberation.

„Campionii” sunt tinerii din Spania, unde aproape una din două persoane nu au un loc de muncă. Cu aproape 45 de procente rată de şomaj, tinerii spanioli, împreună cu alţi nemulţumiţi de măsurile anticriză, au luat cu asalt pieţele din toată ţara pentru a protesta, una dintre cele mai ample manifestaţii a avut loc la Puerta del Sol, din Madrid, în acest weekend, mai spun jurnaliştii francezi.

Tinerii spanioli s-ar fi inspirat din exemplul portughez unde «geraçao à rasca» (n.r. generaţia nedorită), atinsă de şomaj în proporţie de 20 la sută, a reuşit să adune în stradă, pe 12 martie, mai multe mii de persoane, depăşind orice estimări.

Cotidianul Liberation spune că, de fiecare dată, mijlocul prin care tinerii reuşesc să se mobilizeze sunt reţelele de socializare şi respingerea clasei politice.

Studenţii britanici au protestat şi ei împotriva creşterii semnificative a taxei de înscriere la facultate, una dintre măsurile incluse în planul de austeritate propus de guvernul lui David Cameron. Nici Irlanda nu a scăpat de proteste. În noiembrie anul trecut, în ciuda frigului, 150.000 de persoane, potrivit sindicaliştilor, ar fi ieşit în stradă. Şomajul în rândul tinerilor este de peste 30 de procente în Irlanda, iar principala temere a lor este că vor fi nevoiţi să plece din ţară pentru a-şi găsi un loc de muncă.

În aceeaşi situaţie este şi Grecia unde unu din trei tineri nu reuşeşte să se angajeze, simţind pe pielea lor de aproape un an efectele negative ale planului de salvgardare conceput de UE şi FMI.

În România, peste 23 la sută din tineri nu îşi găsesc un loc de muncă, un procent similar fiind înregistrat şi de Ungaria şi Bulgaria, potrivit biroului de statistică al UE. Economistul Ilie Şerbănescu a explicat pentru romanialibera.ro că „această cifră nu este relevantă pentru că pot exista persoane care nu sunt înregistrate, cum ar fi cei care nu au un loc de muncă pentru că sunt plecaţi la studii în străinătate” şi de aceea, crede el, „cifra ar putea fi mult mai mare”.

Totuşi analistul economic argumentează că „peste tot în lume există un şomaj mai mare în rândul tinerilor decât pe medie din cauză că intrarea în câmpul muncii este mai dificilă, tinerii nu au experienţă, li se pun tot felul de condiţii de probă pe care nu le trec nu pentru că nu ar fi capabili, ci pentru că nu ştiu.” Ilie Şebănescu este de părere că reglementarea uceniciei, votată marţi de Camera Deputaţilor, nu face decât să „oficializeze o parte din nefericirile care existau până acum pentru că tânărul era ucenic şi până acum şi nu i se recunoştea acest statut, acum angajatorul capătă posibilitatea de a face cu ei legal ceea ce făceau şi până acum”. Guvernul a propus această modificare, potrivit Agerpres, estimând o creştere a ratei de ocupare a locurilor de muncă pentru tineri dar şi asigurarea angajatorilor cu forţa de muncă calificată în funcţie de cerinţele proprii.

La dezbaterile din Parlament pe acest subiect, deputatul PDL, Cornel Ghiţă, a spus, potrivit Agerpres, că noile modificări sunt în avantajul patronului dar şi ucenicului – primul pimeşte bani, iar „tânărul ucenic trebuie să facă un efort pentru a putea să capete cunoştinţele necesare accesării unei profesii care să fie finalizată cu un contract de muncă”. Pe de altă parte, reprezentanţi opoziţiei au spus că acest proiect de lege îi taie ucenicului toate drepturile pe care le avea în raport cu patronul.

 

Cele mai citite

Rata inflației a crescut în decembrie la 5,14%

Mărfurile alimentare și serviciile au fost în topul scumpirilor Rata anuală a inflației a urcat la 5,14% în luna decembrie 2024, de la 5,11% în...

Rusia și războiul său hibrid din Europa, inclusiv în România

O investigație a publicației germane „Die Zeit” a documentat cel puțin 50 de cazuri de spionaj, sabotaj, atacuri cibernetice și alte acțiuni ostile în...

Ironia sorții: Donald Trump vrea Groenlanda pentru un fenomen pe care l-a negat vehement multă vreme

În spatele insistenței cu care Donald Trump revendică teritoriul danez Groenlanda pentru Statele Unite ale Americii stă un fenomen pe care liderul republican l-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă