Firma Hortifruct, singura organizaţie de producători de legume-fructe din România recunoscută conform normelor UE, deţine pe stoc circa 3.500 tone castraveţi, urmare a cazurilor E-coli din Europa, din care Ministerul Educaţiei a cerut 30 tone pentru consum în şcoli, potrivit ministrului Agriculturii, scrie Mediafax.
Alte discuţii au fost iniţiate cu Ministerul Justiţiei, pentru valorificarea castraveţilor aflaţi pe stoc şi în penitenciare, a declarat miercuri, la Guvern, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
El a asigurat că fiecare cantitate livrată spre valorificare va fi însoţită de certificat de calitate.
Ministrul a arătat că România poate beneficia de aproximativ 9 milioane euro drept despăgubiri, în condiţiile în care vânzările la unele legume au scăzut cu mai mult de 50%.
Comisia Europeană a ridicat miercuri de la 150 de milioane la 210 milioane de euro propunerea sa de compensaţii financiare în favoarea producătorilor de legume din Uniunea Europeană, care se confruntă cu scăderea vânzărilor din cauza bacteriei Eceh, relatează AFP.
Iniţial, Comisia a propus luni un ajutor total de 150 de milioane de euro, provocând nemulţumiri în rândul agricultorilor, afectaţi de eşecul vânzării produselor lor, şi protestele mai multor ţări, precum Spania, care considerau suma insuficientă.
Comisia a fost nevoită astfel să mărească suma, finanţată de bugetul UE.
Ajutorul este destinat producătorilor de castraveţi, roşii, salată, dovlecei şi ardei gras.
Hortifruct a estimat pierderi de aproximativ 16.000 tone castraveţi, echivalentul a aproximativ 9 milioane euro.