Casa din Bădăcin a artizanului Unirii Transilvaniei cu România, Iuliu Maniu, a fost grav afectată de furtunile de săptămâna trecută. Monumentul se află într-o stare jalnică, după ce întreținerea sa a fost neglijată atât în perioada comunistă, cât și în anii în care Consiliul Județean Sălaj și Biserica Greco-Catolică s-au luptat pentru dreptul de a administra această clădire.
Preotul greco-catolic din Bădăcin, Cristian Borz, a început o campanie pentru a salva de la ruina totală acest monument. El a început refacerea clădirii, însă furtuna a distrus o parte din munca sa. „Sunt ţigle din cele 500 pe care noi le-am înlocuit în ultimii ani, cum am putut. Acum sunt în acoperiş şi mai multe spărturi prin care apa va ajunge în imobil la fiecare ploaie. Vântul a spart şi din geamuri, iar pe altele le-a deschis larg, lăsând casa ca după potop”, a spus iniţiatorul campaniei de reabilitare a Casei Maniu, pr. Cristian Borz.
Arhitectul de proiect, Valeria Lehene, din cadrul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Cultural Sălaj, a declarat că prioritară este reabilitarea fundaţiei. „Sigur că acoperişul trebuie înlocuit urgent, este extrem de deteriorat. Dar ca să poţi face asta, este nevoie de căpriori noi, ca să poţi înlocui căpriorii, trebuie ca pereţii să fie rezistenţi, iar ei nu sunt. Şi ca să întăreşti şi să stabilizezi pereţii, ai nevoie de o fundaţie bună, stabilă. Aşa ajungem la fundaţie. De fapt, întreaga casă trebuie reabilitată, proiectul a fost conceput ca unul unitar. Este o clădire care merită salvată, înseamnă istorie”, a declarat Valeria Lehene.
Pentru reabilitarea întregului imobil şi pentru punerea lui în funcţiune sub formă de Casă Memorială Muzeu este necesară suma de 350.000 de euro, însă pentru a putea consolida măcar fundaţia, trebuie strânşi urgent 12.300 de euro. Preotul Cristian Borz a reușit să strângă puțin peste jumătate din această sumă.