» Venitul brut ia locul salariului brut ca baza de impozitare.
» Avocatii, militarii, politistii si angajatii SRI ar putea cotiza si in sistemul public.
» Impozitul va fi aplicat si veniturilor din profesii liberale.
Contributiile de asigurari sociale (CAS) vor fi platite pentru toate castigurile realizate de persoanele fizice, luandu-se ca baza de calcul venitul brut, in locul salariului brut, a anuntat, la Brasov, premierul Calin Popescu Tariceanu. Primul ministru a explicat ca aceasta este una dintre sursele de finantare a majorarii pensiilor in 2008.
Conform Legii pensiilor, votata, joi, in Parlament, persoanele fizice vor plati contributia de asigurari sociale de 9,5% la venitul brut obtinut intr-o luna, reprezentand salarii, venituri din profesii liberale, drepturi de autor, venituri din agricultura, prestari servicii. Practic, se va plati CAS si pentru primele de vacanta si pentru orice alta forma de remunerare suplimentara a salariatului, daca este cazul.
Daca la nivelul salariatului de rand efectele vor fi aproape inexistente, ele se vor face insa simtite in cazul angajatilor cu venituri mari, depasind cinci salarii medii pe economie, adica peste 70 milioane de lei vechi. Contributiile erau calculate luandu-se ca baza numai aceasta suma, nu si ceea ce o depasea.
Miza este insa mult mai mare, daca legea va fi aplicata in forma votata de parlamentari, explica Petru Dandea, vicepresedinte al confederatiei sindicale Cartel Alfa. In momentul de fata, avocatii, politistii, militarii si angajatii serviciilor secrete au propriile case de pensii, necontribuind in sistemul public. "Daca legea va fi aplicata corect, aceste categorii profesionale vor fi obligate sa contribuie si in sistemul public, cu o baza de calcul de minimum un sfert din salariul mediu pe economie", ne-a declarat Dandea. Numai militarii, politistii si salariatii serviciilor secrete ar putea cumula peste 100.000 de cotizanti.
Practic, Guvernul si deputatii au incercat sa gaseasca noi surse de finantare pentru anuntata majorare a pensiilor de la 1 ianuarie 2008, dupa ce au refuzat variantele propuse de initiatorii legii, care cereau colectarea unor sume de la Fondul Proprietatea, Loteria Romana, Imprimeria Nationala sau de la companiile petroliere.
Notiunea de venit brut prevazut ca baza de impunere in legea modificata va fi similara celei pe care se aplica in prezent contributiile de asigurari de sanatate: salarii, venituri din profesii liberale, drepturi de autor, venituri din agricultura, prestari servicii, cedarea folosintei bunurilor, dividende si dobanzi.
La randul sau, Paul Pacuraru, ministrul Muncii, spune ca suportul financiar al majorarii pensiilor va fi asigurat si de cresterea economica. Potrivit acestuia, bugetul de asigurari creste de la an la an cu cateva sute de milioane de euro, pana la un miliard de euro. "Daca in 2007 se vor inregistra venituri la bugetul asigurarilor de 6,4 miliarde de euro, anul viitor vom avea 7,5-8 miliarde", a explicat ministrul.