La solicitarea unor ONG-uri de mediu, Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, le-a cerut autoritatilor din Romania sa investigheze modul in care au fost autorizate cariere de piatra si parcuri eoliene amplasate in arii protejate din nordul Dobrogei. Controalele efectuate de Garda de Mediu
au confirmat neregulile invocate de ecologisti.
Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene (CE), a trimis Ministerului Mediului o petitie primita de la mai multe organizatii neguvernamentale din Dobrogea, cu solicitarea de a investiga aspectele reclamate de ecologisti. "Am apelat la presedintele Barroso pentru ca institutiile din Romania au ignorat petitiile trimise in care am atras atentia asupra gravelor ilegalitati comise de autoritatile din judetul Tulcea privind protejarea habitatelor salbatice din ariile protejate", a declarat Marius Darie, reprezentantul asociatiilor neguvernamentale care au sesizat CE. Darie sustine ca Agentia de Protectie a Mediului (APM) Tulcea si ARBDD au pactizat cu investitorii care agreseaza biodiversitatea din Muntii Macin si din Delta si autorizeaza activitati economice periculoase pentru fauna si flora din aceste arii protejate.
"Desi in dezbaterile publice premergatoare avizarii functionarii unor cariere de piatra si a parcurilor eoliene in Muntii Macin in vecinatatea Deltei am atras atentia ca in ariile protejate nu pot fi autorizate astfel de activitati, nu s-a tinut cont de acest punct de vedere", a mai afirmat Darie.
Dupa primirea scrisorii de la presedintele Barroso, Silvian Ionescu, comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, a dispus un control in judetul Tulcea. Conform constatarilor comisarilor de Mediu, in Parcul National Muntii Macin functioneaza trei cariere din care se extrage piatra pentru constructii. "Activitatea carierelor de la Macin, Greci si Luncavita aduce prejudicii semnificative florei si faunei din Muntii Macin. Desi ne-am opus autorizarii acestor cariere, APM Tulcea a emis autorizatii de mediu pe motiv ca aceste activitati sunt importante pentru comunitatile umane limitrofe parcului ecologic", a declarat Viorel Rosca, directorul Administratiei Parcului National Muntii Macin.
Garda de Mediu a mai constatat ca, in zona Greci, APM Tulcea a emis autorizatie pentru o cariera de piatra amplasata in vecinatatea Muntilor Macin, iar transportul pietrei se efectueaza pe un drum care traverseaza o zona strict protejata. Directorul Viorel Rosca a declarat ca, "initial, transportul pietrei s-a efectuat prin satul Greci, dar localnicii s-au opus, pentru ca autocamioanele grele le daramau casele. Ca urmare, s-a autorizat realizarea unui drum printr-o zona strict protejata in care au habitatul reptile periclitate, cum ar fi balaurul dobrogean, aflat pe lista rosie de protectie".