» Zeci de romani plecati la munca in strainatate au ajuns la concluzia ca batranii lor parinti nu se descurca singuri in tara si doresc sa-i lase in grija statului.
» In judetul Bacau, Directia de Asistenta Sociala a fost luata cu asalt in luna august de cererile capsunarilor care vor sa-si institutionalizeze parintii.
» In Vrancea, patru batrani sunt deja in grija statului dupa ce copiii lor au plecat la munca in strainatate. In Iasi, multi batrani cer ei singuri protectia statului.
Daca intr-o luna obisnuita Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau primeste 7-8 cereri de internare in centrele de protectie sociala, in luna august a acestui an, luna in care capsunarii s-au intors in tara pentru concedii, s-au primit peste 30 de solicitari. "si-au dat seama ca batranii nu se pot descurca singuri, fiind in varsta. Ei se gandesc ca internarea este solutia, dar nu si ca aceasta nu se poate face oricum. In plus, nu sunt locuri, avem unul, maximum doua pe luna, centrele sunt si asa supracapacitate, iar pe lista de asteptare sunt alte peste 200 de persoane ale caror dosare au fost depuse si aprobate", ne-a declarat directorul adjunct al DGASPC Bacau, Daniela Tataru.
Avalansa de cereri venite din partea capsunarilor pentru internarea batranilor ne-a fost confirmata si de purtatorul de cuvant al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau, Alina Iftode: "Noi primim lunar circa 7-8, maximum 9 cereri in fiecare luna pentru a interna batrani in centrele noastre. In luna august au fost peste 30, diferenta fiind reprezentata de solicitarile venite din partea «stranierilor». Ei isi dau seama ca nu are cine sa aiba grija de batrani cat timp sunt plecati din tara si incearca sa gaseasca solutii".
Potrivit directorului adjunct al DGASPC Bacau, Daniela Tataru., in multe cazuri, capsunarii au incercat sa obtina un astfel de loc in azil chiar incercand sa dea spaga. "La nivel national se vorbeste de luare si dare de mita. Avand resursele necesare, pentru ca vin cu bani din tara in care sunt plecati, au senzatia ca pot cumpara aici orice. Am incercat sa le explicam ca sunt niste pasi, conform legii, de urmat, pentru ca o persoana sa ajunga beneficiara a unui centru rezidential de protectie sociala. Au mers pana intr-acolo incat sa ne raspunda: «OK, am inteles, cu cine – mai sus – trebuie sa vorbesc ca sa rezolv?»", ne-a spus Daniela Tataru.
In judetul Vrancea, Caminul de Batranii din Focsani aflat in subordinea municipalitatii de pe Milcov are in ingrijire circa 30 de persoane cu varste de peste 65 de ani. Printre acestea se numara si 4 cazuri de persoane varstnice lasate de catre focsanenii plecati la munca in Italia. "Caminul nostru ofera servicii sociale care, prin lege, se numesc ajutor de gospodarire. Cele 4 cazuri sunt ale unor batrani lasati in grija noastra de catre fiii lor plecati in Italia. Acestia au varste cuprinse intre 65 si 80 de ani", ne-a declarat directorul Caminului de Batrani, dr. Anca Apostol Largeanu.
Solicitari si din partea batranilor
Cereri pentru internarea batranilor s-au inregistrat si la Iasi. Aici insa chiar batranii sunt cei care solicita sa mearga la azil. "Nu a crescut in mod spectaculos numarul de cereri depuse in luna august, ci faptul ca probabil mai bine de 80% din solicitantii unui loc in camin precizau in cerere ca rudele sunt plecate la munca in strainatate si nu mai au pe nimeni. Este o situatie care la Iasi, putem sa spunem, s-a acutizat in ultimii doi ani, foarte multi dintre cei care depun cerere mentionand ca au copiii plecati peste granita", ne-a declarat Ionel Calapod, coordonatorul Directiei de Asistenta Comunitara din cadrul Primariei Iasi.