15.6 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialCanicula ucigasa

Canicula ucigasa

In ultimele zile sase oameni si-au pierdut viata din cauza caldurii. In total, numarul mortilor se ridica la 32. Persoanele care au lesinat sau au cazut in strada, rapuse de canicula, sunt cu sutele. Cei mai afectati au fost batranii si cei care sufereau de boli cardiovasculare. Cele mai multe decese s-au inregistrat in urma infarcturilor. Judetele care au primit cod portocaliu de la meteorologi s-au suprapus ieri cu zonele unde apelurile au inrosit telefonul la ambulanta. Numai in Bucuresti Serviciul de Ambulanta a primit peste o mie de apeluri. Aproape 20% dintre solicitari au fost pentru persoane cazute in strada, lesinuri, afectiuni cardiovasculare, hipertensiune arteriala si insolatii. Directorul medical al Serviciului de Ambulanta al Capitalei, Lucia Oana, spune ca "este absolut necesar ca oamenii sa se hidrateze, sa evite deplasarea pe strada in intervalul 11.00–17.00, sa faca dusuri cat mai frecvent, sa stea in casa, sa consume fructe si legume, iar daca trebuie sa iasa afara sa se imbrace in haine din bumbac sau in in culori deschise si sa isi acopere capul".
Temperaturile inregistrate ieri se apropie de recordul absolut al lunii iunie. In 1938 s-au inregistrat 42 de grade Celsius la Oravita. La Giurgiu si la Calafat temperatura masurata de meteorologi a fost de 41 de grade. In Bucuresti temperatura a fost de 39 de grade. Aceste valori au fost masurate la umbra, in adapostul meteorologic. La soare gradele din termometre au crescut proportional cu poluarea si numarul de masini, ajungand in unele locuri la aproape 50 de grade. La nivelul solului sau asfaltului caldura a urcat mercurul la aproape 70 de grade.
Specialistii de la Administratia Nationala de Meteorologie avertizeaza ca, daca nu ploua si nu se domoleste caldura, in judetele Vaslui, Constanta, Braila, Tulcea, Ialomita, Ilfov, Slobozia, Dolj, Giurgiu si Calarasi plantele se vor usca pe camp. Elena Mateescu, sefa laboratorului de agro-meteorologie din cadrul ANM, ne-a spus ca seceta este mult amplificata de temperaturile foarte mari din aceste zile. "Avand in vedere ca la nivelul solului s-au atins chiar si 65 de grade Celsius, plantele transpira foarte mult. Pierd si putina apa pe care o mai au, se ofilesc si mor". Analizand cantitatea de ploaie cazuta in ultimele zece luni, expertii ANM afirma ca seceta din acest an va fi cu mult mai grava decat cea din 1946, cand Romania s-a confruntat cu foametea. In Dobrogea, Muntenia, cea mai mare parte a Moldovei si Oltenia seceta este extrema.
In multe judete, mai ales in sudul si in sud-estul tarii, taranii au inceput sa isi vanda pe mai nimic animalele. Le este mila ca mor de foame. Pasunile sunt uscate, iar sperantele de ploaie, la fel de mici si de pamantii ca si iarba de pe camp. In multe localitati fantanile au secat, iar ciuturile scot namol. In judetele Ialomita, Arges, Maramures, Caras-Severin, Gorj, Vaslui, Neamt si Hunedoara mai multe sate si comune primesc apa potabila si menajera. Pompierii aduc zilnic zeci de mii de litri de apa pentru oameni si pentru animale. Din cauza caniculei, in judetul Covasna, pe raul Olt, zeci de pesti au murit. Conducerea Agentiei de Protectie a Mediului Covasna sustine ca analizele facute arata clar ca pestii au murit din lipsa de oxigen. Vestile meteorologilor nu sunt optimiste. si pentru zilele urmatoare sunt prognozate temperaturi de aproape 35 de grade. Specialistii ANM afirma ca in sudul, sud-estul si estul tarii vremea va fi caniculara la orele amiezii.
Valul de caldura afecteaza si alte tari: in Bulgaria se inregistraza temperaturi nemaiintalnite in ultimii 50 de ani. Tot din cauza caniculei, autoritatile turce au decretat trei zile de concediu pentru persoanele care sufera de probleme cronice, pentru cele cu handicapuri si pentru femeile gravide. Pe de alta parte, in Anglia, Germania, Rusia si Asia de Sud inundatiile si ploile torentiale fac ravagii.

Cele mai citite

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei se opune ca țara sa să devină „patrie alternativă” pentru palestinieni

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a exclus categoric marţi orice posibilitate ca ţara sa să servească drept "patrie alternativă" pentru palestinieni, avertizând că...

Rareș Bogdan îl acuză pe Ciolacu că minte

Rareş Bogdan, prim-vicepreşedintele PNL, a lansat un nou atac la adresa lui Marcel Ciolacu pe care îl acuză că minte. Mai mult, liberalul avertizează...

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei se opune ca țara sa să devină „patrie alternativă” pentru palestinieni

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a exclus categoric marţi orice posibilitate ca ţara sa să servească drept "patrie alternativă" pentru palestinieni, avertizând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă