Guvernul Ucrainei a notificat Executivul Romaniei privind intentia de a realiza cea de-a doua etapa a investitiei numite "Canalul pentru navigatie maritima de mare adancime Dunare-Marea Neagra". Mircea Staras, expertul roman care a facut parte din comisia de ancheta a ONU privind incalcarea Conventiei Espoo de catre Ucraina la realizarea acestei investitii transfrontaliere, a declarat ca transmiterea notificarii ucrainene catre Romania privind realizarea fazei a doua a Canalului Bastroe este un fapt pozitiv pentru ca astfel "autoritatile ucrainene recunosc raportul comisiei de ancheta realizata la solicitarea Comisiei Espoo, in care se stipuleaza ca prima faza a proiectului Bastroe a avut impact major asupra biotopului din Delta Dunarii". Staras a apreciat insa ca parcurgerea procedurii internationale de catre Ucraina este de lunga durata.
"Demersul recent al Ucrainei de a notifica autoritatile romane in privinta intentiei de a continua aceasta investitie este un demers legal, in concordanta cu procedurile internationale privind derularea unor investitii cu impact transfrontalier, cum este cazul Canalului Bastroe. Asta nu inseamna ca, dupa ce Ucraina a notificat Romania in privinta acestei investitii, poate efectua imediat lucrarile. Dimpotriva. Parcurgerea procedurilor internationale in cazul investitiilor transfrontaliere este foarte laborioasa si de durata. Conform acestor proceduri, statele riverane raspund notificarii prin solicitarea de informatii noi. Dupa ce se epuizeaza aceasta informare reciproca si nu mai sunt revendicari de informatii in privinta proiectului, se solicita un studiu de impact asupra mediului, iar proiectul si studiul de impact se supun dezbaterilor publice atat in statul care realizeaza investitia, cat si in statele riverane unde exista suspicune de impact ecologic.
Abia dupa parcurgerea acestor etape si daca statele riverane sunt convinse ca vor fi eliminate sursele de impact ecologic, se poate trece efectiv la realizarea investitiei", a spus expertul roman. Anul trecut, cand s-a dat publicitatii raportul comisiei de ancheta realizata la solicitarea Comisiei Espoo, Ucraina a protestat energic, afirmand ca nu accepta concluziile expertilor desemnati de ONU, printre care era si unul ucrainean. Reprezentantii statelor membre ale Conventiei Espoo nu au tinut cont de acest protest si au impus Ucrainei sa se conformeze procedurilor stabilite de aceasta conventie privind realizarea investitiilor transfrontaliere si sa elimine impactul asupra mediului salbatic din Delta Dunarii generat de Canalul Bastroe.