4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialCa pe vremea Rodicăi Stănoiu: Inspecţia Judiciară va trece în subordinea Ministerului...

Ca pe vremea Rodicăi Stănoiu: Inspecţia Judiciară va trece în subordinea Ministerului Justiţiei

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că una dintre modificările propuse la pachetul de legi ale Justiţiei prevede ca Inspecţia Judiciară (IJ) să treacă la Ministerul Justiţiei (MJ).

"În multe ţări, IJ este la MJ. Respectând deplina independenţă, autonomie pe care o are, nu intră sub coordonarea – poate vor spune unii- să zicem sub conducerea factorului politic, rămâne cu totul. Eventual există şi o soluţie mai radicală de o autonomiza, o instituţie separată a statului român, dar care să nu fie dependentă de CSM. Nu CSM-ul să-i facă regulamentul de organizare, să-i stabilească, să-i aprobe rapoartele şi celelalte, ca după aceea ei să se ducă în control la corpul de magistraţi procurori", a afirmat Toader, într-o declaraţie susţinută la sediul MJ.

El a precizat că în România sunt aproximativ 7.000 de magistraţi şi că există 70 de membri ai IJ, care au un rol foarte important.

"Această competenţă a IJ de a verifica proceduri şi celelalte în activitatea magistraţilor vine ca o altă formă de asigurare a independenţei, vine ca un alt mecanism de poziţionare a puterii judecătoreşti în raport cu puterile statului şi în acelaşi timp asigurarea autonomiei independenţei lor de a-şi îndeplini misiunile legale pe care le au", a explicat Toader.

Inspectia Judiciară a mai fost sub controlul ministrului Justiţiei până în 2004. În guvernarea Năstase, această instituţie îşi făcuse un renume pentru faptul că era un instrument de presiune asupra magistraţilor. Ulterior, ea a trecut la CSM, dar, din 2013, PSD a decis că Inspecţia poate fi sesizată şi de către ministrul Justiţiei – o prevedere de care Tudorel Toader s-a folosit din plin.

Inspecţia Judiciară, dornică să i se subordoneze ministrului ALDE al Justiţiei

Inspecţia Judiciară susţine că propunerea anunţată de ministrul Tudorel Toader de trecere a acestei instituţii în subordinea Ministerului Justiţiei este în acord cu necesitatea unei autonomii reale şi consolidarea independenţei faţă de CSM.

Danileţ despre trecerea Inspecţiei Judiciare la MJ: Mi se pare cea mai dură propunere

Judecătorul Cristi Danileţ, fost membru al CSM, susţine că trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei i se pare cea mai "dură" propunere anunţată miercuri de ministrul Tudorel Toader.

"Propunerea MJ: Inspecţia Judiciară trece la Ministerul Justiţiei. Mi se pare cea mai dură propunere. Inspecţia Judiciară era la MJ până în 2005, apoi a fost la CSM până în 2012, după care a devenit instituţie independentă. Acum se doreşte să se revină la sistemul dinainte de reforma din 2005. Personal, nu vreau să fiu un magistrat posibil anchetat de Inspecţia ministrului", a scris Dănileţ, pe Facebook.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă