Fosta șefă a DIICOT și fostul președinte al ANAF, Șerban Pop, sunt urmăriți penal pentru o mită de 230.000 de euro de la omul de afaceri Horia Simu (foto), unul dintre campionii câştigurilor din despăgubiri ilegale.
Scoaterea de sub urmărire penală a unui campion al despăgubirilor ilegale acordate în cazul retrocedărilor a adus-o din nou în fața procurorilor anticorupție pe fosta șefă a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Alina Bica. Magistrata a fost reținută ieri de DNA, alături de Șerban Pop, fostul președinte al Autorității Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).
Acesta din urmă este acuzat că ar fi primit de la Horia Simu aproximativ 230.000 euro (constând în două contracte de asistenţă juridică încheiate cu firmele sale şi suma de 150.000 euro, în numerar), pentru a interveni la conducerea DIICOT în sensul soluționării favorabile a unui dosar penal în care era implicat omul de afaceri, potrivit unui comunicat al DNA.
“Inculpata Bica Alina Mihaela (…) a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (martor denunţător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la inculpatul Pop Şerban”, arată procurorii anticorupție. Banii ar fi reprezentat doar o tranșă din cei 230.000 de euro pe care Horia Simu i-a plătit, timp de opt luni, lui Șerban Pop, pentru a se vedea scăpat de urmărirea penală. Iar, potrivit DNA, plata nu a fost fără folos. “În schimbul banilor primiți, inculpata Bica Alina Mihaela a determinat înlocuirea procurorului de caz și a efectuat presiuni asupra unui alt subordonat de-al său (care, potrivit probelor administrate până în acest moment al urmăririi penale a acţionat fără vinovăţie), în scopul pronunţării unei soluţii de clasare în cauza în care se desfășurau acte de urmărire penală față de suspectul Simu Horia, lucru care s-a și întâmplat ulterior”, se arată în comunicat.
Cine sunt cei anchetați
Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, mai este implicată în alte două dosare de corupție, pentru care a fost arestată timp de cinci luni. În dosarul cunoscut cu numele „Bica 1”, aceasta a fost trimisă în judecată pentru că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiţiei în comisia Autorității Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, ar fi aprobat, alături de ceilalți membri ai comisiei, omului de afaceri Gheorghe Stelian despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro, potrivit Mediafax.
În cazul “Bica 2”, desprins din primul, Alina Bica este judecată că l-ar fi favorizat pe Ovidiu Tender în dosarul Rafo-Carom (în care acesta a primit, până la urmă, o pedeapsă definitivă de peste 12 ani de închisoare) şi pe fostul ministru Adriean Videanu în dosarul Romgaz-Interagro. În această ultimă speţă mai sunt judecați Dorin Cocoş, fiul său Alin Cocoş și Adriean Videanu.
Fostul președinte al ANAF, Șerban Pop, devenit între timp avocat, mai este judecat în dosarul de șantaj al directorului general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, acuzat că l-a șantajat pe administratorul RCS&RDS. Pop este acuzat de folosirea unor informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, conform rechizitoriului întocmit de procurori. Șerban Pop a mai lucrat în conducerea ANAF ca vicepreşedinte, în mandatul Guvernului Tăriceanu, fiind demis de Emil Boc. Anterior, mai fusese și director de cabinet al ministrului PSD al Finanţelor, Mihai Tănăsescu, în Guvernul Năstase.
Omul de afaceri Horia Simu se află deja în arest preventiv, într-un dosar în care este acuzat de obţinerea unei despăgubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 55 milioane de euro, conform Mediafax. Simu este suspectat că ar fi depus la un dosar de despăgubire a unui imobil mai multe înscrisuri false, pentru a acredita ideea de imposibilitate de restituire în natură şi de urgenţă în soluţionarea dosarului. Pe de altă parte, omul de afaceri este unul dintre campionii despăgubirilor din retrocedări. Acesta a cumpărat drepturi litigioase de 1,5 milioane de dolari și a încasat, în contul acestora, despăgubiri de 105 milioane euro.
DNA îl urmărește penal pe Horia Simu și în noul dosar în care sunt implicați Alina Bica și Șerban Pop, pentru dare de mită.
Alte dosare cu retrocedări ilegale
Anchetele deschise de DNA privind retrocedările ilegale au scos din viața publică, anul trecut, mai multe personalități. Printre acestea, fostul deputat Viorel Hrebenciuc, arestat preventiv, alături de fiul său, în cazul retrocedării ilegale a unei suprafețe de 43.000 de hectare de pădure. Hrebenciuc a fost trimis în judecată pentru că ar fi acționat ca Paltin Gheorghe Sturdza să obţină, printr-o hotărâre judecătorească, respectiva suprafață de teren, deși nu avea dreptul.
În acest dosar mai sunt cercetați și socrul lui Victor Ponta, senatorul Ilie Sârbu, și fostul deputat Ioan Adam. Ilie Sârbu a fost cercetat pentru folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite şi sprijinirea unui grup infracţional organizat, conform unui comunicat al DNA. Într-un alt dosar, Horia Georgescu, fost şef al Agenției Naționale de Integritate, a fost arestat preventiv pentru că, alături de alţi membri ai Comisiei Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, a aprobat despăgubiri pentru trei imobile, supraevalându-le cu aproximativ 75 de milioane de euro, au stabilit procurorii anticorupție.