Sunt 28 de judeţe cu un procent de recenzare peste media pe ţară. Între acestea, judeţul Vâlcea este pe primul loc cu 52,84% din locuinţele estimate a fi înregistrate. Pe locul al doilea s-a situat judeţul Covasna, cu 52,50%. Cu o zi în urmă, Covasna era pe primul loc, în topul judeţelor cu cele mai multe locuinţe recenzate. Judeţul Bihor se află pe locul al treilea cu 51,96%. Ilfovul este ultimul dintre judeţele „harnice”, cu 40,59%. La fel şi Constanţa, Caraş-Severin şi Timiş, care nu depăşesc 44,6% .
Cei mai puţini încrezători în recenzori au fost însă locuitorii din Sineşti judeţul Ialomiţa. Aici s-au înregistrat date pentru doar 11,41% din totalul de 1.560 de locuinţe estimate a fi recenzate. În localitatea Scărişoara din judeţul Alba doar 13,43 de locuinţe au fost recenzate.
În Capitală se numără mai greu
Bucureştenii sunt în continuare reticenţi. Numărul locuinţelor recenzate, în primele patru zile nu a depăşit 35.00% din cele 8.637.054 de locuinţe estimate a fi înregistrate. Tot aici, 148.429 de oameni au răspuns întrebărilor recenzorilor.
În topul sectoarelor din Capitală, cu cele mai multe locuinţe recenzate se află sectorul 6, cu 40,43% din cele 154.969 de locuinţe. Pe locul al doilea de află sectorul 5 cu 39,34%, pe locul al treilea este sectorul4 cu 39,26%. Sectoarele 3 şi 2 se clasează pe locurile următoare, cu 39,06%, respectiv 29,38%, iar pe ultimul loc este sectorul 1 cu 23,46% din totalul de 138.875 de locuinţe estimate a fi recenzate. În prima zi a recensământului, sute de oameni s-au înghesuit în faţa comisiilor de la primăriile de sectoare pentru a completa formularele. Nu au reuşit să scape mai repede de recensământ decât cei care plecau din ţară în perioada 20-31 octombrie.
Declararea locului de muncă este obligatorie
Institutul Naţional de Statistică reaminteşte populaţiei că subiectele cuprinse în formularele de recensământ sunt obligatorii, mai puţin cele opţionale, respectiv: etnia, apartenenţa religioasă, limba maternă, precum şi cele legate de dizabilităţi – ultima secţiune din formularul P.
Prin urmare, informaţiile referitoare la „ocupaţie” sau „locul de muncă”, sunt obligatorii de furnizat şi înregistrat pentru toţi subiecţii recensământului. Aceste informaţii, după prelucrarea datelor, vor fi utilizate pentru construirea statisticilor privind structura populaţiei pe ocupaţii şi grupe de ocupaţii, precum şi pe activităţi economice pentru diferite grupe de vârstă, sexe sau medii de rezidenţă.