15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialBucovina se reface dupa potop

Bucovina se reface dupa potop

» Ultimul bilant arata ca apele revarsate au ucis cinci oameni. 12.000 de persoane au fost evacuate si aproximativ 7.000 de gospodarii au fost inundate, potrivit  Ministerului de Interne.

» Cinci judete sunt afectate de viiturile de pe raurile Prut si Siret si raman sub cod rosu de avertizare hidrologica: Bacau, Iasi, Neamt, Botosani si Suceava.

» Presedintele Traian Basescu a cerut  administratiei locale, care se ocupa de gestionarea crizei din Moldova, sa isi cheme oamenii din concediu.

» Ministerul Economiei si Finantelor va acorda sinistratilor ajutoare de la rezerva de stat de 60 miliarde lei vechi (6 milioane lei, circa 1,7 milioane euro), constand in alimente si apa potabila.

Cele peste 50 de localitati sucevene afectate de potopul din zilele trecute forfotesc de utilaje de decolmatare, se refac diguri si drumuri luate de ape, in muntii judetului se aude ecoul motoarelor de excavatoare care readuc raurile in albia lor de dinainte de inundatii.
In localitatea Vama, locul unde cursul Moldovei se intalneste cu Moldovita, devenise duminica un lac urias, care inghitise casele dimprejur si curtea unui depozit de lemne cu usurinta cu care un pelican inghite o hamsie. "Numa’ in ’52 o fost prapad mai mare", stie cu precizie Gheorghe Leontis, un localnic de 63 de ani. "O saptamana a plouat intruna si sambata seara deodata o venit un val mare si s-o acoperit toata valea de apa", povesteste el privind marea de namol lasata in urma de apele acum retrase.

De o parte si de alta a drumului ce duce in inima judetului Suceava, ravagiile viiturilor pe verdele bucolic se etaleaza indecente precum o rana deschisa. Calea ferata pe care se plimbau turistii straini cu mocanita prin vaile Bucovinei se sfarseste in cursul deviat al raului Moldovita, care ajunsese lat de 80 de metri. Viitura a smuls pur si simplu bucati din asfalt, asa incat drumul judetean 176, care trecea prin Gura Humorului si ducea spre Radauti, e acum intrerupt in cinci locuri, intre kilometrii 22 si 34. "S-o adunat de pe versanti apa multa, s-o format un torent puternic si o venit deodata, sambata dupa-amiaza, un val inalt de 3-4 metri care a luat totul in cale. O fost rupere de nori!", se mira si seful de santier de la Pojorata, cel care se ocupa de lucrarile de refacere a soselei. Abia ieri au inceput reparatiile la Moldovita, pentru ca a plouat pana duminica seara.

Asa a fost si-n alte localitati din judet – Putna, Tibeni, Horodnicul de Jos, Vicovul de Jos si Vicovul de Sus, Straja, Frateutii Noi si Frateutii Vechi, Dornesti, Brodina, Ulma, Todiresti, Liteni si Frumosu. Vestile au circulat prin vai o data cu apele, iar de ieri inima le-a venit la loc sucevenilor, vremea s-a aratat mai buna si autoritatile au anuntat ca situatia se normalizeaza in tot mai multe localitati.

Tatiana Dabija
Tatiana Dabija
Tatiana Dabija, sef departament Eveniment
Cele mai citite

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...
Ultima oră
Pe aceeași temă