0.7 C
București
sâmbătă, 14 decembrie 2024
AcasăSpecialBOR: Innoire prin centralizare

BOR: Innoire prin centralizare

Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) definitiveaza statutul dupa care va functiona. Ieri a hotarat ca din adunarile parohiale vor putea face parte si femeile, iar astazi ar putea modifica modalitatea de alegere a ierarhilor.
Necesitatea unui nou statut a aparut o data cu noua Lege a Cultelor, promulgata in decembrie anul trecut, care prevede ca, in termen de 12 luni, toate cultele inregistrate in Romania trebuie sa-si revizuiasca statutele.
Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Costel Stoica, ne-a declarat ca "au fost aduse mii de amendamente pentru noul statut deoarece se doreste adaptarea principiilor Bisericii la timpurile in care traim". In acest sens, dar si pentru armonizarea legislatiei actuale cu cea europeana, ieri s-a convenit ca in adunarile parohiale pot fi alese si femei, pana acum locurile fiind rezervate exclusiv barbatilor. Pe de alta parte, aceasta concesie nu va avea nici un efect semnificativ deoarece eventualele decizii se iau in adunarile eparhiale, nu la nivel de parohie, care este cea mai mica unitate administrativa a bisericii.
Astazi va fi pusa in discutie modificarea modalitatii de alegere a ierarhilor in sensul ca propunerile pentru scaunul ramas liber nu vor mai fi facute de catre Sinod, ci de membrii adunarii eparhiale vacante, urmand ca votul sa fie dat doar de Sinod. Totusi, potrivit unor teologi, in acest fel vor fi reduse drepturile laicilor in Adunarea Nationala Bisericeasca, Sinodul devenind un fel de casta. Costel Stoica socoteste insa ca "nu mai suntem ca acum o mie de ani. Nu se poate sa implici mireni si clerici in alegerea unui episcop sau mitropolit din cu totul alta zona a tarii decat cea din care sunt ei".
Biserica Ortodoxa Romana functioneaza dupa un statut ce dateaza din 1948, de pe vremea Patriarhului Iustinian, dupa instaurarea regimului comunist. Cu toate ca a mai suferit unele adaugiri, de-a lungul timpului principiile dupa care BOR se ghideaza au ramas aproape neschimbate.
Democratie
Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Costel Stoica, sustine ca schimbarea modalitatii de alegere a ierarhilor este benefica: "Va fi un fel de vot uninominal. Nu se alege pe ochi frumosi sau pe spranceana. Exista monahi care se bucura de notorietate in multe zone ale tarii si in acest fel vor avea sansa sa fie propusi".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă