12 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialBoc si Geoana cauta o majoritate pentru buget

Boc si Geoana cauta o majoritate pentru buget

» Emil Boc spera ca bugetul pe 2010 poate fi promovat ca initiativa a membrilor Guvernului care sunt si parlamentari, in conditiile in care mandatele ministrilor care au preluat si portofoliile lasate libere de PSD expira pe 15 noiembrie.

Mircea Geoana pare de acord cu aceasta varianta, dar purtatorul de cuvant al PSD sugereaza ca partidul nu va vota un buget propus de un guvern interimar. Prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, ne-a spus ca liberalii oricum nu-l vor vota, fiindca vine de la "un guvern ilegitim".

Premierul interimar, Emil Boc, promite ca va trimite in Parlament proiectul pentru bugetul pe anul viitor in urmatoarele zece zile. Potrivit intelegerii pe care o are Romania cu Fondul Monetar International, Legislativul ar trebui sa adopte bugetul de stat pe 2010 pana la sfarsitul acestui an. Problema este insa ca un guvern provizoriu, cum este cel condus de Emil Boc, nu are suficiente prerogative pentru a veni in fata Parlamentului cu proiectele bugetului de stat si ale bugetului asigurarilor sociale. Liderul PDL crede ca ministrii sai, care sunt si parlamentari, vor putea totusi promova bugetul sub forma unei initiative legislative. In prima instanta, Mircea Geoana a promis cu optimism ca "vom da tarii un buget pana in decembrie", explicand ca trebuie doar gasita "formula juridica", astfel incat "un proiect de buget pe anul 2010 sa fie aprobat de catre Parlament, in colaborare cu Guvernul in exercitiu, dincolo de situatia precara in care se afla".

 

Purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz, nu este insa de acord cu aceasta viziune impaciuitoare a sefului sau si ne-a explicat ca "se va putea aproba un buget" abia atunci cand "vom avea un guvern rezultat dintr-o majoritate" si ca, deocamdata, "suntem intr-un blocaj mentinut cu obstinatie de presedintele Basescu". Multi social-democrati considera ca n-ar trebui sa-l ajute pe Boc sa-si tina cuvantul fata de FMI, fiindca in acest fel ii ofera munitie prezidentiabilului Basescu. Mircea Geoana a incercat sa para responsabil in fata reprezentantilor Fondului, pe care i-a vazut la sfarsitul saptamanii, de aceea a vorbit despre necesitatea votarii bugetului pana pe 10 decembrie, astfel incat Romania sa beneficieze de transa de 1,5 miliarde euro inainte de finele anului.

 

Fara acesti bani nu vor putea fi platite pensiile si salariile bugetarilor, a avertizat presedintele Traian Basescu. In schimb, liberalii, care nu-si ascund dispretul fata de ideea ca tara sa fie guvernata cu ajutorul FMI, declara fara reticenta ca nici nu se gandesc sa voteze proiectia bugetara a actualului guvern interimar. Prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban ne-a explicat ca, oricum, "un buget nu se face pe genunchi si in nici un caz sub presiunea FMI" si, mai ales, "nu de un guvern ilegitim". De altfel, presedintele liberalilor, Crin Antonescu, i-a dat replica lui Mircea Geoana, spunand ca "trebuie sa discutam foarte concret, si nu sa facem declaratii de bunavointa". Ludovic Orban crede ca amanarea transei FMI din decembrie nu-i va afecta pe bugetari si pensionari si ca amenintarile de acest fel sunt "minciuni grosolane ale presedintelui Basescu".

Reprezentantul Romaniei la FMI, fostul ministru de Finante social-democrat Mihai Tanasescu, a lasat de altfel sa se inteleaga ca Fondul ar putea fi in continuare extrem de generos si ingaduitor cu Bucurestiul. "Conflictele politice nu sunt doar in Romania. Cred ca testul politic major pentru politicienii din Romania este gasirea unui consens", iar "aprobarea bugetului este o incercare". Finantistul, care marturiseste ca ar accepta dupa prezidentiale sa devina premier, sustine insa ca  "FMI ne va da banii in decembrie", iar "Banca Mondiala – in ianuarie", fiindca expertii Fondului au venit la Bucuresti tocmai pentru ca in aceasta perioada Romania "sa nu piarda vremea", "sa isi consolideze credibilitatea si sa isi pastreze angajamentele".

» Bugetul pe 2010
Romania are mai multe restante la obligatiile pe care si le-a asumat in acordul cu FMI pana la sfarsitul anului: reformarea sistemului de pensii, adoptarea legii raspunderii fiscale si reducerea cheltuielilor salariale bugetare cu 15,5%. Cel mai important hop de trecut ramane insa adoptarea legii bugetului pe 2010 in Parlament, pana la sfarsitul anului. Bordul FMI se reuneste insa pe 10 decembrie, iar orice schimbare negociata de autoritatile romane ar trebui adoptata pana atunci, pentru a putea fi luata in discutie. Romania trebuie sa adopte pentru 2010 un buget al carui deficit sa nu depaseasca sase procente din PIB, care se bazeaza pe accize crescute la tutun si carburanti, precum si pe scaderea cheltuielilor cu salariile bugetare, care, de altfel, vor fi "inghetate" anul viitor. Plata primelor si orelor suplimentare ar urma sa fie diminuata cu o suma echivalenta cu 0,25% din PIB.

Cele mai citite
00:04:36

VIDEO. La cinci ani de la COVID, șeful OMS afirmă că lumea este încă vulnerabilă la pandemii

O întrebare incomodă încă dăinuie în aer, la cinci ani după ce COVID-19 a început să facă ravagii: este lumea pregătită să facă față...

Fostul ministru al Educației este noul prorector al SNSPA

Decizia de numire a Ligiei Deca a fost adoptată, în urma consultării Senatului universitar Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a anunțat numirea...

Studenții cer clarificări și bilete online

Alianța Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România atrage atenția asupra multiplelor situații neacoperite de legislația actuală, care afectează studenții Reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti...
Ultima oră
Pe aceeași temă