5.7 C
București
sâmbătă, 25 ianuarie 2025
AcasăSpecialBloomberg. Numeroși români de etnie romă solicită azil în SUA, pe motiv...

Bloomberg. Numeroși români de etnie romă solicită azil în SUA, pe motiv că sunt persecutați în Uniunea Europeană. Unii dintre ar locui în corturi, amplasate în parcurile din Los Angeles

Numeroși români de etnie romă solicită azil în Statele Unite, pe motiv că ar fi persecutați în România și în alte țări ale Uniunii Europene, potrivit unor oficiali americani și organizații pentru drepturile minorităților, citate de agenția Bloomberg, informează Mediafax.

„Romii aleg să traverseze Oceanul Atlantic în contextul tendinţelor antiimigraţie din Europa. Grupurile de romi, în general nomade, vizate de persecuţii de sute de ani, se confruntă acum cu diminuarea toleranţei autorităţilor europene, în contextul venirii a peste un milion de imigranţi şi refugiaţi din Siria şi din alte ţări. Amplificarea tendinţelor neonaziste din România până în Italia a condus la demolarea taberelor de romi, la atacarea afacerilor romilor, la segregarea comunităţilor şi agresarea copiilor”, preciează agenţia Bloomberg.

Doar în cursul acestui an, aproape 1.800 de români au fost reţinuţi la frontiera sudică a Statelor Unite, comparativ cu 400, câți au fost reținuți anul trecut şi cu câteva zeci de persoane, reținute în 2008, arată datele oficiale furnizate de autorităţile americane.

Potrivit președintelui Centrului European pentru Drepturile Romilor, cu sediul la Budapesta, şi profesor asociat la Universitatea Rutgers din New Jersey, Ethel Brooks, oamenii solicită azil în statul american California „din disperare”.

Un român de etnie romă, Viorel R., a declarat, pentru Bloomberg, că a plecat din țară pentru că „nu mai suporta sp fie privit de sus”. Astfel, bărbatul de 52 de ani şi-a vândut animalele pe care le avea în țară și, în loc să plece în Europa Occidentală, a cumpărat un bilet de avion spre Mexic. De acolo, a mers spre frontiera Statelor Unite şi s-a adresat poliţiei americane pentru a cere azil.

El a susținut că a fost agresat de poliție, care i-ar fi făcut plăgi la scală și la buze. „Am decis să plec pentru că nu mai puteam să supravieţuiesc”, a  explicat Viorel R.

Directorul  adjunct al Programului internaţional al Institutului pentru Politicile Migraţiei, Natalia Bănulescu-Bogdan, a explicat, pentru Bloomberg, că „aproape în toate țările europene există numeroase prejudecăți în privința romilor”.

„Stereotipurile conform cărora ar practica cerşetoria şi ar comite furturi alimentează prejudecăţile”, a adăugat ea.

De la aderarea României şi Bulgariei la Uniunea Europeană, romii au început să împiedice rezistență privind migrația în Europa Occidentală, notează sursa citată. De exemplu, în Suedia, politicienii analizează posibilitatea interzicerii cerşetoriei, însă criticii susţin că astfel de iniţiative sunt îndreptate împotriva romilor. În Franţa, autorităţile au demolat tabere de romi de la periferia Parisului. Guvernul Canadei a adoptat în 2012 o lege care sancţionează solicitările de azil bazate pe argumente false, după ce mii de romi din Ungaria au ajuns pe teritoriul canadian.

Bloomberg mai notează că, în prezent, mulți romi ar încerca să se stabilească în Statele Unite. Ei ar ajunge în suburbiile oraşului Los Angeles, unde fie locuiesc în apartamente, fie amplasează corturi în parcuri până găsesc o locuință. Unii lucrează ca agenţi de pază sau în restaurante, în timp ce alţii cerşesc sau primesc ajutor din partea bisericilor locale.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă