-1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialBaza de pescuit oceanic Midia, data pe doi bani

Baza de pescuit oceanic Midia, data pe doi bani

SRI a pus la dispozitia procurorilor o serie de documente din anul 2003 privind anumite fapte frauduloase comise de administratorii portului pescaresc Midia in folosul rafinariei lui Patriciu. Numai ca procurorii din Constanta, in loc sa desfasoare cercetari temeinice avand in vedere ca la mijloc era o frauda de aproximativ 100 miliarde de lei, au aplicat formula NUP pentru administratorii Companiei Romane de Pescuit Oceanic (CRPO). Firma lui Patriciu a devenit proprietarul bazei pescaresti.

Conform dosarului 54/2003 de la Parchetul Curtii de Apel Constanta, Vartan Rosioru, Balescu Mariana, Balescu Dumitru si Necula Elena ar fi comis falsuri, abuzuri si uzurpari de calitati oficiale in urma carora firma magnatului Patriciu, Rompetrol Rafinare, a devenit mai intai chiriasa a bazei de pescuit oceanic, iar mai apoi proprietara acesteia. In cele din urma, CRPO a devenit chiar datoare la firma Rompetrol cu o suma de aproximativ 36 miliarde de lei.

Fals in acte

Afacerea intre rafinarie si CRPO a fost perfectata de administratorul judiciar al flotei de pescuit, Rosioru Vartan, conform contractului de inchiriere nr. 240/2001, in care s-au comis cateva omisiuni. Suprafata de teren grevata de platforme portuare si depozite a fost redusa cu cateva hectare, iar rafinaria nu avea vreo obligatie sa solicite de la proprietar aprobare in privinta investitiilor pe care urma sa le faca in calitate de chirias. Vartan Rosioru a mai contribuit inca o data, in anul 2002, la aceasta afacere in folosul firmei lui Patriciu. Este vorba despre un proces-verbal care atesta ca rafinaria si-ar fi indeplinit cu buna-credinta obligatiile de chirias si ca ar fi efectuat investitii de aproape 100 miliarde de lei.

Creditor-fantoma

In sesizarea facuta catre Parchetul General, SRI invoca faptul ca administratorul juridic al CRPO, Vartan Rosioru, ar fi favorizat interesele Rompetrol Rafinare, iar aceasta s-ar fi inscris in mod fraudulos pe tabelul creditorilor CRPO, conform dosarului de faliment 1167/2001 de la Tribunalul Buzau. In baza acestui act aditional, se face precizarea ca „toate investitiile efectuate de Rompetrol Rafinare in danele 1-4 ale Portului Midia sunt lucrari necesare si utile”. Firma lui Patriciu a solicitat ca din vanzarea activelor de pescuit oceanic sa-i fie restituita suma de 93,4 miliarde lei. Magistratii din Buzau au acceptat imediat aceasta cerere si, astfel, firma Rompetrol Rafinare a devenit creditor al CRPO. Din aceasta postura, firma lui Patriciu a inceput sa participe la luarea deciziilor privind valorificarea bunurilor flotei de pescuit oceanic. Una dintre acestea este vanzarea bazei navale din Portul Midia. Adunarea creditorilor a hotarat acceptarea investitiilor facute de rafinarie. Investitiile constau, in proportie de 80%, in lucrari de dragaj in bazinul portuar, bazin care nu era proprietatea CRPO.

Musamalizare la nivel inalt

Toate aceste operatii frauduloase sunt descrise cu lux de amanunte de catre SRI in sesizarea remisa procurorilor in anul 2003. Sesizarea a ajuns la Parchetul General si apoi la Parchetul Curtii de Apel Constanta, dosarul fiind repartizat procurorului Nicolae Andrei. Sesizarea este insotita si de 15 copii dupa documente care dovedesc intreaga afacere. Din motive greu de explicat, intreaga documentatie a fost trimisa la Inspectoratul Politiei Transporturi Constanta. Un politist de la Serviciul de Cercetari Penale a incercat sa-i audieze pe cei implicati si sa-i puna sub urmarire penala, dar la scurt timp dupa ce i-a citat pe cei patru administratori ai CRPO i s-a luat dosarul. Procurorul Nicolae Andrei, fost angajat al unitatii „doi si-un sfert” din Tulcea, a cerut dosarul si a dispus, prin ordonanta, neinceperea urmaririi penale, pe motiv ca probele de la dosar nu ar fi concludente in privinta producerii prejudiciului!

Baza navala pescareasca

Compania Romana de Pescuit Oceanic avea in patrimoniul sau o baza navala in Portul Midia, care se intinde pe 70.000 de metri patrati. Este vorba de patru dane de acostare la care trageau navele de pescuit oceanic si cele de transport peste de tip frigorifer numite „Polar”. Aceasta baza portuara pescareasca incepuse sa fie construita cu doi ani inainte de evenimentele din decembrie 1989 si nu a mai fost finalizata. Pe cele 7 hectare de la Midia, CRPO detinea, totusi, platforme betonate destinate descarcarii pestelui pe care-l aduceau navele de pescuit si de transport, hale frigorifice utilate partial, care puteau sa depoziteze 100.000 tone de peste. Cu aceasta capacitate de depozitare, respectiva baza urma sa devina cel mai mare frigorifer din Romania. In aceeasi incinta se mai afla o cladire neterminata, in care urma sa fie mutat centrul de comanda al flotei romanesti de pescuit oceanic.

Flota de pescuit oceanic a fost lichidata judiciar dupa ani de inginerii de tot felul. La aceasta data, nu mai exista nici una din cele aproape 60 de nave de pescuit oceanic si de transport aflate in anul 1990 in patrimoniul CRPO. Baza navala pescareasca de la Midia a fost transformata, intre timp, in terminal petrolier.

Cele mai citite

„The Brutalist” și „Emilia Perez” triumfă la Globurile de Aur

Actorul american de origine română, Sebastian Stan, a câştigat premiul pentru cel mai bun actor într-un film comedie/ musical cu rolul din "A Different...

„The Brutalist” și „Emilia Perez” triumfă la Globurile de Aur

Actorul american de origine română, Sebastian Stan, a câştigat premiul pentru cel mai bun actor într-un film comedie/ musical cu rolul din "A Different...
Ultima oră
Pe aceeași temă