16.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialBatalia pentru bisturiu

Batalia pentru bisturiu

Schimbarea comisiei de specialisti care l-au examinat pe presedintele Traian Basescu a facut ca decizia interventiei operatorii la clinica din Viena sa vina cu mare intarziere. Initial, in dimineata zilei de luni, dr. Sorin Oprescu, directorul Spitalului Universitar Bucuresti, a numit o comisie formata din 13 medici. Spre seara, in jurul orei 18.30, ministrul Sanatatii a decis infiintarea unei noi comisii formate din trei medici. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a catalogat decizia infiintarii primei echipe de specialisti, hotarare care i-a apartinut lui Sorin Oprescu, ca fiind „un exercitiu de imagine”. Nicolaescu a mai acuzat faptul ca „unii medici nu au reusit sa-l convinga pe presedinte sa faca ce trebuia”, starea de sanatate a pacientului deteriorandu-se. Comunicarea despre situatia medicala s-a dovedit haotica pe tot parcursul zilei de luni.

Zvonuri si lipsa informatiilor

In timp ce toata presa a asteptat dis-de-dimineata pe holurile Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti primele declaratii privind starea de sanatate a sefului statului de la specialistii numiti de dr. Sorin Oprescu, s-a lansat un zvon: presedintele se afla internat la Spitalul Elias. Zvonul a devenit certitudine spre pranz, spre deosebire de alte informatii care s-au dovedit a fi incorecte. Una dintre acestea s-a referit la decizia medicala privind locul in care va fi operat de hernie de disc seful statului, si anume Spitalul Uni-versitar Bucuresti. La pranz, dr. Sorin Oprescu a facut o prima conferinta de presa la SUB anuntand ca presedintele tarii a dorit „sa fie operat de trei medici romani”, si anume profesorul Vlad Ciurea de la Spitalul Bagdasar-Arseni, conferentiarul Gabriel Iacob – Spitalul Universitar Bucuresti si dr. Dan Voinescu – Spitalul Elias. Iar locul interventiei – unul dintre aceste trei spitale din Capitala. Parea batut in cuie, dar spre seara s-a produs o rasturnare spectaculoasa de situatie. Ministrul Sanatatii a intervenit in jurul orei 19, anuntand, la Spitalul Elias, ca a desemnat o alta comisie formata din alti trei specialisti: profesorul Constantin Popa (Institutul de Boli Cerebro-Vasculare), dr. Florin Exergian si dr. Vasile Ciubotaru (ambii sefi de Sectie Neurochirurgie – Spitalul de Urgenta Bagdasar- Arseni). De fapt, lipsa dr. Exergian din comisia formata initial de Oprescu a uimit pe toata lumea. Si asta deoarece medicul Florin Exergian este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni specialisti in chirurgia herniei de disc.

De-abia la ora 22 s-a decis

Incordarea a devenit maxima printre ziaristii aflati in curtea Spitalului Elias, care incercau sa afle amanunte de la propriile surse, in lipsa celor oficiale. Doar spre ora 22, decizia plecarii presedintelui Romaniei la clinica din Viena pentru a fi operat de hernie de disc de catre medici straini a devenit certitudine. Totusi, aceasta stire, confirmata si de Administratia Prezidentiala, nu a surprins foarte tare, deoarece inca de luni dimineata se vehicula ideea plecarii presedintelui la Viena. Si asta in timp ce toti doctorii romani spuneau fara echivoc ca aceasta interventie este una de rutina, iar cele trei spitale bucurestene aveau dotarea necesara pentru asigurarea securitatii medicale a presedintelui tarii. In timp ce comisiile se certau intre ele, starea pacientului se deteriorase, unele surse spunand ca se ajunsese pana acolo incat nu-si mai simtea picioarele.

Starea se agravase

Unul dintre medicii care initial a fost in echipa nominalizata de Sorin Oprescu este dr. George Iana. Acesta este seful Serviciului de Imagistica (SUB), fost director al aceluiasi spital (nominalizat de Eugen Nicolaescu in locul lui Oprescu) pentru o perioada scurta de timp. Acesta ne-a declarat ieri ca a refuzat sa mai participe in prima comisie dupa ce a vazut ca medicul Exergian nu figura printre membrii acesteia. „Luni, in jurul orei 18, simptomatologia presedintelui s-a agravat. Necesita interventie de urgenta. Nu existau conditii tehnice de pregatire a salii la Spitalul Bagdasar-Arseni, iar interventia trebuie facuta in cel mai scurt timp. Variantele SUB si Spitalul Elias cazusera din start, iar medicul Exergian ar fi operat numai la Spitalul Bagdasar-Arseni. Decizia de interventie chirurgicala la Viena a fost luata in 20-25 de minute”, a spus ieri dr. George Iana.

Prima comisie, nerecunoscuta oficial

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a explicat ieri de ce a hotarat numirea unei alte comisii medicale decat cea aleasa de dr. Sorin Oprescu. „Ministerul Sanatatii este cel care isi asuma responsabilitatea privind starea de sanatate a presedintelui, care este o problema de securitate nationala. In Romania nu oricine poate sa infiinteze o comisie cand crede de cuviinta. Ministerul Sanatatii a urmarit cum a evoluat starea de sanatate a domnului presedinte si atunci cand a constatat ca se agraveaza a decis infiintarea acestei comisii. Ea a avut ca obiective sa faca investigatii medicale suplimentare, sa analizeze inca o data starea de sanatate a presedintelui Romaniei si sa-i propuna acestuia alternativele. Am incercat sa gasim rapid in Romania posibilitatea de a efectua o asemenea interventie. Am constatat ca Spitalul Bagdasar-Arseni este cel mai indicat din toate punctele de vedere: al dotarii, al componentei profesionale a medicilor”, a spus ministrul Sanatatii. El a tinut sa precizeze ca dr. Exergian a spus ca operatia nu poate fi facuta in noaptea de luni spre marti deoarece este foarte obosit, iar aceasta implica o mare responsabilitate. I s-a propus presedintelui sa opteze pentru un spital din Bucuresti (si sa astepte pana dimineata) sau sa mearga la Viena, unde o echipa de medici era pregatita pentru interventie. Fiind vorba de o urgenta neurochirurgicala, s-a optat pentru Viena. Ministrul Sanatatii a subliniat ca infiintarea comisiei nu era de competenta lui Sorin Oprescu, acest lucru fiind „o problema de imagine” si ca orice politi-zare sau interpretare pe aceasta tema nu este corecta.

Suferea de o complicatie

Presedintele Romaniei ar trebui sa ramana in spital doua pana la trei saptamani pentru a-si reveni dupa operatie, au declarat medicii austrieci de la Spitalul Universitar din Viena. Conform unui prim raport al starii de sanatate, operatia a trebuit sa aiba loc dat fiind ca presedintele suferea de o complicatie neobisnuit de mare la discul intervetebral, a spus medicul curant, prof. universitar Engelbert Knops. Seful statului nu mai are dureri si a pus deja ca intreaga sa camera de spital sa fie transformata intr-un birou.

Cele mai citite

Dialog satiric, partidul Piraților – Academia Catavencu

– Frumos te-ai mai potcovit, prietene! Cum ai făcut rost de piciorul de lemn? – Într-o luptă cu olandezii care nu voiau să mă...

Mari comici ai puliticii – Academia Catavencu

În ultima perioadă de timp, pe scena politicii noastre a urcat o nouă generație de politicieni – puliticienii! Așa cum lasă să se...

Viorica Dăncinepoate – Academia Catavencu

După atât de cunoscutele „Scopul partidului social-democrat este să câștige alegerile prezidențiale, locale și parlamentare de anul trecut” și „lupt împotriva unei țări...
Ultima oră
Pe aceeași temă