21.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialBăsescu, RECLAMAT la CNCD pentru declaraţii RASISTE

Băsescu, RECLAMAT la CNCD pentru declaraţii RASISTE

Mai multe organizaţii guvernamentale şi non-guvernamentale, care promovează egalitatea de şanse şi drepturile minorităţilor, au depus, miercuri, o petiţie la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), prin care solicită sancţionarea preşedintelui Traian Băsescu, ca urmare a unor declaraţii despre natalitate de săptămâna trecută, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

În petiţie, organizaţiile sancţionează declaraţiile preşedintelui faţă de femeile românce şi rome şi le consideră „discriminatorii pe criteriul de gen, etnie şi statut social”, deoarece aduc „vătămare demnităţii şi imaginii femeilor”.

Citeşte şi: Băsescu, „NOCIV” pentru societatea românească. Cine îl acuză

Săptămâna trecută, preşedintele a spus că, în actualul ritm de scădere demografică, România va avea 15 milioane de locuitori în 2030, iar structura se va schimba pentru că minoritatea romă este foarte productivă, iar natalitatea trebuie să fie o misiune pentru femeile din ţara noastră.

Practic, prin declaraţiile sale, preşedintele Traian Băsescu „discriminează femeile, femeile rome şi femeile care aparţin unei categorii defavorizate (pe criterii economice) prin preferinţa exprimată pentru creşterea natalităţii în rândul femeilor cu un anumit statut socio-economic şi care nu fac parte din minoritatea romă”, se precizează în comunicat.

În petiţia adresată CNCD, reprezentanţii societăţii civile atrag atenţia că preşedintele Traian Băsescu încalcă prin declaraţiile sale mai multe articole din Ordonanţa de Urgenţă 137/2000. 

Citeşte şi: Băsescu:Faceţi, fetelor, un copil, că până la urmă este un act patriot

De asemenea, instituţiile semnatare subliniază că declaraţiile preşedintelui instigă la ură, agravează rasismul, „împarte pe criterii etnice femeile în mame dezirabile şi nedezirabile şi contribuie la perpetuarea stereotipurilor rasiste cu privire la femeile rome si la devalorizarea maternităţii acestora”.

Mai mult, la sfârşitul săptămânii trecute, mai multe organizaţii şi grupuri informale au protestat la Cotroceni şi la Monumentul Memorandiştilor din Cluj Napoca printr-un flash-mob artistic, faţă de „declaraţiile rasiste, sexiste, clasiste şi naţionaliste” ale preşedintelui Traian Băsescu.

Citeşte şi: Flash Mob împotriva lui Băsescu. „Nu vrem un preşedinte rasist, sexist, naţionalist şi clasist!”

 

Organizaţiile semnatare sunt: Centrul FILIA,  E-Romnja (Asociaţia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome), Romano ButiQ, Grupul Pentru Acţiune Socială, Asociaţia G.A.S, CPE, Asociaţia Front, Societatea de Analize Feministe – AnA, CASE (Clubul Academic de Studii Europene), Fundaţia Desire, Asociaţia Transcena.

Cele mai citite

Ciucă dezvăluiri din operațiunile de peste hotare: Cele mai ieftine arme le aveau românii și insurgenții

Stimularea industriei de apărare este crucială pentru securitatea continentului, susține președintele PNL, Nicolae Ciucă, aflat în vizită la Cugir. „Îmi aduc aminte că, în teatrele...

Erdogan vrea să se întâlnească cu Bashar al-Assad la ONU

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut să se întâlnească cu omologul său sirian Bashar al-Assad la New York, în marja Adunării Generale a...

Japonia se confruntă cu inundații catastrofale ce au provocat victime

Ploile torenţiale au provocat inundaţii şi alunecări de teren în Ishikawa, regiunea de coastă afectată în ianuarie de un cutremur puternic cu magnitudinea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă