Instanța Înaltei Curți de Casație și Justiție a dispus „confiscarea de la inculpatul Cosma Vlad Alexandru a sumei de 1.260.042,85 lei” și „confiscarea de la inculpatul Cosma Mircea a sumei de 1.890.064,27 lei”, cuantumul sumelor încasate de aceștia de la societățile comerciale pe care le-au ajutat să obțină contracte supraevaluate de la Consiliul Județean Prahova.
Decizia apare în sentința instanței supreme în care cei doi au fost condamnați pentru corupție. În dosar sunt puse sechestre asiguratorii.
În mod inexplicabil, Consiliul Județean Prahova, deși prejudiciat, NU s-a constituit parte civilă, se precizează în decizia instanței care a administrat, marți, pedepse severe în acest dosar.
Fostul președinte al CJ Prahova Mircea Cosma a fost condamnat de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție la opt ani de închisoare pentru fapte de corupție, iar fiul său, deputatul PSD Vlad Cosma, a primit cinci ani, amândoi cu executare. Prejudiciul este de 4,1 milioane de lei. Decizia poate fi atacată cu apel.
În același dosar a fost condamnat și Răzvan Alexe la doar doi ani și șase luni închisoare, deși este autor principal. Însă, Alexe a beneficiat de reduceri de pedepse deoarece a colaborat cu anchetatorii și în plus a denunțat și alte fapte penale… citeşte mai multe AICI!
Fostul președinte al CJ Prahova Mircea Cosma a fost condamnat de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție la opt ani de închisoare pentru fapte de corupție, iar fiul său, deputatul PSD Vlad Cosma, a primit cinci ani, amândoi cu executare. Prejudiciul este de 4,1 milioane de lei. Decizia poate fi atacată cu apel.
În același dosar a fost condamnat și Răzvan Alexe la doar doi ani și șase luni închisoare, deși este autor principal. Însă, Alexe a beneficiat de reduceri de pedepse deoarece a colaborat cu anchetatorii și în plus a denunțat și alte fapte penale.
Pedepsele sunt cu executare, însă sentințele pot fi atacate la instanța de cinci judecători de la instanța supremă. Cei doi mai au un dosar în care sunt anchetați pentru fapte de corupție alături de alți înculpați.
Mircea și Vlad Cosma au fost trimiși în judecată de către procurorii anticorupție în aprilie 2014. În rezumat, președintele CJ Mircea Cosma a fost acuzat că a acordat contracte supraevaluate unor societăți comerciale, iar diferența dintre valoarea reală a contractelor și plusul nejustificat a fost împărțit între inculpați. Aranjamentele s-au făcut prin intermediul lui Răzvan Alexe, inculpat în dosar.
Potrivit DNA, „între 2010 şi 2013, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, inculpatul Cosma Mircea a derulat o activitate infracţională de natură a prejudicia bugetul public al judeţului, în favoarea unor interese private, antrenând într-un circuit ilicit, susţinut şi de reprezentanţii societăţilor comerciale favorizate – denunţători în cauză, mai multe persoane printre care şi pe fiul său, Cosma Vlad Alexandru, deputat în Parlamentul României. În concret, contra unor sume de bani – reprezentând un procent din câştigul asigurat pentru trei societăţi comerciale -, inculpatul Cosma Mircea, uzând de prerogativele conferite de funcţia deţinută la nivelul autorităţii publice judeţene (…) a facilitat câştigarea de către cele trei societăţi a procedurilor de achiziţie publică organizate de consiliul judeţean ca entitate achizitoare de lucrări şi servicii, dar şi decontarea cu prioritate a altor lucrări deja efectuate. Intervenţia reprezentanţilor societăţilor la preşedintele Consiliului Judeţean Prahova s-a realizat fie direct (prin reprezentantul de atunci al uneia din cele trei societăţi comerciale, în prezent decedat), fie prin intermediul inculpatului Cosma Vlad Alexandru, dar şi a inculpatului Alexe Răzvan (apropiat al familiei Cosma), care şi-au traficat influenţa avută asupra inculpatului Cosma Mircea în sensul celor de mai sus, contra unui comision împărţit între ei în două părţi egale”.