» Silozuri de patru milioane de dolari vandute de AVAS cu 770.000 de dolari.
» "Administrare speciala" pentru descurcareti.
Functionarii AVAS si ai Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Tulcea au participat activ la transferul ilegal al bunurilor imobiliare ale societatii Cerealcom Tulcea in proprietatea unor "baieti destepti". Dupa arestarea fostului consilier guvernamental Fanel Pavalache, functionarii AVAS au anulat contractul de privatizare a Cerealcom Tulcea, semnat cu acesta. Fosta firma a lui Pavalache detinea silozurile din Babadag si Cataloi, in care se depozitau zeci de mii de tone de grau din rezerva de stat. In 2004, AVAS a cedat catre Deltanav cele doua silozuri evaluate la aproximativ 4 milioane de dolari, fara licitatie, la un pret de 770.000 de dolari. Conform contractului, s-a efectuat o cesiune de creanta pe care Cerealcom o avea catre o banca, creanta pe care a preluat-o Deltanav, iar suma pretinsa de AVAS pentru cele doua silozuri a fost platita, in patru rate, pe parcursul a doi ani.
DGFP Tulcea nu a contestat miscarea AVAS, desi avea la acea data de recuperat de la Cerealcom 7,7 miliarde de lei vechi, cu sechestre din 2001. La scurt timp, dupa ce au fost instrainate silozurile, AVAS a mai facut un favor "baietilor destepti". AVAS a instituit administrarea speciala la Cerealcom si astfel a blocat executarea silita organizata de DGFP Tulcea. Pe timpul administrarii speciale, Fiscul nu poate sa vanda activele firmelor pentru recuperarea creantelor bugetare.
Deltanav, care apartine unui cetatean iranian, a sechestrat bunurile pe care le mai avea Cerealcom, aflata in administrare speciala, pentru recuperarea unei datorii de 3,6 miliarde de lei vechi. DGFP Tulcea a avut stiinta de manevra, dar nu a contestat creanta. In 2 februarie 2007, un executor judecatoresc a venit sa vanda sediul Cerealcom din strada Progresului 26 exact cu suma pe care o revendica Deltanav. Nici de aceasta data Fiscul nu a contestat manevra, desi avea de recuperat de la Cerealcom peste 20 miliarde de lei vechi, de trei ori mai mult decat era datoria in 2004. Administratia Financiara Tulcea a cerut blocarea vanzarii sediului, dar directorul DGFP Tulcea, Marieta Cretu, a comunicat executorului judecatoresc "intentia de a se inscrie la distributia pretului". Marieta Cretu a declarat ca propunerea apartine consilierului juridic Valentin Blendea. La randul lui, Blendea declara ca "nu aveam temei legal sa contest vanzarea".
Imobilul din strada Progresului apartine patrimoniului national, in aceasta cladire fiind semnat actul de retrocedare a Dobrogei de turci catre Romania in 1878. Birourile din cladirea ultracentrala se intind pe 960 metri patrati, iar un metru patrat in zona se vinde cu 300 de euro. Executorul a avut un singur ofertant.
PAGUBa
» Silozuri
Agentia de Valorificare a Activelor Statului a cedat catre Deltanav doua silozuri ale Cerealcom evaluate la aproximativ 4 milioane de dolari, fara licitatie, la un pret de 770.000 de dolari, sub forma cesionarii unei creante bancare.
SEDIUL
» Monument
Sediul din strada Progresului functioneaza intr-un imobil care apartine patrimoniului national.
Cladirea are o semnificatie istorica importanta, in incinta sa fiind semnat actul de retrocedare a Dobrogei de catre Imperiul Otoman Romaniei in anul 1878.
SPECIALISTUL
"AVAS ne-a tras in piept"
"modul in care a procedat AVAS in cazul Cerealcom dupa ce a fost anulat contractul de privatizare detinut de Pavalache este cusut cu ata alba. Incercarea DGFP Tulcea de a executa silit firma a fost blocata prin instituirea procedurii de administrare speciala in vederea redresarii economice a societatii. In loc sa dureze maximum 12 luni, cum prevede legea, administrarea speciala la Cerealcom s-a prelungit din iunie 2004 pana in 8 februarie 2007. Surprinzator este ca s-a renuntat la acest tip de administrare la sase zile dupa ce executorul judecatoresc a vandut sediul societatii pentru recuperarea unei creante de la firma careia AVAS ii vanduse anterior silozurile pe un pret foarte mic. Cert este ca AVAS ne-a tras in piept. Bugetul de stat are de recuperat o suma foarte mare si societatea cu capital de stat nu mai are patrimoniu. Ne vom adresa ministerelor Finantelor si Justitiei pentru a solutiona acest caz."
Marieta Cretu, director executiv al DGFP Tulcea