7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialBaronul penal PSD Mircea Cosma a fost recuperat de omul său de...

Baronul penal PSD Mircea Cosma a fost recuperat de omul său de încredere. Acesta ­este cercetat sub control judiciar și în dosarul cumnatului fostului premier Victor Ponta

Fostul șef al Consiliului Județean Pra­hova, Mircea Cosma, a fost angajat la cabinetul noului președinte al instituţiei, Bogdan Toader. Primul, urmărit în mai multe dosare penale, este cel care l-a promovat pe cel de-al doilea în politică.

Fostul președinte al Consiliului Judeţean Prahova (CJ), Mircea Cosma, are un contract pentru două ore pe zi și va coordona activitățile culturale, potrivit presei locale. Acesta a condus instituţia în mai multe mandate, între 2000 – 2004, 2008 – 2012 și 2012 – 2016. La alegerile din 5 iunie 2016, nu a mai candidat. Atât Bogdan Toader, cât și Mircea Cosma sunt membrii PSD, dar legăturile lor depășesc nivelul unei relații de partid.

Ascensiunea politică a primului a fost facilitată tocmai de relația de prietenie cu deputatul Vlad Cosma, fiul lui Mircea Cosma. În anul 2012, Bogdan Toader, lipsit de un loc de muncă, a fost instalat director al Grădinii Zoologice din Bucov. El s-a remarcat în acest post prin faptul că, sub conducerea sa, singurul cangur pitic a fost mâncat într-o noapte de câinii maidanezi.

Ulterior, Bogdan Toader a devenit consilier județean și unul dintre oamenii de încredere ai lui Cosma. La rândul său, și-a răsplătit „părintele politic”, respectiv pe Mircea Cosma. Astfel, numele lui Toader și cel al unui consilier județean PSD, apar în scandalul Păvăleanu-Alexe, în care nu au fost acuzați, dar, potrivit procurorilor cei doi erau „câinii de pază” ai celor implicați, făcând parte din grupul „apropiat și obedient” al lui Mircea Cosma. Pe perioada cercetărilor, un grup care proteja gruparea Păvăleanu-Alexe a inițiat „unele măsuri de supraveghere operativă (filaj) în zona Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești” pentru a identifica martorii din dosar, în vederea intimidării. 

„Dispozitivul menționat este coordonat de Viter David Andrei, consilier județean obedient lui Cosma Mircea care are rolul de a asigura menținerea conspirativității acțiunilor ilicite întreprinse și a bunei funcționări a angrenajului infracțional, el fiind alături de consilierul județean Toader Bogdan Andrei, interfața folosită de Cosma Mircea pentru legătura cu Alexe Răzvan și restul membrilor grupului”, se afirma în documentul semnat de procurorul Lucian Papici.

Statutul de om de încredere  i-a permis lui Toader să devină președinte interimar  al CJ Prahova, în momentul în care Cosma a fost suspendat din funcție, fiind implicat în mai multe dosare. 

Dosarele lui Cosma

Dosarul menționat a fost închis în 2014, dar a fost redeschis la începutul acestui an. Instanţa supremă a aprobat cererea procurorilor DNA de a redeschide urmărirea penală, un grup de 13 personaje importante din judeţul Prahova, printre care  Mircea Cosma, Vlad Cosma, precum și oameni din conducerea parchetelor, poliţiei și finanţelor prahovene fiind cercetaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, precum și pentru luare și dare de mită. Ei sunt cercetaţi pentru implicare în sprijinirea lui Răzvan Alexe, om de încredere al famili­ei Cosma, care ar fi intervenit la șefii justiţiei, poliţiei și finanţelor prahovene, în favoarea reţelei de evaziune din jurul lui Marcel Păvăleanu, fost angajat al SGG.

Pe de altă parte, în aprilie 2014, Mircea Cosma a fost trimis în ju­decată pentru luare de mită și abuz în serviciul fiul său pentru trafic de influenţă, iar Răzvan Alexe, pentru trafic de influenţă și dare de mită. DNA a început ancheta în acest caz după ce Cosma ar fi primit de la administratorii unor firme care aveau contracte cu CJ Prahova circa un milion de euro pentru acordarea unor contracte de lucrări în care beneficiar este Consiliul Judeţean.

Cosma ­este cercetat sub control judiciar și în dosarul cumnatului premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, fiind acuzat de sprijinire a unui grup infracţional. Anchetatorii susțin că  Mircea Cosma, Vlad Cosma și Sebastian Ghiţă s-ar fi folosit de influenţa pe care o au aveau asupra unor angajaţi ai SC Hidro Prahova SA, firmă deţinută de Consiliul Judeţean Prahova, pentru ca firma cumnatului lui Ponta să poată frauda fonduri europene.   

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Rusia susține că le oferă avocați din oficiu celor patru autori ai atacului terorist

Autoritățile Rusiei susțin că le oferă avocați din oficiu, plătiți de stat, celor patru arestați care sunt acuzați că au comis atacul terorist din...

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...

Anunțul făcut de Roxana Nemeș. “Nu există altă soluție!”

Roxana Nemeș, artistă și fostă concurentă Survivor All Stars, a vorbit despre operație de endometrioză, boala care poate duce la infertilitate, despre durerile pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă