Celebrul bariton Dan Iordăchescu a murit, duminică, la vârsta de 85 de ani. Sicriul cu trupul neînsuflețit va fi depus, marți, la Opera Națională din București, iar înmormânatrea va avea loc miercuri, de la ora 12:00, la Cimitirul Bellu din București, potrivit Agerpres.
Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, și directorul general interimar al ONB, George Călin, îi vor aduce un ultimul omagiu artistului. Anterior, sicriul s-a aflat la Ateneul Român.
Născut în 2 iunie 1930, la Vânju Mare, județul Mehedinți, Dan Iordăchescu a fost prim-solist al Filarmonicii de Stat ”George Enescu”, între anii 1978-1988 .
Din anul 1979, Iordăchescu a susținut cursuri de masterat în Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Filipine, Grecia, Turcia (a locuit 6 ani și jumătate la Istanbul) și România. A fost profesor universitar la Academia de Muzică din București. Din 1993, a fost membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.
În cele 262 de turnee întreprinse, a fost prezent pe cele mai importante scene lirice din 331 de orașe, 61 de capitale și 86 de metropole din întreaga lume. I-a avut parteneri pe Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Mario del Monaco, Montserrat Caballe, Renata Scotto, Virginia Zeani și mulți alți mari artiști.
A fost numit de presa internațională ”cea mai bună voce de bariton din lume” (1975) și ”cel mai mare cântăreț mozartian”. A participat la 31 de festivaluri europene, americane și sud-est asiatice. A fost președinte de onoare al Festivalului Donizetti de la Zvolen — Bratislava 1993-1999, președinte al Concursului Internațional Maria Callas — Salonic — martie 1978, membru în juriile mai multor concursuri internaționale.
A câștigat 13 premii (10 mari premii) în competiții internaționale și naționale de canto. Baritonul Dan Iordăchescu a fost singurul cântăreț de operă și concert din lume care a câștigat trei mari premii internaționale, toate jubiliare: Premiul Robert Schumann, la comemorarea a 100 de ani de la moartea acestuia, în 1956, la Berlin Zwickau, Premiul jubiliar W.A. Mozart, evocând ilustra memorie a lui Mozart, la 200 de ani de la moartea acestuia, în 1956, și Premiul Musorgski, la Geneva, comemorând 75 de ani de la dispariția marelui compozitor.