4.5 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialBaritonul Dan Iordăchescu a murit. Când va fi înmormântat

Baritonul Dan Iordăchescu a murit. Când va fi înmormântat

Celebrul bariton Dan Iordăchescu a murit, duminică, la vârsta de 85 de ani. Sicriul cu trupul neînsuflețit va fi depus, marți, la Opera Națională din București, iar înmormânatrea va avea loc miercuri, de la ora 12:00, la Cimitirul Bellu din București, potrivit  Agerpres. 

Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, și directorul general interimar al ONB, George Călin, îi vor aduce un ultimul omagiu artistului. Anterior, sicriul s-a aflat la Ateneul Român.

Născut în 2 iunie 1930, la Vânju Mare, județul Mehedinți,  Dan Iordăchescu a fost prim-solist al Filarmonicii de Stat ”George Enescu”, între anii 1978-1988 .

Din anul 1979, Iordăchescu a susținut cursuri de masterat în Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Filipine, Grecia, Turcia (a locuit 6 ani și jumătate la Istanbul) și România. A fost profesor universitar la Academia de Muzică din București. Din 1993, a fost membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

În cele 262 de turnee întreprinse, a fost prezent pe cele mai importante scene lirice din 331 de orașe, 61 de capitale și 86 de metropole din întreaga lume. I-a avut parteneri pe Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Mario del Monaco, Montserrat Caballe, Renata Scotto, Virginia Zeani și mulți alți mari artiști.

A fost numit de presa internațională ”cea mai bună voce de bariton din lume” (1975) și ”cel mai mare cântăreț mozartian”. A participat la 31 de festivaluri europene, americane și sud-est asiatice. A fost președinte de onoare al Festivalului Donizetti de la Zvolen — Bratislava 1993-1999, președinte al Concursului Internațional Maria Callas — Salonic — martie 1978, membru în juriile mai multor concursuri internaționale.

A câștigat 13 premii (10 mari premii) în competiții internaționale și naționale de canto. Baritonul Dan Iordăchescu a fost singurul cântăreț de operă și concert din lume care a câștigat trei mari premii internaționale, toate jubiliare: Premiul Robert Schumann, la comemorarea a 100 de ani de la moartea acestuia, în 1956, la Berlin Zwickau, Premiul jubiliar W.A. Mozart, evocând ilustra memorie a lui Mozart, la 200 de ani de la moartea acestuia, în 1956, și Premiul Musorgski, la Geneva, comemorând 75 de ani de la dispariția marelui compozitor.

 

 

Cele mai citite

China este în căutarea creșterii economice pierdute. Cât de fondată este teama de un război economic cu Trump?

China a intrat în centrul atenției investitorilor datorită pachetelor de stimulare gândite de Partidul Comunist Chinez, care au impulsionat piețele globale, însă, deși indicii...

ANAF elimină obligația depunerii Declarației unice în cursul anului pentru activități noi sau suspendate

ANAF anunță modificări importante prin Ordonanța de Urgență 128/2024: contribuabilii care încep, întrerup sau suspendă o activitate fiscală în cursul anului nu mai sunt...

Patru cluburi din Premier League, pregătite să o dea în judecată pe Manchester City!

Manchester United, Arsenal, Liverpool și Tottenham au anunțat că intenționează să ceară despăgubiri financiare dacă Manchester City va fi găsită vinovată în procesul legat...
Ultima oră
Pe aceeași temă