Banca Mondiala s-a aratat serios ingrijorata de incetinirea ritmului reformelor sistemului judiciar, de progresele insuficiente ale reformei Codului Penal si Codului de Procedura Penala, cat si de o serie de polemici iscate pe marginea Legii privind Agentia Nationala de Integritate (ANI) sau legate de interferentele politice in activitatea magistratilor.
Criticile au survenit dupa ce, in perioada 24-29 iunie, o echipa a Bancii Mondiale a efectuat la Bucuresti o misiune de verificare a stadiului "Proiectului privind Reforma Sistemului Judiciar".
Scopurile misiunii au fost de a evalua cadrul de management financiar si cel privind achizitiile din cadrul proiectului, de a lucra cu personalul Departamentului pentru Implementarea Proiectelor cu Finantare Externa din cadrul Ministerului Justitiei si de a inventaria activitatile proiectului aflate in derulare.
Reprezentantii Bancii Mondiale au atras atentia asupra progreselor inregistrate in promovarea unor proceduri obiective de numire a magistratilor, bazate pe merit, remarcand insa ca practica numirii directe a magistratilor, fara sustinerea unui examen, continua sa fie folosita pentru un numar semnificativ de posturi, desi legea prevede ca aceasta procedura sa fie folosita doar in cazuri cu "caracter exceptional".
Obiectivul finantarii proiectului privind reforma sistemului judiciar de catre Banca Mondiala "nu este acela de a investi bani in infrastructura si sistemul IT, obiectivul final este acela de a sprijini activitatile si schimbarile de politica care ar face sistemul instantelor din Romania mai eficient, responsabil, transparent si respectat de public".
Un capitol important al raportului intocmit de echipa Bancii Mondiale se refera proiectele ce privesc reabilitarea infrastructurii a 24 de instante din teritoriu.
Misiunea Bancii Mondiale sustine ca institutiile statului elibereaza cu mare intarziere aprobarile necesare pentru reparare sau constructia unor cladiri, fiind mentionat, in acest sens, Inspectoratul de Stat pentru Constructii.
Echipa Bancii Mondiale a discutat aceste aspecte cu ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, iar acesta a dat asigurari ca Guvernul nu va incetini procesul reformei justitiei. Ministrul Tudor Chiuariu a subliniat, de asemenea, ca Guvernul va elabora un nou plan de actiune privind masurile de reforma pana in octombrie 2007.
Ministerul Justitiei (MJ) considera ca informatiile privind reformele din justitie cuprinse in raportul Bancii Mondiale "au fost prezentate trunchiat si acestea nu reflecta realitatea".
Intr-un comunicat remis, vineri, de Departamentul Comunicare al MJ, se precizeaza ca "toate aprecierile Bancii Mondiale cu privire la incetinirea sau blocarea progreselor din sistemul judiciar reprezinta o imixtiune in justitia romana a unui organism care nu are competente de evaluare profesionala a acestui domeniu".
De asemenea, MJ considera ca referirile la Legea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) sunt neadevarate, avand in vedere ca adoptarea acestei legi este principalul progres consemnat in Raportul de tara al UE din 27 iunie a.c.
Comunicatul mai precizeaza si ca referirile BM la Codul Penal (CP) si Codul de Procedura Penala (CPP) sunt eronate, deoarece, la 25 iulie, Guvernul a aprobat tezele prealabile ale noului CPP, revizuirea lui urmand sa fie terminata pana in decembrie 2007, conform previziunilor Ministerului Justitiei.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) considera ca acuzele aduse de Banca Mondiala stadiului reformei sistemului judiciar din Romania sunt o ingerinta in activitatea justitiei. CSM mentioneaza, intr-un comunicat transmis Rompres, ca informatiile de care a beneficiat Banca Mondiala au fost fragmentate, iar criticile acesteia sunt 'neintemeiate'.
"Este surprinzatoare aprecierea acestei institutii de credit cu privire la stadiul reformei sistemului judiciar, competenta acesteia limitandu-se la modul de derulare de catre Consiliul Superior al Magistraturii a proiectelor finantate de Banca Mondiala. Acuzatiile Bancii Mondiale la adresa CSM nu au fundament real si nu intra in sfera atributiilor acesteia", se arata in comunicat.
CSM declara ca proiectele finantate de Banca Mondiala se incadreaza din punct de vedere al termenelor si obiectivelor stabilite in calendarul initial si vor fi finalizate cel tarziu la sfarsitul anului 2007.
"In ceea ce priveste critica adusa Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la lipsa identificarii unei metode obiective de promovare a magistratilor, CSM nu intelege ingrijorarea Bancii Mondiale, care nu a finantat si nu deruleaza niciun proiect in legatura cu acest aspect", se mai afirma in comunicat.
CSM aminteste ca, impreuna cu Ministerul Justitiei, a infiintat un colectiv de lucru preocupat de activitatea de rationalizare a instantelor, proiect finantat de Banca Mondiala, care trebuie coordonat cu adoptarea noilor norme de competenta cuprinse in viitoarele coduri de procedura civila si penala.
"Ingrijorarea Bancii Mondiale referitor la dezvoltarea unui mecanism obiectiv si efectiv de monitorizare a performantei judiciare este, in opinia CSM, nejustificata, deoarece activitatea grupului de lucru din cadrul Consiliului s-a materializat in intocmirea unui regulament de evaluare si a unui ghid de evaluare, care vor fi discutate de Plenul CSM. Si sub acest aspect CSM se conformeaza cerintelor reformei sistemului judiciar", se arata in comunicat.