VIDEO. IPS Teodosie Tomitanul, supranumit "Șpagoveanul", urmărit penal de DNA după dezvăluirile României libere

de Paul Filimon , 12 septembrie 2014 - stire actualizata la ora 11:00, 14 septembrie 2014
VIDEO. IPS Teodosie Tomitanul, supranumit "Șpagoveanul", urmărit penal de DNA după dezvăluirile României libere

IPS Teodosie Tomitanul este urmărit penal pentru luare de mită și instigare la fals intelectual. Procurorii anticorupție i-au adus azi la cunoștință învinuirile. Dosarul penal a fost început în baza dezvăluirilor României libere.

Redam integral, mai jos, articolul Cât costă Duhul Sfânt în România?  publicat în Romania Liberă, pe 5 mai 2009, de către jurnaliştii Petre Răchită şi Răzvan Chiruţă de la care a pornit acest dosar penal.

Putini dintre noi isi imagineaza ca in Romania, tara in care aproape totul este de vanzare, se poate cumpara chiar si harul preotiei. Si totusi, exista inalti prelati care nu se dau in laturi sa intermedieze accesul la Duhul Sfint, daca doritorul este om cu stare. Reporterii incognito ai Romaniei libere dezvaluie care sunt caile prin care se poate ajunge preot, rapid, ocolind canoanele si regulamentele Bisericii Ortodoxe Romane. Printre cei care s-au aratat dispusi sa-l ajute pe unul dintre jurnalistii sub acoperire sa devina preot este insusi Arhiepiscopul Tomisului, Inalt Prea Sfintia Sa Teodosie. Liderul spiritual al Dobrogei a intermediat inscrierea reporterului la Facultatea de Teologie a Universitatii de Stat "Ovidius" din Constanta in luna martie, desi trecusera deja sase luni de la inceperea scolii.

Mai mult chiar, Arhiepiscopul Teodosie s-a aratat de acord sa-l faca pe acesta diacon, prima treapta obligatorie a preotiei. Secretarul personal al lui Teodosie le-a transmis jurnalistilor ca toata afacerea ii va costa aproximativ 3.000 de euro. Reporterii Romaniei libere au platit in total 850 de euro si in plus i-au facut lui Teodosie alte servicii. In numarul de maine veti putea citi partea a doua a acestei investigatii, in care demonstram ca se poate ajunge preot peste noapte si prin intermediul unei manastiri reprezentative pentru ortodoxia romaneasca.

Atunci cand ii primim in casa, la sarbatorile religioase sau cand mergem la biserica sa le ascultam slujbele, avem incredere in cuvintele preotilor. Incercam sa nu le judecam viata personala – chiar daca nu este intotdeauna exemplara – deoarece ne gandim ca sunt inzestrati cu multe calitati, din moment ce au primit girul bisericii, au muncit si au invatat din rasputeri si au dus o viata plina de constrangeri. Ce ati spune insa daca ati afla ca unii "slujitori ai lui Dumnezeu" nu au nici o chemare catre credinta, ci au cumparat, pur si simplu, harul preotiei? 

CITEŞTE ŞI  Arhiepiscopul Tomisului, urmarit penal in urma anchetei RL

Dupa ce oameni din interiorul sistemului ne-au spus ca astfel de cazuri sunt frecvente, am vrut sa verificam daca oricine poate ajunge preot. Investigatia realizata cu camera ascunsa despre acest subiect a scos la iveala faptul ca banii deschid, intr-adevar, si cele mai importante usi. Am descoperit ca exista doua cai prin care se pot fenta regulamentele Bisericii Ortodoxe Romane (BOR). Una dintre acestea presupune obtinerea rapida a unor diplome de la Seminar si Facultatea de Teologie. Cea de-a doua varianta este intrarea intr-o manastire si trecerea in mare viteza prin toate rangurile calugaresti.

Regulamentar, sansele sunt minime

Este greu sa ajungi preot ortodox in Romania, daca vrei sa respecti regulile. Asta, pentru ca nu exista atatea parohii pentru toti cei care termina studiile superioare de profil in fiecare an. Din acest motiv, absolventii intra pe o lunga lista de asteptare. Aceste lucruri ne-au fost confirmate si oficial de un consilier al Arhiepiscopiei Tomisului, cu care am stat de vorba. Unul dintre noi s-a prezentat ca un absolvent obisnuit de seminar teologic (liceu), posesor al unui atestat de preotie, dar fara bani si "pile". Consilierul ne-a explicat ca nu mai este suficient sa ai doar liceul, ci trebuie sa fi absolvit si Facultatea de Teologie pentru a fi uns preot, potrivit canoanelor actuale ale BOR. Apoi, a recunoscut ca sansele noastre de a capata harul preotiei ar fi oricum minime. 

Om de afaceri "cu chemare" spre credinţă

Vorbele preotului ne-au determinat sa ne schimbam povestea. Am hotarat sa spunem ca suntem oameni de afaceri care tocmai construiesc o pensiune turistica la Eforie Nord. In acelasi timp, unul dintre noi simte o chemare puternica spre preotie, dar nu si-a terminat studiile teologice, asa ca este dispus sa plateasca pentru a-si indeplini visul. Am mers din nou la Arhiepiscopia Tomisului si, cu noua identitate, l-am impresionat mai intai pe paznicul institutiei. Ca sa ne demonstreze ca nici el nu e doar un simplu portar, ne-a atras atentia ca si-a efectuat stagiul militar in cadrul serviciului secret al Ministerului de Interne. Apoi, paznicul ne-a introdus personal la Arhiepiscopul Teodosie Tomitanul.
Am intrat, astfel, in legatura cu liderul spiritual al Dobrogei, unul dintre cei mai influenti conducatori ai BOR. Inalt Prea Sfintia Sa (IPS) Teodosie a inteles de la prima intalnire ca nu indeplinim conditiile regulamentare pentru preotie. A acceptat totusi sa gaseasca o solutie pentru a remedia problema.


Rep.: Eu am terminat Seminarul la Curtea de Arges, patru ani.
IPS Teodosie: Si?

Rep.: Nu am mai dat atestatul de preotie, anul 5 l-am terminat la un liceu din Bucuresti. Am terminat Facultatea de Drept si apoi am fost plecat in Cipru.
T.: Bun. si ce diploma sa-ti pun eu la dosarul de hirotonie?

Rep.: Dau un examen la Facultatea de Teologie.
T.: Atunci te inscrii la Facultatea de Teologie si vedem noi.

Rep.: N-am nici o problema.
T.: Ai telefonul meu, da?

Rep.: Da, da.
T.: Te rog sa ma suni maine.

"M-am gandit cum sa facem sa nu te expun nici pe tine, nici pe mine"
A doua zi, ne-am intalnit din nou cu Arhiepiscopul Teodosie, chiar la resedinta acestuia. De data aceasta, inaltul prelat s-a aratat dispus sa ne ajute chiar el sa ne completam studiile si sa obtinem diplomele necesare, intr-o luna, maximum doua.

IPS Teodosie: Am stat si m-am gandit cum sa facem sa nu te expun nici pe tine, nici pe mine. Si cred ca trebuie sa ai rabdare o luna, doua, nu stiu.

Rep.: Foarte bine, Inalt Prea Sfintite.
T.: Sa te inscriu cumva, sa iei o diploma de seminar. 

Rep.: E perfect. 
T.: Ca sa ai o diploma.

Rep.: Da. 
T.: Si m-am gandit la formula asta, poate te si trimit la parintele Moise (n.r. – directorul seminarului Teologic din Constanta), sa vad cum ti-s actele, sa te poti inscrie pentru un atestat, intelegi. Sa ai o diploma de seminar.

Odata problema liceului rezolvata, am trecut la etapa a doua: completarea studiilor superioare obligatorii. Arhiepiscopul Teodosie ne-a aranjat inscrierea la Facultatea de Teologie a Universitatii de Stat "Ovidius" din Constanta, unde ocupa functia de decan. Faptul ca era luna martie 2009 si cursurile incepusera de sase luni nu a fost un impediment. Arhiepiscopul Teodosie i-a ordonat inspectorului Biroului Catehizare, parintele Emil Cosmin Braescu, sa pregateasca dosarul de inscriere. Imediat, acesta a intocmit actele necesare.
Spre surprinderea noastra, scrisoarea de recomandare a preotului, act obligatoriu pentru intrarea la Facultatea de Teologie, a fost intocmita pe loc chiar de catre inspectorul Emil Cosmin Braescu. Desi atunci ne-a vazut pentru prima data in viata, preotul nu a ezitat sa scrie, intr-un act oficial, ca jurnalistul care vroia sa se faca preot este un bun enorias.

CITEŞTE ŞI  Scurtatura catre preotie trece si pe la Manastirea Cozia

Ba mai mult, desi parohia lui se afla in Constanta, iar noi locuim in Bucuresti, parintele a sustinut ca reporterul face "permanent dovada unei bune credinte crestin-ortodoxe" si ca frecventeaza regulat sfintele slujbe, "sustinand strana la biserici". In fine, desi nici macar nu l-a zarit pe vreunul dintre membrii familiei ziaristului, Emil Cosmin Braescu s-a aratat convins ca au "calitati crestine deosebite". 

Documente antedatate cu sase luni
Pentru ca Arhiepiscopia Tomisului sa fie acoperita din punct de vedere legal, in eventualitatea unui control, preotul i-a cerut secretarei sa treaca pe toate actele de inscriere data de 10 septembrie 2008, chiar daca documentele au fost intocmite in martie 2009.

Secretara: Vreti din 2008?
Emil Cosmin Braescu: 2008.

Rep.: Da, da. 
Cosmin: Sa vedem cand ii dam un numar de inregistrare care sa mearga in sesiunea din septembrie, nu? Deci, undeva in data de 10 septembrie?

Mai mult, preotul Braescu l-a asigurat pe jurnalist ca va trece fara probleme si peste examenele din sesiunea de iarna, desi acestea avusesera loc deja cu o luna in urma. Pentru serviciile sale, Emil Cosmin Braescu a primit de la noi 400 de lei si o sticla de whiskey. 

Emil Cosmin Braescu: Mergeti la Universitate, in drumul dumneavoastra luati un buchet de flori pentru doamna Varga. Va duceti la dansa. 

Rep.: In afara de dosarul asta, mai duc ceva la facultate?
E.C.B.: Va dam acum ce mai trebuie. si spuneti acolo ca ati vorbit cu parintele Cosmin ieri. A vorbit ea cu Inaltul. Pentru ca-i foarte tarziu acum. 

Rep.: Da, stiu.
E.C.B.: Nu mai face inscrieri. 

Rep.: Sa rezolv si eu examenele din iarna, si...
E.C.B.: A, alea se rezolva pe parcurs. Conteaza sa va inmatriculeze.

Rep.: Parinte, am si pentru dumneavoastra o sticla de whiskey, o las aici. Va mai las si 4 milioane, si ne mai auzim oricum.

"Doamna Varga" de la Facultatea de Teologie a intrat repede in combinatie. Functionara s-a aratat initial iritata ca i-am cerut sa incalce regulamentele universitatii. Totusi, avand in vedere ca veneam din partea Arhiepiscopului Tomisului, a acceptat dosarul. 

Secretara: Este obligatorie foaia matricola, cat mai repede.

Rep.: Intr-o saptamana o aveti. Ba chiar pot sa v-o aduc luni.
S.: N-aveti cum sa figurati ca dand admitere, daca nu aveti medie de admitere.

Rep.: Asa-i.
S.: Taxa de studii pe an este de 25 milioane de lei. In momentul asta, trebuie sa aveti achitat 80% din taxa.

Am platit repede taxa de inmatriculare la casierie, i-am promis doamnei Varga ca vom reveni peste o saptamana cu restul sumei, apoi i-am lasat florile. Unul dintre noi tocmai devenise student – cu sase luni vechime – in anul I la Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii "Ovidius" din Constanta. 

"Cat de bogat esti acum?"
Dupa ce am rezolvat situatia studiilor, ne-am intalnit din nou cu Arhiepiscopul Teodosie. Inalt Prea Sfintia Sa ne-a dat, in sfarsit, raspunsul mult-asteptat: este dispus sa-l faca pe reporter diacon cel mai devreme intr-o saptamana.
Conform canoanelor Bisericii Ortodoxe, exista trei trepte pe care aspirantul la preotie trebuie sa le parcurga obligatoriu. Prima etapa este diaconia. "Cel ce se hirotoneste preot trebuie sa fie mai intai hirotonit diacon si apoi preot", se precizeaza in Invatatura de Credinta Crestin Ortodoxa, "Catehism 21". Practic, Arhiepiscopul Teodosie si-a dat acordul pentru primul pas in transformarea ziaristului in preot.

Rep.: Stiti, eu ma gandeam, daca in perioada asta m-ati putea face diacon, sa stau langa dumneavoastra, sa ma si cunoasteti...
IPS Teodosie: Da, te fac, da! Vineri ma cauti.

Rep.: Vineri?
T.: Da. Pregateste-te sa vedem, ca de acuma nu-i greu. 

Totusi, Arhiepiscopul Tomisului mai avea o ultima nelamurire. Vroia sa stie cat de bogat este cel pe care urma sa-l ajute.

IPS Teodosie: Esti bogat?
Reporter: Nu foarte. Acuma, criza asta ne-a mai lovit... 

T.: Cat de bogat esti acum?
R.: Doar spiritual.

Cadouri pentru Teodosie


Ne-am lamurit mai tarziu de ce anume dorea Arhiepiscopul sa afle daca jurnalistul era bogat. Bogdan, secretarul personal al lui IPS Teodosie, ne-a transmis ca trebuie sa platim 1.500 de euro. Dupa spusele lui Bogdan, banii urmau sa fie folositi pentru a-i cumpara inaltului prelat un cadou. I-am raspuns ca nu putem plati, pentru inceput, decat 500 de euro, iar omul de incredere al Arhiepiscopului a acceptat acest avans. Intalnirea cu Bogdan a avut loc intr-o benzinarie din Bucuresti.

Rep.: Ce-a zis Inaltul?
Bogdan: Am vorbit. El a spus ca nu e impotriva sa te faca preot, dar ideea e sa te apropii un pic de el. 

Rep.: A, sa ma cunoasca mai bine.
B.: Sa te cunoasca.

Rep.: Cat fac vesmintele? 1.500?
B.: Ma, eu asa zic, ori un engolpion (n.r. – insigna arhiereasca), pe care stiu ca si-l doreste, ori o mitra. Sa vedem ce gasesc.

Rep.: Ideea e ca eu nu am reusit sa strang toti banii, eu am o pensiune la Eforie, am facut 500 de euro si iti mai dau diferenta cand vii, daca e? Ti-i dau acum pe astia. Mai trimit prin Western maine, eventual. Cam cat m-ar duce cu totul? Da-mi un sfat, ca sa stiu si eu pentru saptamana viitoare.
B.: Mergi la inceput cu un cadou la dansul, spovedeste-te la dansul si pe urma devii familiar, un pic, asa.

Rep.: Ma duce mai mult de 3.000, cu ce mai vorbesc cu Inaltul? Ca o sa mai fac o donatie, acolo.
Bogdan: In jur.

5.000 de euro... cu imprumut

Pusi in fata unor sume atat de mari, ne-am reconsiderat din nou povestea. Invocand criza si unele dificultati financiare aparute pe parcurs, am insistat ca nu vom putea plati suma finala decat in mai multe transe. Bogdan, secretarul personal al lui IPS Teodosie, ne-a linistit amabil. Preotia se poate achita si in rate. Prin urmare, la o noua intalnire cu omul de incredere al lui Teodosie, i-am mai dat 350 de euro. Apoi, ni s-au mai cerut 5.000 de euro, de data aceasta sub forma de imprumut. L-am sunat pe Arhiepiscopul Tomisului si am invocat din nou probleme financiare.

Rep.: Am vorbit cu Bogdan, m-a sunat aseara, m-a rugat cu 5.000 de euro, daca as putea sa vi-i dau pentru o saptamana. Eu am fost astazi cu o masina in targ si n-am reusit sa o dau.
IPS Teodosie: Stai linistit, nu e nici o problema.

Rep.: Mi-a promis un prieten, sa vad maine-poimaine daca e ceva.
T.: Bine. Stai linistit. Nu e nici o problema.

Dobandirea pe cai ocolite a harului preotiei nu s-a dovedit doar costisitoare, ci si solicitanta. Odata intrat in acest joc, jurnalistul a trebuit sa satisfaca unele cereri din partea Arhiepiscopului. La ultima intalnire cu IPS Teodosie, acesta ne-a cerut sa trimitem in Spania, din partea sa, pentru un prieten, un colet cu mai multe sticle de vin. 
Dupa acest ultim serviciu, am decis sa ne oprim. Era limpede ca pentru a ajunge preot este nevoie de foarte multi bani. Oricum contribuisem suficient la prosperitatea unui sistem care nu are nimic de a face cu credinta.

Vanzarea preotiei aduce excluderea din Biserica

Vanzarea pe bani a harului preotiei sau "simonia" este un pacat pedepsit de crestinism inca de acum 2.000 de ani. De asemenea, Biserica Ortodoxa Romana a condamnat oficial coruptia in randul clericilor intr-o sedinta a Sfantului Sinod din anul 2004. "«Simonie» este fapta prin care, in schimbul unor bani, bunuri sau avantaje, ca si prin prietenie, nepotism, influente sau presiuni de orice natura, se obtin o hirotonie, eparhie, parohie, functie, distinctie sau avansare clericala, precum si admiterea, notarea, promovarea sau absolvirea in invatamantul teologic preuniversitar, universitar si postuniversitar", se arata intr-un document intocmit la respectiva intalnire a inaltului for bisericesc.

Pedepsele impuse de canoane pentru acest pacat sunt extrem de dure. Episcopii prinsi ca au luat mita pentru a oferi in schimb harul preotiei trebuie exclusi din randul prelatilor (sunt caterisiti). In acelasi timp, se anuleaza hirotonirea celui care a platit pentru a deveni preot. "Daca vreun episcop sau diacon ar dobandi vrednicie prin bani, sa se cateriseasca si acela ce l-a hirotonit si sa se taie cu totul din Biserica", prevad evangheliile ortodoxe.

Teodosie a semnat un angajament cu Securitatea

IPS Teodosie a devenit Arhiepiscop de Tomis in 2001, cand a primit si numele de Tomitanul. Anterior, el fusese Episcop vicar la Arhiepiscopia Bucurestiului, cu titulatura de Snagoveanul. Cariera sa bisericeasca a inceput la 15 ani, cand a intrat la Seminarul Teologic al Manastirii Neamt. A urmat apoi Facultatea de Teologie din Bucuresti. In primul an de facultate, in 1997, a intrat la Manastirea Crasna, din Prahova. A ajuns calugar in 1990. Presa a speculat adeseori asupra ascensiunii in Biserica Ortodoxa Romana a lui IPS Teodosie. Cotidianul sustinea in 2005 ca aceasta s-ar datora prieteniei cu fostul premier Adrian Nastase. Pe de alta parte, intr-un interviu oferit pentru Q Magazine, prelatul insusi a admis ca are legaturi cu alti doi membri importanti ai PSD, Octav Cozmanca si Miron Mitrea.
In 2006, IPS Teodosie a recunoscut, intr-o conferinta de presa, ca a semnat un angajament de colaborare cu fosta Securitate. Prelatul a sustinut atunci ca nu a oferit insa nici o informatie politiei politice a lui Ceausescu. "Nu am mai fost cautat de nimeni si nu mi s-a cerut nici o informatie, desi din obligatiile pe care mi le trasasera trebuia sa ascult diferite discutii ale colegilor mei, cadre universitare de la Institutul Teologic din Bucuresti, sau ale studentilor si sa informez in legatura cu ele", a declarat IPS Teodosie, potrivit ziarului Ziua.

La scurt timp după ce IPS Teodosie a părăsit sediul Direcţiei Naţională Anticorupţie, Departamentul de Comunicare al instituţiei a trimis următorul comunicat pe care îl redăm integral:

"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de:

PETRESCU TEODOSIE, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Univesităţii Ovidius Constanţa şi arhiepiscop al Tomisului, sub aspectul săvârşirii infracţiuniilor de luare de mită şi instigare la fals intelectual
CHIRILUŢĂ BOGDAN FLORIN, inspector de protocol la Arhiepiscopia Tomisului, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la luare de mită

În cauză există elemente din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În cursul lunii martie 2009, suspectul Petrescu Teodosie, în calitate de  decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Univesităţii Ovidius Constanţa şi arhiepiscop al Tomisului, a primit de la o persoană denunţătoare suma de 850 de euro prin intermediul suspectului Chiriluţă Bogdan Florin, inspector de protocol la aceeaşi arhiepiscopie, precum şi promisiunea unui împrumut în cuantum de 5.000 de euro, pentru ca, în schimb,  să faciliteze înscrierea persoanei denunţătoare ca student în cadrul facultăţii şi hirotonisirea ca preot.

Totodată, suspectul Petrescu Teodosie i-a cerut unei persoane din anturajul său să întocmească o recomandare şi o comunicare antedatate, cu data 10.09.2008, necesare pentru înscrierea persoanei denunţătoare la cursurile facultăţii, în sesiunea septembrie 2008, iar persoana care a redactat actele a primit, în schimbul acestor servicii, suma de 400 de lei şi o sticlă de băutură alcoolică.

La data de 12 septembrie 2014, persoanelor sus menţionate li s-au adus la cunoștință calitatea de suspect și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de o altă persoană, despre care, raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție."

Comentarii

 • Ghita

  15 septembrie 2014 20:49

  Catre "Marele Tzap Puturos, Daniel, Sef Suprem al Asociatiei Escrocilor in Sutane" Mie imi "pute" a "Simonie", tie nu iti "pute"? Fa bine si comvoaca Consistoriul National si trecel pe Spagoveanu, cu toate ca ii var primar cu Dana Nastase, in randul "Laicilor"!

  raspunde comentariului
 • Radu

  15 septembrie 2014 7:53
 • raul marius

  14 septembrie 2014 17:20

  As dorii ,sa-l intreb pe excrocul penalist mazare de la PSD-constanta ,de ce acest popa nenorocit de teodosie,sau cum naiba s-o numi,avea de multi,multi ani ,porecla de SPAGOVEANU ? din cauza lui Basescu sau din cauza DNA,?..nu !!!stimatii mei ,din cauza ca FURA !!!

  raspunde comentariului
 • Lutheranus

  14 septembrie 2014 9:32

  Barbasu asta cand va fi dat afara din biserica? Pt ca e clar ca nu poate ramane, crestinismul astuia este unul de paravan, superficial, in caz ca exista...

  raspunde comentariului
  • Simedru

   14 septembrie 2014 21:05

   Pentru Marele Tzap Puturos Daniel, Presedintele Suprem al Asociatiei Escrocilor in Sutana!- Prea Puturos Parinte, mie imi "miroase" a "simonie", tu ce parere ai? Nu crezi ca trebuie sa aduni "Consistoriul National", ca "sa-l tunzi pe Spagoveanu", ca Laic?

   raspunde comentariului
 • unu altu

  14 septembrie 2014 8:53

  Si totusi de ce se da spaga la intrarea intr-o parohie. bani multi 10 mii euro fara impozit.

  raspunde comentariului
 • costel

  13 septembrie 2014 13:42

  Preotii nostrii sunt No.1 la capitolul evaziune fiscala si nu se mai satura de bani.Si totusi nimeni nu se ia de ei.

  raspunde comentariului
 • unu altu

  13 septembrie 2014 10:36

  Toti preotii ca sa ocupe o parohie dau spaga .Si asta de 20 ani.Poate trebuie data o lege care sa reglementeze situatia si in toate cultele.Motivul ar fi simplu.Platesti nunta, botezu, inmormantarea, si statu ar trebui sa negocieze pretz unic cu toate cultele ca sa stie sa ia impozit. Adica hai sa intram in legalitate.Apoi avansarea preotilor in functii sa se faca dupa criterii legalizate ca altfel apare spaga ilegala si inseamna venituri ne impozitate.In rest si credintza are rolul ei pozitiv , te ajuta sa treci mai usor peste necazuri si aduce si linistea sociala.Al doilea credintza e flacara dreptatii.

  raspunde comentariului
 • Trahanache

  13 septembrie 2014 1:18

  Satana in sutana! Bine face DNA ca l-a luat la puricat pe nemernicul asta! Apropo, stiati ca Teodosie Spagoveanu este var primar cu Dana Nastase? Famiglie mare, nenica!...

  raspunde comentariului
 • dr.Samarescu

  12 septembrie 2014 20:43

  Comunismul a stricat si oamenii bisericii..Traiau si ei tot în comunism....Va asteptati la altceva..?.Uitati-va în jur...Nu se vede coruptoia?Schimbarea n-a venit înca.Sa traim,dr.samarescu

  raspunde comentariului
 • Charlie

  12 septembrie 2014 20:06

  Dupa spusele unui filozof german, si mai tarziu copiat de Lenin religia este opium pentru popor. Opium nu se cumpara pe gratis. Dar sunt tot felul de vanzatori de droguri care le vans

  raspunde comentariului
 • Simedru

  12 septembrie 2014 18:52

  Ma bucura faptul ca vad, cei drept, destul de rar, cate un Tzap Puturos, Sef al unei Filiale a Asociatiei Escrocilor in Sutana, ca ii dus de DNA, la "spovedanie"! Lucru ******** in casa popii, ca desi il marturisesc public pe Iisus, slujesc doar "Ochiului ********"!

  raspunde comentariului
 • Anne Marie

  12 septembrie 2014 17:56

  Cele mai sigure locuri de munca! Oferta extrem de serioasa! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca frumoasa si usoara, de maxim 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii trimiteti textul "Info" la adresa de email annemarie_chelanyahoo.com

  raspunde comentariului
 • CICLOP

  12 septembrie 2014 17:46

  clasificarea oamenilor care slujesc biserica 99,999999999 functionarI la biserica , din pacate doar restul PREOTI CU HAR SI CREDINTA !!!UNDE SE CLASEAZA SPAGOVEANU !!!

  raspunde comentariului
 • CICLOP

  12 septembrie 2014 17:43

  bravo, UITE CA SI-A MAI AMINTIT CINEVA DE PORECLA POPII SPAGOVEANU, si asa din spaga in spaga a ajuns la malul marii !!S P A G O V E A N U !!

  raspunde comentariului
 • CICLOP

  12 septembrie 2014 17:43

  bravo, UITE CA SI-A MAI AMINTIT CINEVA DE PORECLA POPII SPAGOVEANU, si asa din spaga in spaga a ajuns la malul marii !!S P A G O V E A N U !!

  raspunde comentariului
 • CORUPTIE SI LA CFR CALATORI ?

  12 septembrie 2014 17:09

  Sub privirea neputincioasa a lui IOAN RUS subalternii isi fac de cap in continuare. Cine e VASILE SECARA ? Da acum este presedintele CFR CALATORI.Va vine sa credeti ? Dupa ce s-a imbolnavit fix cand un corp de control scotocea prin dulapurile CFR Calatori Cluj, Vasile Secara a fost uns in functia de director CFR Calatori la nivel national. Nu au contat neregulile gasite la Cluj, ci au fost mai puternice parghiile trandafirii de care Secara s-a ajutat sa ajunga in top. La Cluj, Secara se poate mandri cu un contract de inchiriere incheiat intre CFR Calatori Cluj si SC Energobit care a fost prelungit cu de la sine putere de catre directorul Secara, care nu a mai organizat o licitatie, iar cei de la Energobit au ocupat mai mult decat terenul respectiv si l-au si intabulat. Pe vremea comunistilor, Vasile Secara a fost secretar de partid al complexului CFR Cluj. Dupa anii 90, a devenit pesedist si inginer sef in gara clujeana, apoi sef adjunct de statie si sef de gara. In momentul de fata, la Vasile Secara au ramas neschimbate cel putin doua caracteristici PSD si sefia. Inainte de Paste, clujeanul a fost numit sef la CFR Calatori in noua structura de conducere a companiei. Cu toate acestea, el a plecat de la conducerea CFR Calatori Cluj in urma unor controale facute de CFR SA si Ministerul Transporturilor. In timpul unuia dintre aceste controale, Vasile Secara s-a imbolnavit brusc si a intrat in concediu medical. Mai amuzant este si ca verificarile respective s-au imbolnavit, iar rezultatele lor nu au mai fost date publicitatii. Bravo domnule ministru RUS, psd-ul o interminabila pepiniera penala. NU VA CRAPA OBRAZUL ???

  raspunde comentariului
 • JEAN MOSCOPOL

  12 septembrie 2014 16:56

  Asa cum borfasii ocupa cele mai inalte functii in politica,administratie si peste tot,de ce nu si in biserica ortodoxa romana.Oare mai marele in rang al acestuia nu stie de apucaturile lui,de harul nepotrivit bisericii si credintei?Preotii de acest gen a vandut si condamnat pe ISUS.Credinta in Dumnezeu trebuie insa sa ramana,este singura noastra speranta.Astia vor plati,vai de capul lor,fiecaruia dupa fapta si rasplata.

  raspunde comentariului
 • raul marius

  12 septembrie 2014 13:56

  Nu iertati acesti nesatui ,care au trait si traiesc ,viata de huzur din truda altora !!!la beci cu cit mai multi,ca sint enormi de multi raspopiti des-tea !

  raspunde comentariului
 • Simedru

  12 septembrie 2014 12:25

  Ma bucura cand vadcei drept destul de rar, cand DNA, aduce la "spovedanie", cate un "Tzap puturos", din conducerea Asociatiei Escrocilor in Sutana!

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design