25.7 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialAvocatul orădean acuzat că şi-a omorât soacra, condamnat la 13 ani de...

Avocatul orădean acuzat că şi-a omorât soacra, condamnat la 13 ani de închisoare cu executare

Avocatul Cosmin Moraru a fost condamnat, luni, la 13 ani de închisoare cu executare pentru uciderea soacrei sale, dar sentinţa nu este definitivă, transmite Mediafax.

Curtea de Apel Oradea a pronunţat, luni, sentinţa în procesul în care avocatul orădean Cosmin Moraru era acuzat că, în luna decembrie a anului trecut, şi-a ucis soacra, Paraschiva Vilhan.

Moraru a recunoscut crima şi a solicitat să fie judecat după procedura simplificată, adică doar în baza probelor strânse de procurori, procedură ce presupune totodată şi reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă. Concret, de la 10, respectiv 20 de ani de închisoare cu executare, cât stabileşte Codul Penal în cazurile de omor, limitele coboară la 6 ani şi 8 luni (minimum), respectiv 13 ani şi 4 luni (maximum).

Astfel, potrivit sentinţei, Moraru a fost condamnat la 13 ani de închisoare cu executare, iar ca pedeapsă complementară i-au fost interzise drepturile civile atât pe perioada detenţiei, cât şi pe o perioadă de cinci ani de la ispăşirea pedepsei. Totodată, avocatul a fost obligat la plata a 20.000 de lei cheltuieli judiciare către stat şi la prelevarea de probe biologice în momentul ieşirii din penitenciar, pentru a fi introdus într-un program naţional de evidenţă informatizată a infractorilor.

Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs, în zece zile de la comunicare.

Citeşte şi Oradea. Avocatul Cosmin Moraru şi soţia sa, trimişi în judecată pentru omor

De altfel, apărătorul lui Moraru, Răzvan Doseanu, a declarat recurs în sala de judecată, imediat după pronunţare, deşi, în faza de urmărire penală, Moraru era cercetat pentru omor deosebit de grav, încadrat la o pedeapsă între 15 şi 25 de ani de închisoare.

„A fost un prim pas în acest proces, nu foarte uşor, în care am reuşit să reducem limitele de pedeapsă şi să obţinem ca instanţa să accepte procedura simplificată în cazul clientului meu. Vom încerca să reducem şi mai mult pedeapsa, sperăm să reuşim”, a declarat Doseanu.

Moraru nu a fost prezent la comunicarea sentinţei.

Pe de altă parte, pentru soţia sa, Krisztina Pazurik, acuzată de complicitate la omor calificat, cauza a fost disjunsă, iar procesul va continua separat.

Tot separat se va judeca şi solicitarea făcută de fratele Krisztinei Pazurik, care a cerut ca instanţa să îi oblige pe Cosmin Moraru şi pe soţia sa la plata unor daune materiale şi morale de peste 250.000 de euro. Aceste procese vor continua în toamnă.

Citeşte şi Ipoteză: Procurorii bănuiesc că au descoperit cadavrul soacrei avocatului Cosmin Moraru, acuzat de crimă

În 5 decembrie 2012, Parchetul Curţii de Apel Oradea a deschis o anchetă, după ce avocatul orădean Cosmin Moraru, soţia şi soacra acestuia au fost daţi dispăruţi din 4 decembrie, iar potrivit unor surse judiciare cei doi soţi erau suspectaţi că au ucis-o pe femeie şi au fugit.

Potrivit surselor judiciare citate, sesizarea privind dispariţia celor doi soţi a fost făcută iniţial de o cunoştinţă a avocatului, căreia acesta i-a lăsat cheile, cerându-i să schimbe gresia şi să tencuiască locuinţa.

Ulterior, părinţii avocatului au confirmat fuga celor doi, speriaţi că acesta i-a căutat, în 3 decembrie, extrem de agitat, pretinzând că trebuie să plece, deoarece este urmărit şi îi aşteaptă pe el şi pe soţia sa 30 de ani de închisoare.

Sursele citate afirmau că poliţiştii şi procurorii au găsit urme de sânge în locuinţa soţilor şi au audiat mai mulţi martori, vecini ai avocatului, care l-ar fi văzut pe acesta înainte de dispariţie, cu urme de sânge pe haine.

Citeşte şi Bihor: Cadavrul femeii care ar fi fost ucisă de fiica ei şi de soţul acesteia, avocat, a fost găsit

Avocatul din Oradea şi soţia acestuia au fost prinşi în Elveţia şi au fost extrădaţi, după ce Curtea de Apel Oradea a emis pe numele celor doi mandate de arestare în lipsă, pentru omor calificat.

În 14 mai, la marginea unui drum din satul bihorean Nădar, a fost găsit cadavrul unei femei, procurorii stabilind că acesta aparţine soacrei avocatului orădean Cosmin Moraru, Paraschiva Vilham.

Parchetul Curţii de Apel Oradea anunţa, în 8 iulie, că cei doi soţi au fost trimişi în judecată – avocatul pentru omor, iar soţia sa pentru complicitate la omor calificat, întrucât între femeie şi victimă exista „raport de rudenie apropiată”.

Conform sursei citate, probele procurorilor arătau că, în 3 decembrie 2012, în locuinţa avocatului şi a soţiei sale din Oradea, bărbatul a ucis-o cu violenţă pe soacra sa, Krisztina Pazurik fiindu-i complice.

Ulterior, Cosmin Moraru a transportat şi abandonat cadavrul victimei în apropierea satului Nădar, comuna Spinuş, iar a doua zi, soţii au părăsit România, cu intenţia de a se sustrage urmăririi penale, ajungând în Elveţia, de unde au fost extrădaţi în România, la cererea autorităţilor judiciare române.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Curţii de Apel Oradea.

Cosmin Moraru era avocat în Baroul Bihor din 1999, iar soţia acestuia, Krisztina, era profesoară la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”.

Cele mai citite

VIDEO Cinci persoane sunt acuzat că au furat peste 20.000 de lei din mașina unui tânăr care a murit într-un accident

Cinci persoane sunt suspectate că au furat din mașina tânărului de 20 de ani care a murit în accidentul de la Bumbești Pițic. Acestea...

Diavolul și motanul

În zodiacul chinezesc în care nici chinezii nu mai cred, anul 2024 este anul Dragonului de Lemn. Cum noi nu avem încă un zodiac...

România, pe marginea prăpastiei pe fondul derapajelor financiare din anul electoral

România se află într-o situație economică precară, iar riscurile asociate derapajelor financiare sunt mai vizibile ca niciodată. Într-un an electoral în care măsurile economice...
Ultima oră
Pe aceeași temă