13.9 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialAverea lui DIP: caz inchis

Averea lui DIP: caz inchis

» Procesul fostului ministru al Economiei a fost suspendat, magistratii considerand ca averea deputatului este justificata.

» Decizia instantei supreme poate fi atacata cu recurs.

» Conform propriei declaratii, Dan Ioan Popescu castiga de 10 ori mai putin decat sotia sa.

Judecatorii Instantei Supreme au considerat ca fostul ministru Dan Ioan Popescu (DIP intre prieteni) si-a castigat cinstit averea, drept pentru care au decis ieri inchiderea dosarului familiei Popescu. Dupa 4 ore de deliberari, magistratii au ridicat sechestrul asigurator pus asupra mai multor imobile si terenuri apartinand fostului ministru al Economiei. Decizia poate fi atacata cu recurs la Completul de 9 judecatori.
Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au amanat cu o saptamana luarea unei decizii privind legalitatea averii dobandite de sotii Popescu. Acest lucru s-a intamplat dupa ce dosarul a stat aproape un an la Curtea Constitutionala (CC) pentru verificarea unor exceptii ridicate de avocatii lui DIP. Judecatorii CC nu au fost de acord cu avocatii familiei Popescu si au retrimis cauza instantei supreme pentru continuarea judecatii. Suma care nu iesea la socoteala din balanta de venituri si cheltuieli: 46 miliarde de lei.
Procesul privind verificarea averii actualului deputat al Partidului Conservator a fost suspendat in septembrie 2006, dupa ce magistratii au admis verificarea de catre CC a nu mai putin de 13 articole din Legea 115/1996 (privind controlul averii demnitarilor).
Impresionanta avere a familiei Popescu a atras atentia Centrului de Resurse Juridice, care, in iunie 2005, a sesizat Parchetul General. Diferenta uriasa dintre veniturile familiei Popescu si proprietatile acesteia a condus la emiterea unei cereri de verificare semnate de un adjunct al fostului procuror general Ilie Botos.
Pe tot parcursul procesului, Dan Ioan Popescu a atacat vehement toate expertizele efectuate in dosar, sustinand ca este "haituit politic" si ca intreaga actiune este o "incercare foarte clara de discreditare". Mai mult, el a amenintat ca va actiona in instanta pe oricine mai indrazneste sa mai aduca aminte de cazul sau.
La 16 ianuarie 2006, DIP a fost pus sub acuzare de judecatorii Comisiei de verificare a averilor demnitarilor din cadrul ICCJ. Pentru a recupera cele 46 de miliarde care nu ieseau la calcul, magistratii au instituit sechestru pe opt terenuri din localitatea Azuga si un apartament din strada Uruguay (Bucuresti).
Averea fostului deputat PSD este estimata la cateva milioane de euro, dar DIP a negat de fiecare data sumele vehiculate, sustinand ca agoniseala sa este rezultatul casatoriei cu o fosta contesa din Italia, adica actuala sotie.

zestrea lui D.I.P.

Declaratia de avere a deputatului Dan Ioan Popescu, din decembrie 2006

– 5 apartamente in Bucuresti
– o casa de vacanta in Azuga
– 2 terenuri agricole in judetul Ialomita, in suprafata totala de 20 de hectare
– teren in Pantelimon (judetul Ilfov) in suprafata de 11.000 mp
– teren in localitatea Breaza in suprafata de 1.870 mp
– teren in Azuga in suprafata de 7.091 mp
– teren in localitatea Gruiu (Ilfov) in suprafata de 7.800 mp
– 2 terenuri in Bucuresti (intravilan) in suprafata totala de 10.000 mp

Conform aceleiasi declaratii de avere, DIP a vandut anul trecut un teren cu 300.000 euro (din care a primit doar un avans de 50.000), are in trei conturi bancare 120.000 euro si 100.000 RON. In acelasi timp, deputatul impreuna cu sotia ar avea datorii la banci in valoare de 124.000 euro si 10 miliarde de lei vechi.
In 2006, Dan Ioan Popescu a castigat din salariu 44.000 RON de la Camera Deputatilor, sotia sa Elena a primit 417.000 RON, iar chiria apartamentelor le-a adus un venit de 52.000 de euro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă