2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialAvem nevoie de o lege a prostituţiei?

Avem nevoie de o lege a prostituţiei?

Industria prostituţiei este una profitabilă, indiferent de vremuri. Cea mai veche meserie este legalizată în unele din statele Uniunii Europene, reglementările locale ajutând la oprirea unor abuzuri şi a traficului de persoane. Prostituţia poate fi practicata oficial în Germania, Olanda, Austria, Elveţia, Ungaria, Grecia, Turcia, în anumite regiuni din Australia şi în statul american Nevada. Totodată, în state precum Luxemburg, Letonia, Danemarca, Belgia şi Finlanda, prostituţia este de asemenea legală, dar bordelurile şi intermedierea serviciilor sexuale, nu.

Deputatul PDL Silviu Prigoană a depus în Parlament în septembrie acest an un proiect de lege privind prostituţia, având ca model legea germană. Prigoană se mândreşte că a fost singurul care a avut curajul şi demnitatea să-şi asume responsabilitatea să depună un proiect de lege, „care se discută de 10 ani”.

„Am preluat proiectul din Germania, l-am tradus şi l-am adaptat la condiţiile din România. Legea prostituţiei funcţionează în Germania din 2002 cu mare succes. Asigură protecţia cetăţenilor care practică activităţi sexuale, s-a stopat extinderea bolilor venerice, care în România sunt scăpate de sub control. Tratamentul bolilor venerice este gratuit şi costă enorm sistemul de sănătate românesc”, a explicat pentru romanialibera.ro deputatul PDL Silviu Prigoană.

Pe de altă parte, istoricul Adrian Majuru consideră că o sinteză a vechilor reglementări interbelice privind prostituţia ar putea sta la baza unei legi foarte bune.
„Dacă se aplică o sinteză a reglementărilor prostituţiei anterioare din 1885-1895 şi inclusiv interbelic din 1923 ar putea ieşi o lege foarte bună. Fenomenul este acelaşi”, explică pentru românialibera.ro Majuru.

Ce se urmăreşte cu legea prostituţiei

Boli venerice, trafic de carne vie, evaziunea fiscală caracterizează industria prostituţiei clandestine din România. Noul proiect al legii a prostituţiei încearcă să oprească extinderea bolilor venerice şi să se asigure o protecţie a practicantelor celei mai vechi meserii.

„Nu m-am gândit la acest proiect din punct de vedere economic, mă interesează activităţile cu caracter sexual, extinderea bolilor venerice şi protecţia celor care practică această meserie. Fenomenul există a fost prezentat şi la televizor, îl vedem pe stradă şi trebuie reglementat. Pe partea de buget nu m-am gândit niciodată, nu acesta era spiritul legii, am vrut doar să reglementez acest fenomen”, a explicat Prigoană.

Patriarhia română, împotriva legalizării prostituţiei

Biserica Ortodoxă Română s-a pronunţat de mai multe ori împotriva legalizării prostituţiei şi respinge orice propunere legislativă pe acest subiect. Contactat de Românialibera.ro, purtătorul de cuvânt al patriarhiei, preotul Constantin Stoica, a declarat că poziţia Patriarhiei rămâne cea de anul trecut, refuzând să facă alte comentarii.

„Atunci, dar şi astăzi şi oricând, Patriarhia Română va avea acelaşi punct de vedere legat de legalizarea prostituţiei. Instituţiile statului şi legile au menirea să apere demnitatea persoanei, instituţia familiei şi valorile vieţii sociale. Proiectele din ultimele luni arată că demnitatea persoanei, instituţia sacră a familiei şi moralitatea publică sunt complet ignorate de autorii acestora. În consecinţă, Patriarhia Română respinge propunerile de dezincriminare a prostituţiei”, a declarat părintele Constantin Stoica.

De asemenea, Patriarhia Română a atras atenţia că legiferarea prostituţiei nu rezolvă o problemă socială gravă, ci, dimpotrivă, amplifică fenomenul sub forma unei ‘sclavii motivate financiar”.
„În acelaşi timp, legalizarea prostituţiei intensifică degradarea morală a societăţii, contribuie la proliferarea diferitelor boli şi la creşterea numărului divorţurilor, iar femeilor prinse în această sclavie li se afectează iremediabil sănătatea psihică şi fizică, precum şi demnitatea socială”, susţin reprezentanţii Patriarhiei Române.

Ministerul Finanţelor, împotriva legalizării prostituţiei

Totodată, Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Finanţelor Publice, susţine că legalizarea şi impozitarea prostituţiei ar trebui decisă numai împreună cu Biserica.
„Haideţi să facem ceea ce trebuie. Să respectăm anumite instituţii. Nu cred că de dragul banilor la buget trebuie să exagerăm uneori. Aici (impozitarea prostituţiei – n.r.) o decizie trebuie luată împreună cu Biserica”, a răspuns Ialomiţianu întrebat de ProTV dacă ar susţine legalizarea şi impozitarea prostituţiei, ceea ce ar aduce venituri substanţiale la bugetul de stat.

Pravila lui Matei Basarab, prima lege românească despre prostituţie

Istoricul Adrian Majuru spune că prostituţia a fost reglementată în România din Evul Mediu. „Un exemplu ar fi Pravila lui Matei Basarab (n.r. 1652), apoi Codul lui Caragea din 1813. În acele vremuri prostituatele se numeau poderese, pentru că în Bucureşti acestea se găseau lângă poduri şi intersecţii”, explică Majuru.

„Feţitele vesele” din Bucureştiul interbelic practicau prostituţia legal, iar „jobul” lor era înscris în nomenclatorul de meserii şi plăteau taxe către stat.

„Prostituţia în perioada interbelică era reglementată prin lege. Exista în Codul Civil o reglementare specială dedicată prostituţiei numai pentru a nu fi prezentă prostituţia clandestină în viaţa cotidiană. Se dorea controlul din două puncte de vedere. Exista şi o lege privind atacul la pudoare, mai ales în privinţa minorelor şi nu numai în privinţa lor. Legea era foarte importantă din punct de vedere al controlului medical pentru prevenirea bolile venerice şi în special al sifilisului. Prostituţia era în fond o meserie trecută în nomenclator şi însemna şi evident un tarif pe care statul îl taxa, tot prin lege. Ea dincolo de angajamentul în scris prevăzut de lege cu stabilimentul avea şi un carnet de sănătate, cum avem şi noi, dar specific. Trebuia să aibă o viză lunară cel puţin şi o vizită la medic, nu de rutină, cu analize altfel nu se prelungea contractul”, a precizat istoricul Adrian Majuru (www.bucurestiivechisinoi.ro).

Norvegienii, amendaţi dacă merg la prostituate

Autorităţile norvegiene au adoptat în 2009 o lege care interzice cetăţenilor să apeleze la servicii sexuale contracost, în ţară sau în străinătate. Potrivit legii orice cetăţean norvegian care este prins plătind pentru servicii sexuale poate fi amendat cu o sumă mare de bani sau poate fi închis între şase luni şi trei ani, în cazul prostituţiei infantile.

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Proteste în mai multe județe: Polițiștii au ieșit din nou în stradă, împotriva reducerilor salariale

Manifestările includ pichetarea sediilor instituțiilor, marșuri pe străzile orașelor și proteste organizate încă de dimineață Sute de polițiști din întreaga țară protestează față de reducerea...

Firmele mici trebuie să se adapteze rapid la interacțiunile fiscale cu ANAF

De la 1 ianuarie 2025, contribuabilii mici din România sunt obligați să transmită fișierul standard de control fiscal (SAF-T) Fișierul standard de control fiscal SAF-T...

Portul Constanța: Sistem inovator de acostare cu geamanduri

Sistemul permite operarea în siguranță a navelor de până la 70.000 TDW, inclusiv a celor de tip Panamax Un sistem modern de acostare cu geamanduri...
Ultima oră
Pe aceeași temă