Deoarece într-o zi normală numărul solicitărilor este de 18 curse pe zi se poate concluziona că ieri, în ziua protestelor organizate de opoziţie, au sosit în Bucureşti aproximativ 110 autobuze cu manifestanţi, afirmă surse din cadrul Ministerului Transporturilor. Numărul total de autorizaţii dat de Autoritatea Rutieră Română (ARR) a fost de 135, afirmă instituţia într-un comunicat de presă.
Potrivit unor oficiali ai Ministerului Transporturilor, 50% din curse erau încărcate la capacitatea maximă, care e de 50 de locuri, iar altele aveau doar câte 20 de pasageri. La o medie de 30 de călători pe mijloc de transport estimările sunt că în Capitală au sosit aproximativ 3.500-4.000 de manifestanţi, cu autobuze circulând legal.
Spre deosebire de cursele regulate efectuate de firmele de transport pe baza licenţelor anuale, pentru a primi dreptul de a efectua o cursă ocazională, o firmă este suficient să înştiinţeze on-line Autoritatea Rutieră cu cel puţin 30 de minute înainte de efectuatea cursei.
In realitate numărul autobuzelor venite spre Bucureşti a fost mai mare, afirmă sursele citate. Este vorba de curse efectuate fără îndeplinirea cerinţelor legale. „Spre exemplu, în judeţul Vaslui a fost o singură solicitare şi aceasta a fost avizată. Oriunde s-a solicitat, s-au dat şi avize”, afirmă oficialul indicat. Autoritatea are posibilitatea de a verifica în trafic existenţa avizelor de efectuare a transportului ocazional, dar şi ulterior la sediul firmei, unde transportatorii trebuie să păstreze o copie a avizului primit.
Transportatorii acuză abuzuri
Confederaţia Naţională Rutieră afirmă că firmele de transport sunt supuse unor presiuni pentru a nu efectua cursele ce aduc manifestanţii din provincie în Bucureşti.
„Ceea în urmă cu două zile era doar o informaţie pe surse s-a dovedit a fi o acţiune de intimidare coordonată de Ministerul Transporturilor şi de Ministerul de Interne”, afirmă conducerea acesteia. Confederaţia afirmă că Ministerul Transporturilor ar trebui mai degrabă să se ocupe de repararea drumurilor „care izolează economia României de Europa” în loc să „îşi consume energia pentru a bloca activităţi economice legale”. In comunicatul de presă remis ieri, ARR respinge acuzele transportatorilor că ar obstrucţiona activitatea acestora, lucru dovedit de faptul că ar fi autorizat 135 de curse ocazionale.