22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialAutorii unor graffiti în care apar politicieni după gratii, desenate pe un...

Autorii unor graffiti în care apar politicieni după gratii, desenate pe un monument din Cluj-Napoca, au fost prinși de polițiști. Ei se vor alege cu dosar penal

Doi tineri care încercau să facă desene pe Crucea de pe Cetățuie din Cluj-Napoca au fost prinși de polițiștii locali clujeni. Ei ar fi vandalizat și anterior monumentul, potrivit Agerpres.

Potrivit directorului Poliției Locale din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, Marcel Bonțidean, polițiștii locali au bănuit că tinerii vor avea o nouă încercare de a desena cu graffiti pe monument și astfel au reușit să îi prindă, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică. Marcel Bonțidean a declarat duminică presei că tinerii aveau asupra lor sprayuri cu vopsea.

Pe numele cei doi tineri va fi deschisa un dosar pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere.

Pe de altă parte, pe rețelele de socializare a fost lansată, duminică, o petiție online prin care se cere ca ștergerea picturilor pe de monument, pe care autoritățile locale intenționează să o facă în curând, să fie oprită, deoarece desenele graffiti sunt semnate cu numele de Bansky, care este un cunoscut artist de street art. De asemenea, petiția explică faptul că mesajul desenelor se potrivește cu protestele care au loc în aceste zile pe străzi.

„Să nu lăsăm ca, datorită nepriceperii sau ignoranței, acest monument să fie distrus! Asupra Monumentului Eroilor Neamului a fost realizată o intervenție inspirată de protestul ultimelor zile și poartă semnătura renumitului artist internațional de street art, Banksy. Intervenția a fost realizată printr-un gest de appropiation al unui alt monument, dedicat Eroilor Neamului de pe Dealul Cetățuia. La rândul lor, graffiti-urile de pe Zidul din Berlin au reprezentat acte de vandalism la momentul realizării lor, cu toate acestea ele sunt păstrate cu mare grijă, fiind exprimări vizuale de neînlocuit ale unor momente istorice de turnură”, se arată în textul postat online.

În cursul zilei de vineri s-a observat că persoane necunoscute pictaseră pe monumentul Crucea de pe Cetățuie din Cluj-Napoca imagini cu mai mulți politicieni după gratii, polițiștii demarând o anchetă în acest caz.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj, Carmen Jucan, a declarat, pentru Agerpres, că instituția pe care o reprezintă s-a sesizat din oficiu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere și se fac cercetări pentru identificarea celor în cauză. Pe pereții monumentului apar imagini pictate cu Liviu Dragnea, Victor Ponta, Adrian Năstase, Ion Iliescu, Nicolae Ceaușescu, Traian Băsescu, Victor Ciorbea, C. V. Tudor, Elena Udrea.

Crucea de pe Cetățuie, care este numită și Monumentul Eroii Neamului, a fost construită în 1997 și este dedicată memoriei martirilor Revoluției de la 1848.

Cele mai citite

Ovidiu Hațegan își pune cenușă în cap după gafa comisă în meciul Dinamo – Poli Iași: „Am greșit, n-am realizat gravitatea impactului”

Arbitrul Ovidiu Hațegan a explicat decizia luată în minutul 29 al partidei Dinamo 1948 – Politehnica Iaşi, disputată duminică, 14 aprilie, pe stadionul din...

Corina Crețu: “Simplificarea regulilor PAC reprezintă un pas înainte”

Corina Crețu, europarlamentar și fost comisar european pentru politica regională, aduce în discuție necesitatea de a simplifica regulile Politicii Agricole Comune (PAC) a Uniunii...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...
Ultima oră
Pe aceeași temă