Rezultatul alegerilor de duminica zgaltaie conducerile majoritatii partidelor. Corneliu Vadim Tudor, al carui partid a obtinut un procent ce nu i-a permis trecerea peste pragul electoral de 5%, a anuntat inca de la aflarea primelor estimari ca va demisiona din Parlament, invitandu-si colegii senatori si deputati sa faca acelasi gest. Numai ca s-a trezit in fata refuzului categoric tocmai din partea apropiatilor sai: Daniela Buruiana si Gheorghe Funar. Dar nu numai ei. Deputatii si senatorii PRM i-au trimis ieri si o scrisoare lui Vadim, implorandu-l sa nu renunte la Parlament. socat, liderul PRM, C.V. Tudor, a acuzat-o pe Daniela Buruiana – care ceruse reformarea partidului si decapitarea sefilor de filiala ce au contribuit la dezastru – ca este calul troian al SRI in PRM si ca este informatoare inca de pe vremea lui Virgil Magureanu. Nici Mircea Geoana nu se simte prea bine. In ciuda zambetului afisat de liderul PSD dupa anuntarea rezultatelor, Ion Iliescu, Nicolae Vacaroiu si alti pesedisti au cerut convocarea unui congres extraordinar pentru analizarea celui mai mic procent obtinut in istoria formatiunii si aplicarea unor sanctiuni exemplare pentru rezultatul considerat de ei dezastruos. Liberalii au convocat de urgenta aseara o sedinta de Birou Permanent in cursul careia premierului Tariceanu, aflat in cautarea unei majoritati stabile, i s-a cerut decapitarea ministrilor din cauza carora partidul nu a castigat mai multe procente. In schimb, la PNG si PC e liniste. Voiculescu nu mai demisioneaza de la conducerea PC, dupa cum promisese. Chiar daca n-a trecut pragul, sta linistit si cauta noi aliati de care sa se agate pentru parlamentarele viitoare. Cat despre Gigi Becali, nici el nu pleaca din fruntea PNG, deoarece, spune el, o asemenea decizie ar dezamagi electoratul. In UDMR deocamdata este liniste si nimeni nu pare deranjat de faptul ca scorul care le-a permis sa ajunga in Parlamentul European se datoreaza mai degraba absentei romanilor de la urne. Pana si in PD, partidul castigator, e rumoare, avand in vedere ca procentele obtinute sunt mai mici decat cele anticipate de ultimele sondaje de opinie. Se pregatesc decapitari la nivelul sefilor de filiale. Deocamdata.
CIFRELE FINALE
Partid Procente
PD 28,78%
PSD 23,14%
PNL 13,34%
PLD 7,78%
UDMR 5,52%
LASZLO TOKES 3,43%
Potrivit Biroului Electoral Central, care a dat aseara publicitatii datele provenind de la peste 99% din totalul sectiilor de votare, cinci partide si un candidat independent vor reprezenta Romania in Parlamentul European.
E vorba de PD, PSD, PNL, PLD si UDMR, precum
si de episcopul reformat Laszlo Tokes.
Au ramas in afara Parlamentului PNG,
cu 4,86% din sufragii,
PRM – 4,15%,
PC – 2,93%,
PIN – 2,43%,
PNTCD – 1,38%.
Prezenta la referendum
a fost de 26,45%, din care 81,34% au votat "DA",
16,18% au votat "NU",
iar 2,46% din voturi
au fost nule.
Primul care a iesit la atac din randurile PSD a fost Ion Iliescu. Aceasta in ciuda faptului ca Mircea Geoana anuntase, cu o seara inainte, ca e multumit de rezultatul alegerilor, ca "partidul e o forta", primele estimari situandu-se in jurul a 22,15%. Insa, potrivit lui Iliescu, scorul obtinut de PSD este cel mai slab din istoria formatiunii sale de suflet, fapt ce impune o analiza serioasa, el opinand ca o astfel de analiza la nivelul tuturor structurilor de partid ar putea fi facuta la un congres extraordinar. Geoana spune ca PSD a obtinut "un scor relativ bun" si a respins ieri, dupa sedinta conducerii partidului, solutia congresului extraordinar, spunand ca la baza partidului "toti cer liniste si unitate; sa ne concentram pe alegerile locale pentru a recupera cele 6-7 procente fata de cei care au castigat conjunctural alegerile europarlamentare". Geoana a dat vina pe framantarile interne din partid, "inclusiv din partea unora care acum ridica vocea". Deputatul PSD Dan Mihalache a cerut direct demisia actualei conduceri a partidului, pentru acelasi "esec istoric". Presedintele Senatului a acuzat ca rezultatul obtinut de PSD "este cel mai slab de la infiintarea sa". Geoana abia astepta, aseara, rezultatele finale ale alegerilor pe judete pentru a putea vedea care sunt liderii de filiala care au obtinut cele mai scazute scoruri.
Presedintele PD, Emil Boc, a fost ieri intr-o euforie totala: "Acesta a fost obiectivul pe care ni l-am propus, sa castigam aceste alegeri, si le-am castigat", a prezentat situatia Emil Boc, multumindu-le colegilor Vasile Blaga si Adriean Videanu pentru implicarea in campanie. Liderii PD s-au declarat mandri ca au reusit dublarea numarului de voturi, de la 14% in 2004 la 30%. Blaga crede, insa, ca "succesul putea fi si mai mare, pentru ca sunt organizatii cu 35-40%, sunt si sub 20%. Aceasta va face obiectul unor analize serioase", a avertizat Blaga. De altfel, chiar ieri, seful organizatiei PD Botosani si-a anuntat demisia. El a scos un procent sub cel pe tara la europarlamentare. "N-o sa-i pupam, acolo unde au 22%", s-a limitat sa explice secretarul general PD. Au existat si destule nemultumiri la adresa prezentei scazute la urne a bucurestenilor, Adriean Videanu nescapand de critici din partea colegilor sai.
In curand vor fi reluate si discutiile despre oficializarea relatiei dintre PLD si PD. Liderii democrati isi doresc fuziunea dintre cele doua partide, cei ai PLD spera sa poata candida pe liste comune la viitoarele alegeri parlamentare fara a fi "inghititi" de parteneri. Theodor Stolojan s-a laudat, ieri, ca PLD a cheltuit in campanie mult mai putini bani decat spun adversarii politici, in jur de 581.200 lei. Dupa care a evidentiat in mod deosebit echipa de campanie condusa de deputatul Raluca Turcan.
Deputatul Cozmin Gusa, lider al PIN, a anuntat ca a demisionat din functia de presedinte al formatiunii pentru ca partidul pe care l-a fondat nu a intrat in PE, anuntand ca nu paraseste PIN si ca la 15 decembrie convoaca Adunarea Nationala pentru alegerea unui nou lider.
Raman
Liderul PNG-CD, George Becali, nu intentioneaza sa demisioneze din fruntea partidului pentru ca – sustine acesta – ar dezamagi foarte multi oameni. Liderul PC, Dan Voiculescu, nu are de gand nici el sa demisioneze, desi promisese ca pleaca de la conducerea partidului daca nu obtine 5% la europarlamentare.
» Tariceanu isi cauta majoritate
La sedinta de ieri seara a Biroului Politic Central al PNL era de asteptat ca premierul Calin Popescu Tariceanu sa propuna initierea unor consultari cu partidele politice, pentru crearea unei majoritati parlamentare. "Premierul intentioneaza sa propuna colegilor de partid initierea unor consultari cu partidele politice, in vederea unei majoritati parlamentare", au afirmat sursele citate de Mediafax. Unii dintre membrii conducerii PNL, printre care vicepresedintii Crin Antonescu si Norica Nicolai, asteptau sedinta pentru a propune o readucere in discutie a propunerii de remaniere a Cabinetului Tariceanu, printre cei vizati fiind Adrian Cioroianu, Tudor Chiuariu sau Cristian David. Nemultumirea "aripii dure" din PNL fata de activitatea si "notorietatea" ministrilor de Externe, Justitie si Interne este mai veche, campania electorala pentru europarlamentare si sprijinul declarat al premierului Tariceanu pentru acestia impiedicand pana in prezent o dezbatere in partid pe aceasta tema.