4.3 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialAtacul din 2005 asupra lui Cozma a ramas pana azi nerezolvat

Atacul din 2005 asupra lui Cozma a ramas pana azi nerezolvat

» La doar o zi dupa uciderea handbalistului Marian Cozma, politistii din Ungaria si Austria au arestat deja trei suspecti principali, desi acestia fugeau spre Italia. In comparatie, dupa 11 zile de la dublul asasinat din Brasov, politistii romani inca deznoada itele alibiului lui Serghei Gorbunov, care nici macar nu mai este principalul suspect.

» In 2005, Cozma a fost injunghiat in Bucuresti de autori necunoscuti, care se pare ca erau fanii unei echipe rivale clubului Dinamo. Nici pana in ziua de azi politistii romani nu au facut vreun progres cu ancheta de atunci, spun apropiatii handbalistului.

Trei suspecti principali in uciderea handbalistului Marian Cozma au fost arestati de politistii maghiari in colaborare cu cei austrieci, la doar o zi dupa ce sportivul roman a fost injunghiat mortal intr-o discoteca din Ungaria. Cei trei, Nemeth Gyozo, Raffael Sandor si o femeie careia nu i s-a dezvaluit numele, fugeau catre Italia intr-un autoturism pe care politistii austrieci l-au retinut, in baza unui mandat international. Un alt suspect, Sztojka Ivan, este si el urmarit in Ungaria. In comparatie, politistii romani nu au reusit nici dupa 11 zile de la dublul asasinat de la casa de schimb valutar din Brasov sa avanseze cu ancheta. Serghei Gorbunov, care initial era principalul suspect, a fost audiat in zadar, politia fiind nevoita sa anunte ca basarabeanul nu mai este numarul unu pe lista presupusilor criminali.

Un exemplu si mai elocvent al eficientei politiei din Romania il are in centru tot pe handbalistul Marian Cozma. In 2005, pe cand juca in tara pentru clubul Dinamo, "Pasarila", cum i se spunea lui Cozma pentru ca masura 2,11 metri, a fost injunghiat in spate de un grup despre care presa a scris ca facea parte din galeria echipei rivale Rapid Bucuresti. Incidentul s-a petrecut pe o strada laturalnica din Bucuresti. "S-a deschis o ancheta la vremea respectiva. Nu au rezovat nimic !", ne-a declarat Marcel Popescu, presedintele Clubului Sportiv Dinamo. Ovidiu Semen, seful sectiei Handbal de la Dinamo, ne-a confirmat si el ca politia nu a rezolvat nimic nici pana in ziua de azi in cazul atacului asupra lui Cozma. "Marian era atunci la noi, la Dinamo. Era roman si nu s-a dat asa amploare evenimentului.

 

In Ungaria, Ministerul Justitiei, Ministerul de Interne, pana si primaria orasului incearca sa faca lumina in acest caz. Poate acolo lucrurile se afla mai repede", incearca Semen, care il cunostea pe Cozma de cand juca la juniori, sa-si explice diferenta dintre cele doua forte de politie.
Atacul din orasul maghiar Veszprem a avut loc in noaptea de sambata spre duminica. Marian Cozma si doi coechipieri de-ai sai de la Veszprem, sarbul Zarko Sesum si croatul Ivan Pesic, au fost atacati de un grup de aproximativ 30 de romi, intr-o altercatie care se pare ca a pornit de la o confuzie, gasca maghiarilor romi confundandu-l pe unul dintre handbalisti cu altcineva.
La crimele de la Brasov si Veszprem pana si politicienii au reactionat diferit. In Ungaria, uciderea lui Cozma l-a adus urgent pe ministrul de Interne in localitate, iar ministrul Justitiei a facut apel la calm catre maghiarii infuriati ca presupusii agresori sunt romi. In Romania, in plin scandal al crimelor de la Brasov, fostul ministru de Interne Liviu Dragnea petrecea la un hotel din Sinaia, alaturi de colegii sai din PSD, la o reuniune de partid.

Adrian Moraru, directorul Institutului de Politici Publice, nu crede ca diferenta de abordare a anchetelor dintre politistii romani si cei unguri sau austrieci are de-a face cu inteligenta sau competenta lor, ci cu birocratia covarsitoare din Romania. "La noi, pana se misca mana cu pixul domnului general, pana se strang 15 stampile pe un document, trec trei zile", spune Moraru, impresionat de viteza cu care politistii maghiari au emis mandatul de urmarire internationala catre fortele de politie din statele vecine.

Moraru crede ca diferentele de viteza dintre cazul Gorbunov si cel al lui Marian Cozma mai tin si de noroc: "Banuiesc ca in Veszprem acei oameni erau cunoscuti si usor de recunoscut, mai existau si camere de supraveghere". Birocratia care leaga de maini si de picioare politia romana nu se datoreaza exclusiv legislatiei, mai adauga expertul in politici publice, ci si gradului scazut de folosire a mijloacelor de comunicare moderne. "Este si o problema de generatii. Cand impingi hartii timp de 20 de ani, vezi altfel lucrurile decat un politist tanar, care nu poate lucra fara calculator, fara informatizare", ne-a explicat Moraru.

Brasov vs Veszprem
Reactia oamenilor de rand in cazul celor doua crime care au zguduit Romania si Ungaria au fost si ele diferite. La Brasov, sute de persoane au participat la funeraliile fostului jandarm Gheorghe Lala, care a murit impuscat pentru ca a intervenit in atacul de la casa de schimb. In Ungaria, uciderea lui Marian Cozma a declansat o furie nationala. Mai multe grupari extremiste au iesit in strada protestand impotriva infractiunilor comise de romi.

Suporterii echipei locale unde juca Marian Cozma, dar si sute de oameni din Szeged si Veszprem s-au adunat in fata salii de sport sa aprinda lumanari si sa aduca flori. Furia din Ungaria a ajuns chiar si in Serbia, tara de origine a lui Zarko Sesum, colegul lui Cozma care a fost si el grav ranit in atac. Tatal lui Sesum este patron de firma de paza si are in subordine aproximativ 300 de fosti luptatori din temuta grupare paramilitara "Tigrii lui Arkan". Sesum senior promite razbunare, scrie presa sarbeasca.

Cele mai citite

Liderii coaliției de guvernare se reunesc pentru discuții pe tema bugetului și impozitului progresiv

O temă centrală a reuniunii va fi posibilitatea introducerii impozitului progresiv, pe veniturile care depășesc un anumit plafon Liderii coaliției de guvernare se întâlnesc astăzi,...

Românii pot investi în titlurile de stat Tezaur cu dobânzi atractive

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a încurajat cetățenii să investească, subliniind că dobânzile rămân în țară și contribuie la echilibrarea bugetului național Începând de luni, 13...

Sindicatele din Educație cer ca dosarele de burse sociale să fie gestionate de primării, nu de profesori

Sindicatele au cerut o abordare mai clară și eficientă a proceselor administrative, pentru a reduce povara birocrației asupra cadrelor didactice În cadrul primei întâlniri cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă