Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) cere Ministerului Educaţiei să schimbe statutul orelor de religie în conformitate cu decizia luată de Curtea Constituţională a României (CCR), cu privire la predarea religiei în învăţământul preuniversitar.
CCR a decis că acordul prezumat pentru înscrierea copiilor la orele de religie este neconstituțional și că Religia poate fi studiată numai după exprimarea dorinței elevului major, respectiv a părinților sau tutorelui legal instituit pentru elevul minor.
Astfel, ASUR, cere Ministerului Educației să acționeze de urgență pentru a informa toți elevii, părinții acestora și profesorii asupra deciziei recente a CCR, de a se asigura că școlile nu efectuează presiuni asupra elevilor și/sau părinților pentru a-i determina să accepte participarea la orele de religie, plasarea orelor de Religie doar la începutul sau sfârșitul programului de studiu şi schimbarea modalității de stabilire a mediei generale astfel încât notele obținute la orele de Religie să nu mai fie luate în calcul.
"Decizia Curții Constituționale vine să reconfirme poziția ASUR. Atragem atenția școlilor că obligarea copiilor să participe la orele de Religie sau la ritualuri religioase poate atrage răspunderea penală a celor în culpă." a declarat Toma Pătrașcu, președintele ASUR.
Citeşte şi: Decizie CCR: Religia devine materie opțională în școli
Poziţia asociației noastre este neechivocă: în unităţile publice de învăţământ trebuie păstrată o strictă neutralitate religioasă, iar în cadrul orelor de Religie trebuie predată Istoria Religiilor şi nu doar viziunea particulară a unui anumit cult, indiferent care ar fi acela.
Biserica Ortodoxă Română (BOR) consideră că decizia Curții Constituționale privind religia în școli este ”discriminatorie și umilitoare”, conform unui comunicat de presă. Patriarhia arată că ”nu se lasă intimidată şi descurajată, ci va intensifica atenţia şi acţiunea ei pe diferite planuri pentru apărarea şi promovarea valorilor credinţei creştine, în societatea românească de azi, agresată sistematic de secularismul antireligios”.
BOR susține că, prin decizia CCR, se încearcă descurajarea participrii elevilor la ora de religie și este favorizată o minoritate, ”deşi învăţământul religios este garantat de Constituţie”.
Citeşte şi: BOR: Decizia CCR prin care religia devine opțională este UMILITOARE
"Îi asigurăm pe părinţii credincioşi care doresc o educaţie creştină a copiilor că vor avea în Biserică un aliat fidel în apărarea şi promovarea valorilor eterne ale credinţei creştine ortodoxe, proprii poporului român, profund religios, preţuind dorinţa lor de-a nu reduce educaţia copiilor la orizonturi limitate şi efemere", a precizat BOR.
Decizia CCR a fost publicată, vineri, 23 ianuarie, în Monitorul Oficial.