UPDATE 19.45: Parada gay s-a încheiat fără incidente.
17.10: Oamenii mărșăluiesc până la Piața Victoriei.
17.05: Se ține un moment de reculegere pentru victimele masacrului din Orlando, Statele Unite.
Deschideți galeria foto pentru a vedea imagini de la paradă (realizate de Adrian Scutariu).
16.47: Violeta Alexandru, ministrul delegat pentru Dialog Social, a declarat, la începerea paradei gay, că din poziția sa, susține ”libertatea de a putea fi deschis cu ceea ce ești și echipa guvernamentală e pentru aceasta”.
Și ambasadorul britanic în România, Paul Brummel, a adresat în românește un mesaj de susținere comunității LGBT: ”Azi, la Londra, în alt oraș mare european, ne exprimăm solidaritatea față de victimele și rudele celor din Orlando. Ambasada UK este mândră să fie alături de comunitatea LGBT din România. Fiecare are dreptul să își întemeieze o familie”.
Și ministrul german Michael Roth a arătat că: ”Noi nu cerem privilegii pentru minorități; din contră, dorim o societate unde toată lumea e tratată egal. Iubirea e iubire și atât. Persoanele LGBT suferă încă în multe țări și trebuie să ne fie auzite vocile pentru acele persoane. Nu putem fi tăcuți. Plângem victimele din Orlando și suntem alături de rudele lor”.
Oficialul german a mai spus că atacul din Orlando nu a fost doar un atac asupra LGBT, ci asupra noastră, a tuturor. El a făcut referire și la parada LGBT din Istanbul, care ar fi trebuit să aibă loc mâine, dar a fost interzisă, ”în 2016, într-o țară care vrea să intre în UE”.
Carla Antonelli, prima persoană trans aleasă în Parlamentul Spaniei, a afirmat că ”iubirea învinge”. Ea a dat exemplul Spaniei, țară în care, acum 40 de ani, membrii comunității LGBT erau bătuți și aruncați în închisori. ”Acum putem fi mândri, pentru că Spania are o legislație model. Căsătoria (între persoane de același sex, n.r.) este legală și toată lumea are drepturi egale”.
Delgado a arătat că, în Spania, o persoană trans își poate schimba buletinul fără să mai fie nevoie să ttreacă printr-o sală de tribunal; este suficientă o simplă cerere. ”Luptați, dacă vreți drepturi. Căsătoria între persoanele de același sex va fi posibilă în România. E dreptul vostru; Guvernul nu vă poate întoarce spatele, drepturile voastre trebuie ocrotite”.
Și artista Andreea Bălan le-a spus participanților la parada gay că era ”normal” să fie aici, pentru că oamenii au susținut-o: ”Eu cred în iubire, iubirea ne unește și nu cred că trebuie să existe diferențe. Fiecare are dreptul la fericire și la familie”.
16.30: Participantii se pregătesc de plecare in mars spre Piata Victoriei. Sunt peste 500 de persoane.
16.13: Sunt peste 300 de persoane în zona Arcului de Triumf. A venit și Andreea Bălan, cântăreața care, anul acesta, și-a asociat imaginea cu parada gay.
15.55: Oamenii au început să se adune, sunt în jur de 250 deja.
–-
Membrii și susținătorii comunității LGBT (Lesbian-Gay-Bi-Trans) merg, sâmbătă, la Marșul Diversității, unde vor cere ca și dreptul lor la familie să fie recunoscut și respectat. Tema a fost aleasă în contextul inițiativei recente a Coaliției pentru Familie, care a depus la Parlament trei milioane de semnături pentru ca definiția familiei să fie schimbată în Constituție și să prevadă că mariajul poate fi încheiat doar între un bărbat și o femeie.
Marșul are loc de la ora 15.30, cu punctul de plecare la Arcul de Triumf, până la Piața Victoriei. Aproximativ 1.500-2.000 de oameni sunt așteptați să participe anul acesta la paradă, în condițiile în care anul trecut au venit 1.000 persoane, a precizat, pentru Rl, purtătoarea de cuvânt a Asociației Accept, Teodora Rotaru.
La marș vor participa și ministrul german pentru Afaceri Europene, Michael Roth, Carla Delgado, prima persoană trans aleasă ca parlamentar în Spania, ambasadorul Regatului Unit și cântăreața Andreea Bălan.
Anul acesta, organizatorii i-au avertizat pe participanți să meargă să meargă pe partea stângă a Bd. Prezan, până la Arcul de Triumf. La plecare, ei sunt sfătuiți să nu plece singuri, să nu poarte însemne vizibile ale Marșului, iar, dacă nu se simt în siguranță, să îi roage pe organizatori să le cheme un taxi.
Întrebată de Rl de ce au fost date aceste avertismente, în contextul în care în ultimii ani nu au mai fost, Teodora Rotaru a precizat că ”într-adevăr, sunt organizații, oameni vocali care au tot felul de reacții și ne achităm față de obligația noastră față de participanți”.
Citește și: Începe Bucharest Pride, festivalul dedicat drepturilor minorităților sexuale. Când are loc parada gay
Amintim că, în fiecare an, în aceeași zi cu parada gay are loc și margul organizației extremiste Noua Dreaptă. Marșul celor de la Noua Dreaptă se încheie la ora 15.30, cu discursuri în Piaţa Unirii, la piciorul pantei de la Aleea Dealul Mitropoliei.