In vara anului 2013, racheta Haas 2C va plasa pe orbita CubeMessenger, urmatorul satelit bulgaresc. CubeMessenger, construit de catre echipa bulgara BOREAS (Bulgarian Orbital Research and Satellites) este un satelit cu o durata de funcţionare cuprinsa intre o saptamana si o luna. Satelitul va fi folosit pentru a testa si imbunataţi echipamentele de comunicaţii si de control a atitudinii si pentru a obţine experienţa practica in operarea sateliţilor de mici dimensiuni. CubeMessenger va fi echipat cu o camera digitala pentru a fotografia orbita joasa a Pamantului.
Haas 2C, racheta purtatoare, este un vehicul plasator pe orbita, intr-o singura treapta, aflat in prezent in construcţie si testare la ARCA. Este o racheta low-cost foarte usoara si este propulsata de un motor racheta cu combustibil lichid, care foloseste kerosen in rolul de carburant si oxygen lichid ca oxidant. Motorul este construit in cea mai mare din materiale compozite si foloseste un sistem de racire prin ablaţie pentru reducerea costurilor si cresterea siguranţei.
„Suntem foarte incantaţi sa lucram la noul satelit bulgaresc. Parteneriatul nostru cu ARCA este garantat sa dea rezultate datorita credinţei comune ca cercetarea spaţiala nu merita sa fie ingnorata si are un beneficiu universal. Aceasta misiune comuna va fi un pas vital inainte in dezvoltarea tehnologiei spaţiale atat in Bulgaria cat si in Romania.” Echipa BOREAS.
„Impreuna putem realize lucruri mareţe. BOREAS sunt vecinii si partenerii nostri. Este o noua era in explorarea spaţiului, iar lansatoarele orbitale si sateliţii nu mai sunt exclusive agenţiilor guvernamentale. Romania si Bulgaria vor avea capabilitatea sa plaseze sateliţi comerciali pe orbita terestra si sa desfasoare cercetare spaţiala pe cont propriu.” Dumitru Popescu, presedinte ARCA.
Alaturi de CubeMessenger, racheta Haas 2C va mai transporta un satelit romanesc al carei identitate va fi comunicata in scurt timp.
Despre BOREAS
BOREAS este o echipa internaţionala de studenţi, bazata in Sofia, Bulgaria. Sunt uniţi prin entuziasm si motivaţi de pasiunea comuna pentru explorarea spaţiului. In present, echipa este format din studenţi de la Universitatea Tehnica din Sofia, Noua Universitate Bulgara, Colegiul Militar Regal din Canada sţ Universitatea Emiratelor Arabe Unite.
Proiectele viitoare ale BOREAS inculd PAISIUS, un radiotelescop orbital de mici dimensiuni si ALCEK, o sonda de orbitare a Lunii care va realiza o analiza spectroscopica a suprafeţei astrului.
Despre ARCA
ARCA este o organizaţie non-guvernamentala, care promoveaza cercetarea aerospaţiala si alte activitaţi legate de spaţiu.
Obiectivele echipei sunt:
– dezvoltarea motorului racheta Executor,
– dezvoltarea avionului supersonic de transport IAR-111 pentru racheta Haas II
– castigarea competiţiei de 30 milioane $, Google Lunar X Prize, utilizand ansamblul IAR-111/Haas II
– dezvoltarea rachetei orbitale Super Haas, capabila sa plaseze pe orbita sarcini utile de 2,5 tone.
– lansarea unui cosmonaut pe orbita terestra, pana in anul 2025, cu lansatorul Super Haas
Programele anterioare dezvoltate la ARCA au fost:
– Racheta Demonstrator 2B, echipata cu primul motor din lume, din materiale compozite, reutilizabil, care a fost lansata, cu succes, la data de 9 Septembrie 2004, de la Baza Forţelor Aeriene de la Capu Midia.
– Sistemul aerospaţial Stabilo care a executat doua zboruri. Misiunea 1, lansata la o altitudine de 14.700 m, in stratosfera si Misiunea 2 lansata in 2007 la o altitudine de 12.000 m, deasupra Marii Negre, cu sprijinul Forţelor Navale, a Forţelor Aeriene si al ROMATSA.
– Racheta suborbitala Helen, demonstrator tehnologic pentru competiţia Google Lunar X Prize, lansata la 1 octombrie, 2010, din largul Marii Negre, in cadrul Misiunii 4B, atingand altitudinea de 40 km.