Guvernul României alimentează naționalismul, cadrul eforturilor de a îmblânzi legislația anticorupție din țara noastră, iar prezența străinilor la protestele din România este criticată. Cam așa cataloghează experții citați de Associated Press, situația din țara noastră, din ultimele două săptămâni. Ba mai mult, oficialii au pus sub semnul întrebării rolul Uniunii Europene în lupta împotriva corupției, sugerând că este momentul ca țara noastră să fie pusă în plin plan.
Experții spun că tonul antistrăini al forțelor proguvernamentale aduce România oarecum mai aproape de Ungaria și Polonia, care au abordat o linie dură după alegea unor lideri de extremă-dreaptă, nemulțumiți de granițele deschise ale Europei.
“Partidul Social-Democrat şi-a colorat retorica electorală cu o retorică naţionalistă, anti-UE, împotriva corporaţiilor”, a explicat analistul Stelian Tănase.
“Mesajul este încă blând, nu ca în Ungaria. Să vedem cum evoluează în următorii doi sau trei ani”, a adăugat el.
Cristian Pârvulescu, decanul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, a afirmat că o parte din membrii PSD, aflați la putere, promovează ideologia președintelui Rusiei, Vladimir Putin.
“Este o campanie insidioasă de a influenţa opiniai publică”, a adăugat el, invocând o “atitudine anti-europeană” promovată de unii membri ai PSD, precum şi o demonizare a unor ONG-uri.
Criticile oficiale privind rolul UE ridică semne de întrebare în legătură cu angajamentul ţării faţă de blocul comunitar, într-o perioadă în care Marea Britanie iese din Uniune, iar lideri de extremă-dreapta eurosceptici câştigă teren înainte de alegeri vitale în Franţa, Germania şi Olanda.
Cu o săptămână înainte de izbucnirea protestelor, liderul PSD, Liviu Dragnea, a cărui condamnare îi blochează drumul către a deveni premier, a declarat la un post de televiziune că ar trebui făcute verificări financiare vizând ONG-urile care operează în România, pentru că o parte dintre cele care au primit bani publici este posibil să nu opereze legal.
El l-a criticat pe investitorul şi filantropul George Soros, care a donat sute de milioane de dolari pentru a promova democraţia în fostul blocul sovietic.
“Această persoană, bazele şi structurile pe care le-a înfiinţat în urmă cu ani de zile (…) au finanţat răul în România. A finanţat acţiuni care nu au făcut bine României”, a explicat Liviu Dragnea.
După izbucnirea protestelor, Dragnea s-a plâns că au luat parte străini. El a evocat în special prezenţa unui bancher internaţional cunoscut.
”Mi s-a parut mai mult decât incorect ca preşedintele unei bănci străine, un cetăţean străin să protesteze împotriva Guvernului. Normal că poate e supărat pentru Legea dării în plată sau pentru alte lucruri pe care noi le-am făcut pentru români”, a spus politicianul.
România a aderat la UE în 2007, în ceea ce este perceput ca un triumf pentru efortul său de modernizare după căderea comunismului. Acum UE este criticată pentru că a sprijinit agenţia puternică anticorupţie din ţară, care face un efort intens de a limita corupţia care a definit decenii la rând viaţa naţională.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, un aliat apropiat al lui Dragnea, a acuzat DNA că şi-a abuzat autoritatea şi a încălcat drepturile persoanelor, cu sprijinul UE şi al reprezentanţilor săi în România.