Asa cum era de asteptat, proiectul legii privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate a dus la reorganizarea majoritatii parlamentare, PD, PC si UDMR trecand de partea opozitiei la dezbaterile de ieri din cadrul Comisiei juridice a Camerei Deputatilor. Monica Macovei nu a participat la sedinta, asa ca deputatii din comisie s-au „jucat” in voie cu secretarul de stat Katalin Kibedi, care nu a reusit sa faca fata coalitiei anti-ANI. Astfel, dupa patru ore de discutii dezlanate si pe alocuri penibile, in care a fost ridicata o intrebare fundamentala privind „sexul ingerilor”, au fost eliminati din categoriile de persoane care sunt obligate sa-si depuna declaratii de avere si sa se supuna controlului averilor sefii cultelor, conducerea Consiliului Economic si Social si personalul bancar.
Proiectul Guvernului propunea ca si inaltii prelati ai cultelor recunoscute sa-si declare averea, insa deputatii PD au votat alaturi de cei ai PSD, PRM, UDMR si PC pentru eliminarea acestei prevederi, la propunerea social-democratului Eugen Nicolicea. Doar trei deputati PNL au fost pentru textul Guvernului, unul s-a abtinut, iar unul a votat impotriva. Secretarul de stat Kibedi a incercat sa argumenteze ca, desi ia in calcul „elementul de piosenie”, persoanele din conducerea cultelor religioase trebuie sa-si declare averea, intrucat acestea primesc bani de la bugetul de stat si simplul fapt ca sunt preoti nu este un argument suficient pentru a fi excluse din categoria celor care au obligatia de a-si declara averea. Imediat s-a generat o disputa apriga, fiecare dintre reprezentatii partidelor aratandu-se aparator al celor sfinte, pe principul ca „nu se poate vorbi de spaga pentru divinitate”, dupa cum a declarat acelasi Nicolicea de la PSD. Deputatul PD Daniel Buda a declarat si el ca sefii unitatilor de cult nu pot sa fie asimilati cu persoanele cu functii publice, iar PD nu va sustine ca preotii sa-si declare averile. Conservatorii au sarit si ei ca arsi, deputatul Petru Calian spunand ca, „daca ne legam si de preoti, care sunt autonomi fata de stat, atunci de ce nu ne referim la toata lumea?!” In plus, Calian a acuzat-o pe Macovei ca a facut „un proiect populist si antieuropean” si a cerut ca presa sa fie data afara din sala de sedinte pentru ca proiectul de lege sa fie adoptat mai repede. Liberalii au incercat sa apere punctul de vedere al guvernului, explicand ca este vorba despre conducerea unitatilor de cult, care distribuie fondurile pentru reparatii, posturi in parohii, conducere care trebuie sa fie obligata sa-si declare averea. „Nu vrem sa lezam categoria preotilor”, au explicat deputatii PNL, aratand ca nu-I pot suspecta pe acestia de coruptie, deoarece „au facut juramant de saracie”.
Totodata, deputatii din Comisia juridica i-au eliminat, la propunerea UDMR, si pe reprezentantii Consiliului Economic si Social din categoria celor care trebuie sa-si declare averile. Au scapat de declararea si controlul averilor si cei care lucreaza la banci, deoarece in lege era prevazuta si categoria „personalului” bancar, aceasta sintagma fiind eliminata pe considerentul ca este mult prea larga si poate include chiar si femeile de serviciu. Vor fi obligati sa-si declare averea presedintele Romaniei, consilierii prezidentiali si de stat, parlamentarii, membrii Guvernului, personalul diplomatic si consular, membrii si personalul Curtii de conturi, judecatorii Curtii Constitutionale, membrii Colegiului CNSAS, CNMV, CNA, CSM, directorii SRI, SIE, SPP, STS, alesii locali, magistratii, magistratii asistenti, persoanele cu functii de conducere si functionarii publici din autoritatile publice centrale sau locale, persoanele din consiliile de administratie ale regiilor autonome, companiile nationale, guvernatorul, prim-viceguvernatorul, viceguvernatorii, membrii Consiliului de administratie ai BNR, ai bancilor la care statul este actionar.