5.1 C
București
miercuri, 11 decembrie 2024
AcasăSpecialAngajații Fiscului vor să îl dea în judecată pe șeful instituției, Dragoș...

Angajații Fiscului vor să îl dea în judecată pe șeful instituției, Dragoș Doroș. Ei amenință cu proteste și cer eliminarea discriminării salariale între funcționarii cu funcții similare

Angajații din direcțiile regionale ale Fiscului vor să îl dea în judecată pe președintele Agenției Naționale pentru Administrare Fiscală (ANAF), Dragoș Doroș, în semn de nemulțumire că nu le-au crescut salariile. Potrivit președintelui Sindicatului Național al Funcționarilor Publici, decizia vine după ce discuțiile pe care le-au avut cu președintele instituției, joi după-amiază, au eșuat.

Într-un comunicat de presă al SNFP se precizează că sindicaliștii din cadrul Direcțiilor Regionale ale Finanțelor Publice „dau în judecată angajatorii și președintele ANAF, demers motivat de faptul că s-a dispus echivalarea pe funcții publice similare fără a se ține cont de dispozițiile OUG 43/2016, precum și de interpretările oficiale date de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, creând astfel un prejudiciu major tuturor angajaților din structurile teritoriale ale finanțelor publice”.

Astfel, ei fac apel la premierul Dacian Cioloș să înlăture „derapajele de la legea pe care însuși Guvernul a aprobat-o” și „să intervină, într-un moment de maximă tensiune teritorială, pentru a elimina suspiciunea că există o înțelegere guvernamentală în aplicarea subiectivă a legilor”.

În acest context, sindicaliștii anunță că ar putea iniția acțiuni de protest, cu caracter spontan.

„Este vorba de o tensiune teritorială și din partea membrilor mai multor sindicate și de aceea în momentul de față, văzând și situația cu declararea ilegală a grevelor din România, colegii mei preferă să facă proteste spontane și nu greve organizate din punct de vedere juridic. S-a scos din interiorul grupului de instituții din subordinea ANAF, atunci când discutăm de echivalarea salariilor pe funcții publice similare, s-a scos una din instituțiile care avea cu 5% salariile mai mari decât celelalte instituții publice. Pentru a nu da acea creștere salarială de 5%, au preferat să scoată această instituție din punct de vedere decizional, nici măcar din punct de vedere legal, din grupul de instituții care făceau obiectul echivalării și acesta este motivul pentru care Ordonanța 43 nu se aplică în totalitate'”, a declarat  președintele Sindicatului Național al Funcționarilor Publici, Sebastian Oprescu.

Potrivit acestuia, este vorba despre o eliminare a discriminărilor între funcționarii publici care lucrează în subordinea aceleiași instituții publice.

„Este vorba despre o eliminare a discriminărilor între funcționarii publici care lucrează în subordinea aceleiași instituții publice, aici este vorba de ANAF. Toate instituțiile publice din subordinea ANAF trebuie echivalate din punct de vedere salarial. Acest lucru nu este respectat în momentul de față de conducerea ANAF, drept pentru care colegii mei din teritoriu au hotărât să facă, pe deoparte, acțiuni de protest, iar pe de altă parte să meargă și pe calea instanțelor de judecată pe motiv că legea nu se aplică în spiritul și litera ei, așa cum de fapt o și interpretează printr-o adresă oficială Ministerul Muncii”, a declarat Sebastian Oprescu, pentru Digi 24.

Sebastian Oprescu a precizat că joi a avut o întâlnire cu președintele ANAF. „El ne-a spus că este vorba de o interpretare a unei agenții, Agenția Națională a Funcționarilor Publici, care nu are competență în interpretarea actului normativ privind aplicarea Legii salarizării. Din punctul ăsta de vedere, și nearătându-ne această adresă, noi am considerat că sunt informații eronate, drept care am informat colegii mei din teritoriu și ei asta au decis”, a mai spus el.

Cele mai citite

România, un pas mai aproape de OCDE: Aviz favorabil pentru reformele din muncă și solidaritate socială

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a evaluat „favorabil” măsurile implementate de România în domeniul muncii şi solidarităţii sociale, în cadrul procesului de...

NASA a realizat prima anchetă a unui accident aviatic produs în altă lume

NASA a realizat prima anchetă a unui accident aviatic pe o altă lume, concentrându-se asupra ultimului zbor al elicopterului Ingenuity pe Marte, un zbor...

Bursa de Valori București explorează înființarea unei burse la Chișinău, alături de statul moldovenesc

Acest demers ar putea marca un moment crucial pentru integrarea economică regională și pentru atragerea de investiții în Republica Moldova Bursa de Valori București (BVB)...
Ultima oră
Pe aceeași temă