Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor anunță că începând de marţi, 1 august, angajaţii din penitenciare refuză să mai efectueze ore suplimentare şi alte atribuţii în afara celor specifice funcţiilor ocupate. Ulterior, oamenii vor picheta sediile ANM, Ministerului Justiţiei şi Guvernului României, potrivit unui comunicat de presă.
"Angajaţii din penitenciare declanşează proteste pe durata nedeterminată în toate unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor ca reacţie la lipsa de interes a Guvernului în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor din penitenciare. La fiecare penitenciar vor fi organizate pichetari şi fiecare angajat va acţiona în justiţie, în faţa instanţelor naţionale şi internaţionale de jurisdicţie a muncii, Guvernul României pentru obligarea acestuia la aplicarea unor măsuri concrete privind asigurarea unor condiţii de muncă decente", transmite Federaţia.
Sindicaliştii anunţă că dacă autorităţile nu le vor rezolva problemele, protestele se vor muta la ANM, Ministerul Justiţiei şi Guvernul României.
"Protestele angajatilor din penitenciare sunt motivate de faptul căa Guvernul Romaniei refuză să facă investiţii pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, blochează concursurile de ocupare a funcţiilor vacante, întarzie nepermis aplicarea unor măsuri de protecţie a angajaţilor şi adoptă legi care restrâng drepturi salariale şi scad pensii", susţin sindicatele.
Sindicaliştii susţin că bugetul ANP a fost redus cu 127 de milioane de lei şi că alte 57 de milioane urmează a fi tăiate la următoarea rectificare. "
"Sunt aproape 8.000 de funcţii vacante în sistemul penitenciar şi se înregistrează peste 700.000 de ore suplimentare. 1 angajat din 6 a părăsit sistemul penitenciar în ultimii 2 ani, iar Guvernul a blocat angajările. Condiţiile din penitenciare sunt la fel de improprii pentru personal pe cât sunt pentru deţinuţi, iar Parlamentul la propunerea Guvernului a recunoscut prin lege aceasta situaţie de fapt. Diferenţa fiind ca personalul din penitenciare lucrează în medie 23 de ani în aceste condiţii improprii, în vreme ce deţinuţii execută în medie câte 4 ani de pedeapsă", mai transmite FSANP.
De asemenea, oamenii sunt nemulţumiţi şi de ordonanţa de urgenţă de modificare a legii pensiilor.