19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialAndreicut si Pimen au facut politie politica

Andreicut si Pimen au facut politie politica

» Pimen, alias "Petru" si "Sidorovici", a primit verdict de politie politica.

» Andrei Andreicut, cunoscut drept "Ionica", va contesta decizia CNSAS in tribunal.

» Urmeaza alti sapte inalti prelati, printre care si Bartolomeu Anania.

CNSAS a decis ca arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, Pimen, a facut politie politica si a respins contestatia Arhiepiscopului de Alba Iulia, Andrei Andreicut, mentinandu-i verdictul de colaborator al fostei securitati ca politie politica.
Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, Pimen, a facut politie politica, este decizia Colegiului CNSAS, care ii va fi comunicata in termen de 30 de zile. Adoptarea deciziei, sustin surse din Colegiu, a avut loc se pare in urma unei sedinte destul de tensionate, cu un vot foarte strans de sase la cinci.
Contactat de Romania libera, Pimen a refuzat sa vorbeasca despre acest subiect, marginindu-se sa ne spuna doar "Foarte bine si buna ziua", dupa care a inchis telefonul. Pimen a avut legaturi atat cu Departamentul Securitatii Interne, cat si cu Directia de Informatii Externe, avand doua nume de cod: "Sidorovici" si "Petru".
In perioada comunista, intre 1976-1977, Pimen a fost la specializare la Universitatea din Köln si a indeplinit si cateva misiuni peste hotare. In 1977 se afla in cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din Statele Unite si Canada, iar in 1979 era la Reprezentanta Patriarhiei Romane la Ierusalim. De asemenea, a fost membru in cateva delegatii sinodale care au vizitat alte Biserici.
Dupa 1990, Pimen s-a remarcat prin doua initiative controversate pe care le-a initiat: retrocedarea catre arhiepiscopia pe care o conduce a fondului forestier care apartinuse Mitropoliei Bucovinei cu sediul la Cernauti si ridicarea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor la rangul de Mitropolie a Bucovinei.
Din punct de vedere politic, Pimen a sustinut sau atacat PSD in functie de interesele de moment si de pozitia autoritatilor fata de retrocedarea padurilor. Daca in septembrie 2004 compara guvernul Nastase cu regimul Ceausescu, in octombrie i se adresa aceluiasi Nastase cu apelativul "excelenta". In ceea ce il priveste pe Andrei Andreicut, Arhiepiscopul de Alba Iulia, care avea numele de cod "Ionica", CNSAS i-a respins contestatia si a mentinut decizia pe care a dat-o la mijlocul lunii septembrie: politie politica. Andrei Andreicut a declarat ca va contesta in instanta decizia CNSAS.
Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, parintele Costel Stoica, ne-a spus ca nu poate comenta verdictul atata timp cat nu sunt cunoscute argumentele votului. El a mai precizat ca "atunci cand incercam sa aflam adevarul despre clerici din perioada comunista trebuie sa tinem cont de contextul de atunci. Una e sa colaborezi cu Securitatea pentru a salva o comunitate si alta e sa colaborezi pentru beneficii personale".

» Noi audieri

Parohul bisericii Coltea, Sandu Mehedintu, a fost la audieri, ca urmare a unei contestatii pe care a depus-o la decizia de politie politica. Potrivit unor surse din CNSAS, el are numele conspirativ "Arne".
Astazi la audieri va veni si Constantin Dutu, membru CNA, care a fost folosit de Securitate de post de "gazda" si al carui dosar este plin de note informative "urate".

» ALTI sapte InaTi prelaTi asteptaTi la CNSAS
In urmatoarele sedinte ale CNSAS vor primi decizii ceilalti prelati despre care presa a scris ca au colaborat cu Securitatea. Pe lista se afla episcopul Casian al Dunarii de Jos, care are angajament si a participat la misiuni in strainatate in slujba DIE, dar a lucrat si pentru DSS, motiv pentru care a avut trei nume de cod "Crin", "Casius" si "Casio". Un alt inalt prelat este episcopul de Arges, Calinic Argatu, cu numele conspirativ "Zamfir", la dosarul caruia se afla multe note informative, si rapoarte ale ofiterilor, care il considerau drept un informator valoros si harnic. Episcopul vicar al Sibiului, Visarion Rasineanu, cu numele de cod "Bobi", a fost racolat de DIE ca "persoana de sprijin", la fel ca si Epifanie Norocel, episcopul Buzaului si Vrancei. Episcopul de Husi, Ioachim Mares, avea numele conspirativ "Matei Gheorghe", cel al Aradului, Timotei Seviciu, era cunoscut sub numele de "Radu Viorel" si a lucrat atat pentru DSS, cat si pentru DIE. Potrivit unor surse din CNSAS este posibil ca in aceeasi sedinta sa se ia o decizie si in ce-l priveste pe Bartolomeu Anania.

Cele mai citite

Cum să-ți îngrijești corect ochelarii de soare

Ochelarii de soare sunt mai mult decât un moft, un accesoriu pe care îl adaugi ținutei vestimentare. Din contră, putem să-i considerăm o necesitate...

Generația Z și „teatrul productivității”: schimbări în implicarea angajaților pe piața muncii

Experții observă o tendință în creștere printre angajați, din diverse industrii, de a participa la ceea ce se numește „teatrul productivității” – o activitate...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă