5 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialAncheta MTS Leasing, in Romania

Ancheta MTS Leasing, in Romania

Dupa un an si jumatate, in decembrie 2006, Politia din Wiesbaden a incheiat ancheta.
Procuratura din Frankfurt a transmis autoritatilor romane doua cereri de ajutor judiciar.
Procurorii germani doresc audierea in Romania a zece fosti clienti pagubiti de firma germana.
"vom cere autoritatilor romane, respectiv persoanelor pagubite, sa ne raspunda la intrebarile care de aici nu pot fi clarificate", ne-a declarat, in urma cu cateva zile, seful departamentului "Fraude economice" de la Politia Criminala (Kriminalpolizei) din Wiesbaden. "Dosarul complet, tradus in limba romana, a fost transmis de ministerul Justitiei din Hessa catre omologul sau din Bucuresti", a adaugat el. Pentru comisarul german, lucrurile sunt clare: "Plecam de la premisa ca se va deschide un proces, deoarece exista suspiciunea ferma ca a fost savarsita infractiunea de inselaciune, cu prejudicii pentru antreprenorii romani".
"Procedura de faliment va avea ca urmare – speram cel putin acest lucru – ca macar o parte dintre oameni sa recupereze o parte din bani", spune comisarul german. El este de parere ca procesul trebuie sa aiba loc la Frankfurt: "Daca un cetatean german savarseste in strainatate o infractiune care, dupa legislatia noastra, este si aici pasibila de pedeapsa, atunci poate fi condamnat in Germania. Procedeu reglementat foarte clar si care se incearca acum", conchide seful anchetei. In biroul sau de la Wiesbaden, acesta a cercetat in jur de 60 de plangeri penale si 700 de contracte primite din Romania. Valoarea totala a contractelor este de circa 50 milioane de euro. Confiscate de anchetatori, documentele de la Frankfurter Volksbank dovedesc ca romanii au platit in jur de 15,5 milioane euro. Din acesti bani s-au construit imobile in valoare de 6 milioane euro. In ianuarie 2006, Kripo a perchezitionat vila si birourile familiei Metzen.

Autoritatile romane cauta adevarul?
"Am pierdut 10.000 de euro. Costurile de avocati, copierea si trimiterea actelor in Germania, deplasarile la sediul DNA, necontabilizate", povesteste una dintre victime. In august 2005, acest pagubit a depus o plangere penala impotriva lui Theo Metzen, directorul firmei germane. Mai exact, a trimis o plangere la Procuratura din Frankfurt – la fel cum au procedat alte 60 de persoane din Romania. Pagubitul a fost invitat la DNA pentru audieri. El considera ca functionarii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) nu au intrat prea profund in substraturile afacerii, pentru ca n-au pus intrebari precise si/sau detaliate.
"Am intentat un proces Ministerului Economiei si Comertului (MEC), intrucat nu a avut bunavointa sa-mi puna la dispozitie actele pe baza carora a autorizat o reprezentanta a MTS Leasing in Romania". Romanul pagubit de MTS a castigat procesul cu MEC. Cercetand documentele primite, el a descoperit ca MEC nu a avut o recunoastere oficiala din Germania a bonitatii MTS Leasing. "Scrisoarea de la Frankfurter Volksbank din 12.01.2004 catre dl Theo Metzen, administratorul firmei, este o simpla confirmare a bonitatii sale personale". Banca din Frankfurt a emis un "act oficial" fara stampila, in care lipseste denumirea serviciului care a redactat documentul. Atat functia, cat si numele semnatarilor nu apar nicaieri. Numai doua semnaturi indescifrabile. Autorii misivei confirma ca au relatii comerciale cu firma MTS Leasing GmbH. Afirma, de asemenea: "Cu dumneavoastra, personal, din 1988, avem relatii comerciale placute si ireprosabile". Neobisnuita intr-un act oficial este lipsa prenumelui "partenerului de afaceri". Cu toate ca zvonurile despre afacerile dubioase ale nemtilor erau notorii, Ministerul Economiei si Comertului a acordat autorizatia de functionare a MTS Leasing si in 2005. Cine – si din ce motive – a recunoscut drept "act oficial" surprinzatorul document de opereta, emis de banca din Frankfurt?

"Audierea detaliata a pagubitilor este indispensabila"
Din motive profesionale, procurorul care a luat initial in primire cazul l-a predat unei colege. "Dupa confiscarea documentelor MTS Leasing, din partea Procuraturii Frankfurt am Main a fost trimisa o cerere foarte completa de ajutor judiciar catre Procuratura Generala din Romania", ne-a declarat la 13 martie noua procuroare. "Am cerut sa fie audiate in detaliu mai intai 10 persoane pagubite, in legatura cu relatiile contractuale si incheierea contractelor cu firma MTS Leasing GmbH, de asemenea relativ la avansurile care le-au dat. Numai dupa aceea se poate decide despre urmarea anchetelor in Germania", declara noul procuror de caz. Potrivit acestuia, "exista un inceput de suspiciune de inselaciune impotriva directorului MTS Leasing GmbH, impotriva directorului reprezentantei MTS Leasing GmbH in Romania, cat si impotriva unui alt colaborator al societatii. Ancheta pentru faptele de inselaciune mai dureaza inca".
Deoarece in Romania audierile persoanelor pagubite nu s-au terminat, procurorul apreciaza ca "numai dupa incheierea lor se va decide daca va avea loc o procedura penala. In acest caz va decide tribunalul german". El nu exclude posibilitatea de a invita la Frankfurt cateva dintre persoanele care au depus plangeri penale: "Depinde daca va fi deschis un cap de acuzatie si care va fi obiectul acestuia".
"Procuratura din Frankfurt a trimis la inceputul lunii martie 2007 a doua cerere de ajutor judiciar in Romania. Nu avem cunostinta de masurile anchetei care au fost implementate in Romania", a conchis oficialul german.
INGINERIA
Megaescrocherie teutona
Cu numai 25.000 de euro capital, "antreprenorii" Theo si Mathias Metzen, tata si fiu, au infiintat in Germania, in noiembrie 2003, societatea MTS Leasing. Trei luni mai tarziu au deschis o reprezentanta in Romania. MTS Leasing acorda credite pentru finantarea de constructii imobiliare cu dobanzi de numai 5%, cu 2-3 puncte sub rata obisnuita. Clientii aveau obligatia sa achite un avans de cel mult 30% din valoarea (viitoarei) constructii. Imobilele au ramas neterminate, unele n-au fost nici macar incepute. Clientii din Romania trebuiau sa vireze banii direct pe un cont la Frankfurter Volksbank. Calin Armen, escroc notoriu, cu antecedente penale, a fost numit "consilierul financiar" al lui Theo Metzen. Nemtii l-au acuzat pe Armen de furtul a 200.000 euro, dupa care s-au volatilizat si ei, dupa o escala in Germania.
Autoritatile din Frankfurt au demarat in iulie 2005 o ancheta penala.

Cele mai citite

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă