Preşedintele ales Donald Trump a anunţat că cedează conducerea grupului său celor doi fii mai mari, Eric şi Donald Trump. Şi s-a angajat că nu vor fi noi contracte semnate de grupul său în străinătate în timpul preşedinţiei.
Acest anunţ nu a asigurat observatorii asupra posibilelor conflicte de interese. Experţii asupra problemelor de etică guvernamentală au avertizat că singurul mijloc de evitare a conflictelor de interese ar consta în plasarea activelor într-un „blind trust”, o societate gestionată de persoane total independente.
⇒
⇒
Ceea ce au făcut la vremea lor Jimmy Carter, Ronald Reagan, George H.W. Bush, Bill Clinton sau George W Bush. „Planul anunţat de Trump nu îndeplineşte normele urmate de fiecare preşedinte de peste patru decenii” a declarat Walter Shaub, directorul Biroului pentru etică guvernamentală.
”Le Monde” a identificat principalele active şi interese ale Trump Organisation
CHINA. ”New York Times” a dezvăluit legăturile cu investitori chinezi ale familiei lui Jared Kushner, ginerele lui Trump, numit consilier special la Casa Albă.
Aproape un sfert din finanţarea unui nou turn rezidenţial, Trump Bay Street, în Jersey City (New Jersey) provine de la chinezi bogaţi neidentificaţi. La 16 noiembrie 2016, o săptămână după alegerea socrului său, Jared Kushner lua masa cu Wu Xiaouhui, CEO al Anbang. Printre proiectele familiei Kushner în China este şi un joint-venture cu Anbang Insurance, societate a cărei structură este suficient de opacă pentru ca Banca ”Morgan Stanley” să refuze să lucreze cu ea.
COREEA DE SUD, pionierii mărcii Trump. În 1997, Donald Trump s-a asociat branşei de construcţii şi inginerie a conglomeratului sud-coreean Daewoo pentru construirea celui de al doilea turn purtând numele său în Manhattan, Trump World Tower. Coreea de Sud are acum şase clădiri purtând marca Trump World, trei în capitală, altele în Busan şi Daegu. Grupul Trump primeşte între 6 şi 7 milioane dolari pe an pentru folosirea mărcii.
FILIPINE. „Este genial să lucrezi cu Century Propeties şi familia Antonio” se entuziasma Donald Trump în videoul promoţional al turnului de 57 etaje care va purta numele său în cartierul de afaceri Makati din Manila. Site-ul web al zgârie-norului a făcut promoţie mărcii de bijuterii a Ivankăi, fiica lui Donald Trump. Clădirea va fi inaugurată în al doilea trimestru al anului 2017.
INDIA. În octombrie 2016, Trump nu-şi ascundea admiraţia pentru indieni. O lună mai târziu, proaspăt ales, primea în turnul său din New York trei oameni de afaceri indieni – fraţii Atul şi Sagar Chordian, importanţi promotori ai oraşului Pune, şi Kalpesh Mehra, patronul Tribeca Developers, care gestionează marca Trump în India. Trump are proiecte imobiliare în patru oraşe din India – Pune, Bombay, Calcutta şi Gurgaon, oraş nou la sud-vest de Delhi. Trei proiecte vor fi lansate în 2017.
INDONEZIA. La 70 km sud de Jakarta, gazonul a fost deja plantat. Golful va fi primul care duce numele lui Trump în Asia. De asemenea, vor fi inaugurate în timpul mandatului noului preşedinte american un hotel şase stele, 300 vile de lux, un country club. În spatele acestui proiect la Bogor şi al altuia la fel de ambiţios pe coasta sudică în Bali, se află un magnat indonezian al media şi al energiei, Hary Tanoesoedibjo, cu legături cu Trump din 2015. În ianuarie, într-un interviu pentru canalul australian ABC, el preciza: „Am acces la el desigur, dar trebuie să limitez cooperarea şi interactivitatea”. Afacerile curente sunt gestionate cu copiii. „Donald Junior este responsabil de proiect în ansamblu, Eric de design şi de golf, Ivanka de detaliile hotelului”.
TURCIA. În 2008, Trump Organisation s-a lansat într-un proiect de „co-branding” cu holdingul familial Dogan, lider în domeniul petrolier şi al media, în special cu CNN Turk. Acordul prevedea ca holdingul turc să plătească o redevenţă pentru a înscrie numele lui Trump pe două edificii moderne de 37 şi de 39 etaje la Sisli, cartier dinamic pe malul european al Istanbulului.
DUBAI. Miliardarul Hussain Sajvani, apropiat al emirului din Dubai, a lucrat deja cu miliardarul american la dezvoltarea Trump International Golf Club şi la 31 decembrie 2016, în Florida, Trump îl elogia pe prietenul său şi familia acestuia.
⇒
George Mioc, comentator independent
Trump nu va vinde România lui Putin. Dar Ghiță și amicii săi o vor face, dacă îi lăsăm!
Primul lucru evident, după evoluția din ultimii 10 ani a lui Sebastian Ghita, este că actualul inculpat fugar a fost inventat, îngrășat maladiv de excesiv și folosit din plin de SRI. Serviciile secrete fac asta în mod constant, în toată lumea, prin operațiuni economice utile și necesare pentru finanțarea activităților secrete. În cazul Ghiță însă s-a exagerat rău de tot și aici s-a gresit principial, la nivel de sistem și de principii, dincolo de un nume sau altul... continuarea aici!
⇒
ARABIA SAUDITĂ. În mai 2016, Trump dezvăluia un proiect de imvestiţii într-un hotel la Djedda, şantier unde un prinţ miliardar construieşte un zgârie-nori finanţat în parte de stat şi de Saudi Binlain Group, firmă de construcţii creată de tatăl lui Ossama Bin Laden. Natura şi amploarea investiţiilor lui Donald Trump în Arabia Saudită rămân confidenţiale, dar diferite surse arată că nu este primul său contract în sfera saudită. Trump World Tower din Manhattan găzduieşte numeroşi membri ai familiei regale şi delegaţia saudită la ONU.
ARGENTINA. La 14 noiembrie, la telefon, preşedintele argentinian Mauricio Macri l-a felicitat pe Trump pentru câştigarea alegerilor. Media a precizat că preşedintele ales i-a cerut lui Macri să autorizeze construirea unui Trump Tower la Buenos Aires, un proiect de 100 milioane dolari.
BRAZILIA. Trump este legat de un hotel de lux situat pe una din plajele cele mai frumoase din Rio de Janeiro. Proiectul aparţinea unui nepot al ultimului preşedinte al dictaturii militare braziliene, rezident la Miami. Recent, un procuror federal a deschis o anchetă asupra unui montaj financiar estimat la peste 100 milioane dolari, estimând „neregularităţi, comisioane ilegale şi mită” de 40 milioane dolari.
SCOȚIA ȘI IRLANDA. Miliardarul american deţine un teren de golf în Scoţia şi s-a judecat cu compania de electricitate Vattenfall, deţinută 100% de statul suedez, care a investit 345 milioane euro penteu construirea a 11 eoliene în mare, în faţa terenului de golf al lui Trump. După victoria la prezidenţiale, Trump a evocat conflictul în timpul întrevederii cu Nigel Farage, primul om politic ce l-a vizitat după 8 noiembrie 2016.
Pentru a-şi apăra terenurile de golf, Trump este gata la orice pentru obţinerea unui permis de construire a unui zid pe 2,8 km de dune în jurul Trump International Golf Links, în Irlanda, în comotatul Clare. Permis refuzat de autorităţile locale, îngrijorate că ameninţă o moluscă protejată.