1.1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialAlina Bica, despre fostul prim-adjunct al SRI: Cu doamna Kovesi la DNA,...

Alina Bica, despre fostul prim-adjunct al SRI: Cu doamna Kovesi la DNA, Coldea nu va păți nimic în această țară, indiferent ce va face

Fosta șefă a DIICOT Alina Bica susține că fostul prim-adjunct al Serviciului Român de Informații (SRI), Florian Coldea, nu va păți nimic, „indiferent ce va face”, atâta timp cât Laura Codruța Kovesi va rămâne la conducerea Direcției Naționale Anticorupție (DNA), potrivit Agerpres.

„Apropo, i-am citit interviul, foarte profesionist scris. Îl aștept să vorbească. Eu consider că domnul Coldea, având în vedere câte persoane au discutat de domnia lui și ceea ce a făcut în doi ani de zile, ar fi trebuit să existe o verificare mult mai serioasă în ceea ce îl privește. (…) Eu mi-am exprimat de la început punctul de vedere: cu actuala orientare la nivelul DNA și cu doamna Kovesi acolo, niciodată domnul Coldea nu va păți nimic în această țară, indiferent ce va face”, a răspuns Alina Bica, miercuri, la Înalta Curte de Casație și Justiție, jurnaliștilor care au întrebat-o ce crede despre retragerea lui Florian Coldea din SRI. 

Ea a reiterat faptul că dosarele în care a fost trimisă în judecată au plecat de la Florian Coldea și de la Laura Kovesi.

Înalta Curte de Casație și Justiție a repus pe rol dosarul în care Alina Bica și fostul șef al ANAF Șerban Pop au fost trimiși în judecată pentru corupție în legătură cu clasarea unui dosar în care era implicat omul de afaceri Horia Simu. Motivul reluării procesului a fost propunerea judecătorilor de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru care inculpații au fost trimiși în judecată de DNA.

Astfel, pentru Alina Bica se propune schimbarea încadrării din infracțiunile de luare de mită și participație improprie sub forma determinării cu intenție la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de abuz în serviciu, în infracțiunea de favorizarea făptuitorului. În cazul lui Horia Simu judecătorii propun schimbarea încadrării din infracțiunea de dare de mită, în infracțiunea de cumpărare de influență, iar pentru fostul șef al ANAF Șerban Pop — din complicitate la dare la mită, în infracțiunea de trafic de influență.

Alina Bica și fostul șef al ANAF Șerban Pop au fost trimiși în judecată de DNA în acest dosar în septembrie 2015. Potrivit DNA, în anul 2014, Șerban Pop ar fi primit de la Horia Simu suma totală de 230.000 euro (cash și sub forma a două contracte de consultanță judiciară), pentru a interveni la nivelul conducerii DIICOT în scopul soluționării favorabile a unui dosar penal care îl privea pe omul de afaceri. O parte din acești bani ar fi ajuns la Alina Bica, prin intermediul lui Ionuț Mihăilescu, la acea dată consilierul ei.

„La 8 noiembrie 2014, Alina Bica, în calitate de procuror șef al DIICOT, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (denunțător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la Șerban Pop. Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de omul de afaceri în tranșe, pe parcursul a opt luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop, pentru ca acesta să o remită în scopul menționat”, susțin procurorii.

Conform DNA, în schimbul banilor primiți, Alina Bica ar fi determinat înlocuirea procurorului de caz și a efectuat presiuni asupra unui alt subordonat de-al său (care, potrivit probelor administrate în cauză, a acționat fără vinovăție), în scopul pronunțării unei soluții de clasare în dosarul în care se desfășurau acte de urmărire penală față de Simu, lucru care s-a și întâmplat ulterior.

 Fostul prim-adjunct al Serviciului Român de Informații (SRI), Florian Coldea, a reacționat, miercuri, după ce președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru trecerea sa în rezervă.

„Celor care s-au grăbit să creadă sau să amplifice neadevăruri flagrante difuzate în trecut sau mai recent, până la data de 18 ianuarie 2017, le reiterez faptul că am înțeles miza, iar aceasta este cu mult mai mare și mai profundă decât compromiterea activității mele. Îmi rezerv dreptul de a oferi răspunsuri și clarificări adecvate, precum și elemente factuale relevante despre aceste aspecte și multe altele, la un moment dat. Dincolo de numele meu, pe care ancheta internă și adevărul l-au reabilitat, consider că această serie de atacuri și acuzații defăimătoare riscă să afecteze grav spiritul instituției și, implicit, buna funcționare a acesteia. Din considerație și respect față de toată activitatea trecută, față de performanța înregistrată, față de statura consolidată a ceea ce reprezintă astăzi SRI în comunitatea euroatlantică de intelligence, față de munca și eforturile colegilor mei, nu am putut îngădui ca acest lucru să continue. Am solicitat Directorului instituției eliberarea mea din funcția de prim-adjunct și punerea mea la dispoziția Serviciului și a nevoilor instituției”, a mai precizat Florian Coldea.


Citiți declarația integrală aici:  Prima reacție a lui Florian Coldea, după ce a fost trecut în rezervă: Miza este cu mult mai mare și mai profundă decât compromiterea activității mele. Atacurile riscă să afecteze grav spiritul instituției


Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni, că a semnat decretele privind eliberarea din funcţie şi trecerea în rezervă a generalului SRI Florian Coldea.

Serviciul Român de Informații (SRI) a anunțat, marți, că a finalizat verificările demarate după acuzațiile lansate, săptămâna trecută, de fostul deputat Sebastian Ghiță.

„Menţionăm că s-a desfăşurat o investigaţie complexă, minuţioasă, cu privire la toate afirmaţiile din mass-media din ultima perioadă, fiind analizate aspectele vizate. Persoanele verificate au oferit tot sprijinul, au prezentat documentele necesare şi au răspuns complet tuturor întrebărilor. În concluzia raportului, prezentat într-o şedinţă a Biroului Executiv al SRI, comisia specială a precizat că din activitatea domnului Coldea, supusă verificării, nu au rezultat elemente care să se constituie în încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare. După prezentarea raportului, Biroul Executiv a decis repunerea în funcţie a domnului general-locotenent Florian Coldea. În cadrul aceleiaşi şedinţe, Prim-adjunctul Directorului a solicitat Directorului SRI, domnul Eduard Hellvig, eliberarea din funcţie şi punerea la dispoziţia şi nevoile instituţiei, după aproape 12 ani de când exercită această funcţie. Prim-adjunctul Directorului a prezentat motive ce ţin de demnitatea şi onoarea militară şi de riscul afectării grave a activităţii instituţiei”, a precizat SRI.


 

 Citește și: Secretele bine păzite ale retragerii generalului SRI Florian Coldea. Cablogramele Wikileaks care spun că Ghiță îi informa pe americani încă din 2009

Prim-adjunctul directorului Serviciului Român de Informații a fost trecut în rezervă la cerere după ce ancheta internă l-a găsit nevinovat de toate acuzațiile aduse de Sebastian Ghiță. Rămân, însă, multe întrebări fără răspuns.


 Citește și: Florian Coldea a cerut să fie eliberat din funcție. Serviciul Român de Informații a constatat că prim-adjunctul nu a încălcat legea și normele interne ale instituției. Hellvig a cerut trecerea în rezervă a generalului

SRI a precizat, într-un comunicat dat publicității, că Florian Coldea a cerut să fie trecut în rezervă și că nu a încălcat legea.


Citește și: Președintele României a semnat decretul de trecere în rezervă a generalului Coldea. Klaus Iohannis: Pentru ca serviciile secrete să își facă treaba bine, trebuie ca acestea să nu se amestece în politică și nici să nu se politizeze

Președintele Klaus Iohannis a susținut, marți seara, o declarație de presă, la Palatul Cotroceni. Astfel, șeful statului a atras atenția serviciilor secrete să nu se amestece în politică. Totodată, el a susținut că nici politicienii nu ar trebui să se implice în activitatea lor.


 

 

 

Cele mai citite

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă