Judecătorii constituționali au decis, ieri, că persoanele declarate incompatibile nu mai pot ocupa, timp de trei ani, orice funcție publică, nu doar cea pe care o dețineau în momentul plasării în afara legii. Interpretarea CCR face lumină în multe cazuri de incompatibilități, inclusiv în cel al lui Mircea Diaconu.
Judecătorii CCR au fost sesizați să se pronunțe asupra constituționalității art. 25, alin. 2 din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice. Este vorba de articolul care spune că persoanele față de care s-a constatat existența unui conflict de interese ori starea de incompatibilitate, dacă ocupă funcții eligibile, nu mai pot ocupa „aceeași funcție“ pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului. Cu alte cuvinte, este faimosul articol pe care parlamentarii declarați incompatibili (și după ei și aleșii locali) s-au grăbit să-l interpreteze în sensul că este vorba de funcția deținută în momentul aflării în incompatibilitate, și nu de funcția deținută în momentul constatării incompatibilității (pe care, evident, nu vroiau să o piardă). Argumentația a fost intens susținută atât în cazul senatorului PNL Akos-Daniel Mora, cât și în cazul lui Mircea Diaconu, ales europarlamentar în 25 mai.
Potrivit surselor României libere, judecătorii Curții Constituționale au decis, ieri, că articolul corespunde Legii fundamentale și că prin sintagma „aceeași funcție“ se înțelege oricare din funcțiile eligibile. Până la închiderea ediției, decizia nu fusese anunțată public de CCR, iar motivarea va apărea în următoarele zile.
Sesizarea CCR pe articolul sus-menționat a fost făcută în procesul prin care deputatul PNL Steluța Gustica Cătăniciu a contestat raportul Agenției Naționale de Integritate. Mai precis, în martie 2013, inspectorii ANI au constatat că, pe vremea când era consilier local în Cluj-Napoca, Steluța Cătăniciu s-a aflat în conflict de interese, deoarece a participat la adoptarea unei hotărâri în favoarea unei societăți unde avea un interes patrimonial. După ce a pierdut procesul la Curtea de Apel Cluj, în ianuarie 2014, Cătăniciu a făcut recurs, care se judecă acum la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar în paralel a cerut și sesizarea Curții Constituționale.
Ce se întâmplă cu Mircea Diaconu
Când a decis că fostul senator PNL Mircea Diaconu, declarat anterior incompatibil, poate candida în alegerile europarlamentare din 25 mai, Tribunalul București a invocat tocmai lipsa de claritate și imprecizia articolului sus-menționat. Cu alte cuvinte, legea a fost formulată suficient de ambiguu pentru a nu rezulta clar asupra cărei funcții operează interdicția de trei ani. După ce Diaconu a câștigat mandatul de europarlamentar, ANI a contestat la Curtea de Apel București calitatea lui Mircea Diaconu de membru al Parlamentului European. Alături de acesta, au fost reclamate și Autoritatea Electorală Permanentă și Biroul Electoral Central, în condițiile în care cele două instituții au jucat și ele un rol în episodul candidaturii și alegerii în Parlamentul European, deși ICCJ constatase, definitiv, în iunie 2012, că fostul liberal s-a aflat în incompatibilitate (decizie care i-a adus lui Diaconu și pierderea mandatului de senator).
În procesul aflat acum pe rolul Curții de Apel București ar putea cântări greu decizia de ieri a Curții Constituționale și, mai ales, interpretarea dată articolului din lege și sintagmei „aceeași funcție“. Prin urmare, nu este exclus să avem parte de surprize în cazul Diaconu.
Cine își va mai pierde mandatul
După ce trei parlamentari și-au pierdut mandatele tocmai pe motiv de incompatibilitate (Sergiu Andon, Mircea Diaconu și Aurel Nechita), aleșii s-au folosit și ei de neclaritatea legii pentru a nu mai ține cont de verdictele definitive care ar fi trebuit să atragă revocarea mandatelor. Au procedat așa în cazul senatorului PNL Akos-Daniel Mora și al deputatului PDL Ștefan Stoica și, indiferent câte sesizări a făcut ANI, Senatul și Camera Deputaților au rămas impasibile.
În afara celor doi aleși menționați, mai sunt peste 30 de senatori și deputați în pericol să-și piardă mandatul (procesele lor cu ANI sunt încă pe rol), precum și mulți aleși locali.