Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) isi alege astazi noua conducere in prezenta lui Traian Basescu. Desi exista doi favoriti, nici un membru nu si-a depus candidatura.
Consiliul Superior al Magistaturii (CSM) isi alege in sedinta prezidata de presedintele Traian Basescu echipa de conducere. Favoriti pentru ocuparea posturilor de presedinte si vicepresedinte sunt judecatorul Virgil Andreies si procuroarea Gabriela Isac. De altfel, membrii CSM nu prea mai au de unde sa-si aleaga sefii, deoarece regulamentul de functionare a institutiei spune ca mandatele de conducere dureaza un an si nu pot fi reinnoite.
Procuroarea Isac a fost adjuncta controversatului Gheorghe Muscalu, fost sef al DIICOT. Schimbata din functie de Monica Macovei, a fost aleasa membra a CSM. In ultimul an, Isac s-a tinut departe de deciziile controversate, interventiile sale fiind rareori catalogate drept critice.
Favoritul pentru ocuparea functiei de presedinte al Consiliului, Virgil Andreies este si presedinte al Curtii de Apel Cluj. In ciuda insistentelor Comisiei Europene care a cerut in mai multe randuri ca membrii CSM sa nu ocupe si alte functii la Parchetele sau instantele din tara, Andreies nu s-a gandit vreodata sa demisioneze sau sa se suspende din functia detinuta la Cluj. In plus, este bun prieten cu Dan Lupascu, unul dintre opozantii reformelor propuse de fostul ministru Monica Macovei.
Anul care a trecut nu a fost unul dintre cei mai buni pentru Consiliu. Criticile la adresa acestui organism infiintat in 2004 s-au bazat pe lipsa de reactie a institutiei si, nu de putine ori, a fost privita ca o umbrela protectoare a magistratilor. Sfarsitul de an a adus scandalul examenelor fraudate pentru functiile de conducere ale Parchetelor. "Balbaielile" unor membri de a vota pentru retinerea unor procurori care au platit pentru a intra in posesia subiectelor inainte de examen a lasat din nou impresia ca misiunea CSM este de protejare a "castei".
De altfel, Monica Macovei nu s-a sfiit sa declare ca "aceasta institutie nu functioneaza decat ca o cooperativa de ascuns ilegalitati si care incalca legea in mod constant" si ca votul "la vedere" ar fi solutia pentru a asigura transparenta Consiliului.
Performantele CSM nu au convins nici asociatia SoJust, care a solicitat demisia in bloc a tuturor membrilor.
Colac peste pupaza, peste cateva zile este asteptat raportul preliminar al CE privind capitolul Justitie pentru Romania si Bulgaria. Voci de la Bruxelles sustin ca reforma nu doar nu a progresat, ci chiar a regresat, in conditiile in care Agentia Nationala de Integritate nu este functionala, fapt ce da CE "motive de ingrijorare serioasa".