Joi Curtea de Apel Craiova a decis achitarea si punerea lui Gheorghe Tudor in libertate, acesta fiind condamnat nevinovat la 25 de ani de puscarie pentru omor. Gheorghe Tudor, de 32 de ani, din Gorj, este cea de-a treia persoana trimisa nevinovata dupa gratii de procurorul Ion Diaconescu, acelasi care i-a bagat la zdup, tot pentru omor, pe Madalin Tomulescu si pe Marcel Tundrea – caz intens mediatizat – in prezent gasiti nevinovati si achitati de instantele de judecata.
Acum se poate spune pe buna dreptate ca respectivul procuror criminalist, de la Parchetul Judetean Gorj, si-a facut un obicei in a efectua cercetarile in mod abuziv si lapidar, ca pe vremea lui Ceausescu. Prim-procurorul acelui Parchet, Gheorghe Emil Mota, a spus ca singura masura pe care ar putea s-o ia, este aceea de a-l muta pe Diaconescu de la sectia criminalistica, restul depinzand de Consiliul Superior la Magistraturii.
O simpla chitanta – proba pentru temnita
In cazul ultimului condamnat nevinovat totul a inceput intr-o dupa-amiaza, cand se intorcea de la lucru. Gheorghe Tudor s-a intalnit cu un prieten al sau, Petre Marin, care l-a rugat sa-i schimbe o anumita suma de bani (lei) in valuta, la o casa de schimb din Targu Jiu. Asta se intampla acum trei ani si aproape trei luni. Fara sa banuiasca ceva, G. Tudor isi ajuta prietenul. Ce se intamplase de fapt?! In timp ce acesta era la lucru, impreuna cu toti colegii sai, Petre Marin a intrat peste o octogenara din Targu Jiu cu intentia de a o jefui. Batrana dormea dusa, in timp ce talharul scotocea dupa bani prin casa, insa pisica batranei a mieunat si si-a trezit stapana din somn. Luat prin surprindere de schimbarea brusca a situatiei, Petre Marin a imobilizat-o pe femeia lipsita de aparare, a legat-o cu un cearsaf si i-a bagat un calus in gura, dupa care si-a vazut mai departe de treaba, fara sa se mai uite la batrana. Dupa ce a gasit banii, cand sa plece, a observat ca femeia murise. Aceasta se sufocase din cauza calusului. Pe drum s-a intanit din intamplare cu Gheorghe Todor, pe care l-a rugat sa-i schimbe banii. Chitanta de la casa de schimb valutar, pe numele lui Tudor, i-a fost suficienta procurorului Diaconescu pentru a-l acuza pe Gheorghe Tudor de complicitate la comiterea infractiunilor de talharie si omor si de a-l trimite in judecata cu propunerea de condamnare, alaturi de Petre Marin.
La fel de superficial au fost tratate lucrurile si in justitia gorjeana, unde Tudor a fost condamnat la 25 de ani de inchisoare. Spunem superficial pentru ca, in timpul procesului, dupa aproximativ noua luni de la comiterea crimei, pe adevaratul criminal l-au apucat remuscarile si s-a autodenuntat. Probabil ca sa nu-si sifoneze imaginea si asa terfelita de cazul Tundrea, justitiarii gorjeni nu au luat in considerare declaratia lui Petre Marin. Abia dupa trei ani si mai bine, Curtea de Apel Craiova a facut lumina in acest caz. In primul rand a fost luata in considerare declaratia lui Petre Marin, iar in al doilea rand, o expertiza tehnica demonstreaza ca nodurile de la cearsaf au fost facute de o singura persoana, si anume de Petre Marin, de meserie… tapiter.
Trei vieti distruse de acelasi procuror
Joi, dupa ce a stat peste trei ani nevinovat in temnita, Gheorghe Tudor a fost achitat si pus in libertate de magistratii Curtii de Apel Craiova. Asta dupa ce Curtea de Apel Brasov a pronuntat aceeasi sentinta pentru Marcel Tundrea. Din pacate, in anii de detentie, Tudor si-a pierdut sotia, care s-a si recasatorit, si totodata si copilul. El a spus ca se bucura nespus ca s-a facut dreptate si ca este liber iar. Despre procurorul specialist in a aresta oameni nevinovati, a treia victima a sa a spus doar… „Exista un Dumnezeu care le vede pe toate”. Paradoxal, criminalistul Ion Diaconescu pretindea, pana nu de mult, scuze de la toti ziaristii care au scris despre cazurile Tundrea si Tomulescu. Ne intrebam, acum, ce pretentii o sa mai ridice? Sa fie acestia trei singurii intemnitati nevinovati de Ion Diaconescu? O verificare a activitatii profesionale a acestuia poate da raspuns la aceste intrebari si chiar si la o parte din cele ce planeaza asupra sistemului juridic din Romania.