3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialAgricola Bacau, afectata mai mult pe piata interna

Agricola Bacau, afectata mai mult pe piata interna

Embargoul impus de Uniunea Europeana asupra importurilor de carne de pasare din Romania, dupa aparitia unor focare de gripa aviara in tara noastra, este resimtit din plin de producatorii de profil. Printre acestia se numara si Grupul Agricola din Bacau, cel mai mare producator de carne de pasare din Romania, cu un efectiv de peste 2,5 milioane de pasari. „Ne asteptam la o asemenea masura – declara presedintele Agricola, Gheorghe Antochi. Si noi, romanii, am procedat la fel cind au fost probleme de acelasi gen in alte state, cand am interzis importurile de carne. Sigur ca vom fi afectati. Dar din toata productia Agricola, 90% merge totusi pe piata interna. Aici avem noi probleme mai mari”. Gheorghe Antochi a fost unul dintre primii specialisti si administratori de mari societati din domeniu care a avertizat ca pericolul de gripa aviara este unul real. Presedintele Agricola Bacau spune, insa, ca una este focarul de gripa si problemele din acea zona si altele sunt problemele din celelalte zone, cum este si zona Bacau. „La noi – a precizat Antochi – este vorba de maxima siguranta in tot ce fabricam. Nimic nu iese de la noi contaminat. Avem mai mult de cinci randuri de inspectori din institutii de stat care supravegheaza per-manent fabricatia de nutreturi concentrate, cresterea puilor, abatorul, liniile de preparare a produselor si chiar reteaua de comercializare”. Cu toate acestea, cele mai mari probleme nu sunt in randul cumparatorilor din magazinele specializate, ci la institutiile care controleaza retelele alimentare sau care trebuie sa ia masuri de aparare im-potriva unei posibile epidemii sau pandemii. „Cumparatorii nostri privesc, acum, cu anumita prudenta produsele – a mai spus Antochi. Sunt unii care se uita sa vada daca produsul e fabricat inainte de 8 octombrie sau dupa. Nu, nici un produs nu intra in magazin contaminat. Dar populatia nu este bine informata ce trebuie sa faca in asemenea situatie, cum sa se comporte, cum sa prepare carnea de pasare sau ouale. S-a iscat chiar un fel de isterie, prin mediatizarea uneori neconforma cu realitatea, iar oamenii nu prea stiu ce sa faca”. Presedintele Grupului Agricola a mai precizat inca o data, pentru ziarul nostru, ca nu pot aparea probleme daca se prepara carnea la peste 70 de grade Celsius, iar ouale sunt spalate inainte de folosire. „Lumea cumpara din magazine cu ceva mai multa prudenta. Nu putem face, totusi, o estimare, dupa numai cinci zile daca vanzarile au scazut”, a mai spus Gheorghe Antochi.

Cele mai citite

România are gata lotul pentru Campionatul European de handbal feminin din Austria, Ungaria și Elveția

Federaţia Română de Handbal a anunţat lotul feminin pentru Campionatul European - EHF EURO 2024, care va avea loc în perioada 28 noiembrie-15 decembrie...

Lavrov va conduce delegația rusă la summitul G20, în locul lui Putin

Curtea Penală Internațională a emis în martie 2023, un mandat de arestare pe numele lui Putin Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov va conduce delegația rusă...

Premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, a adormit în timpul numărării voturilor pentru realegerea sa

Shigeru Ishiba, președintele Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la putere în Japonia, a fost văzut adormind luni în parlament, unde a fost reales prim-ministru. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă