5.2 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialAdministratorul Agrofam și fiica lui, trimiși în judecată. Cum au obținut fonduri...

Administratorul Agrofam și fiica lui, trimiși în judecată. Cum au obținut fonduri UE nerambursabile

Ștefan Poienaru, administratorul Agrofam și Maria Ecaterina Văleanu-Traicu, fiica acestuia, au fost trimiși în judecată, sub control judiciar, de procurorii DNA, în dosarul în care sunt cercetați pentru fraudă cu fonduri europene, potrivit unui comunicat DNA. 

Citește și: UPDATE: Percheziții în Capitală și în alte două județe, într-un dosar cu fonduri europene

Astfel, Poienariu, administrator al SC Agrofam Holding SRL și S.C. Agrofam Prod SRL, la data faptelor, este acuzat de: complicitate la infracţiunea de folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la infracţiunea de înşelăciune, participaţie improprie la tentativă la infracţiunea de folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, participaţie improprie la tentativă la infracţiunea de înşelăciune și participaţie improprie la fals în declaraţii. 

Totodată, fiica lui și asociata unică al S.C. Agrofam Prod SRL, a fost trimisă în judecată pentru folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele ei și înşelăciune.

În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, în perioada  17.08.2009-03.09.2010, în contextul unui proiect privind modernizarea unei exploatații agricole, Poienaru a sprijinit-o pe fiica lui, în calitate de administrator la S.C. Agrofam Prod SRL, să simuleze o licitație pentru achiziționarea de echipament și astfel, Văleanu a obținut atât fonduri nerambursabile de la UE cât și din bugetul național, în cuantum de 3.838.000 lei.

De asemenea, în același context, Poienaru a sprijinit-o pe Văleanu Traicu Maria Ecaterina să întocmească documente inexacte, prezentate ulterior autorităţii contractante şi în baza cărora aceasta din urmă a obţinut suma de bani respectivă.

Cercetările desfășurate în cauză au scos la iveală, printre altele, faptul că echipamentul finanțat în cadrul proiectului, a fost livrat firmei beneficiare, cu mai mult de un an înainte de a fi achiziționat oficial în anul 2009, din fondurile nerambursabile primite.

Totodată, în luna aprilie 2013, Poienaru, în calitate de asociat unic şi administrator al S.C. Agrofam Holding SRL, cu intenţie, a determinat o persoană să depună la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură Călărași documente inexacte. Cu aceste documente, administratorul Agrofarm voia să obțină fonduri europene și din bugetul național, în cuantum de 642.792,57 lei, bani ce reprezintă plata unică pentru o suprafaţă de teren arabil de 991,58 ha, pe care nu o deţinea în mod legal.

În aceeași perioadă, pentru a intra în posesia acelei sume de bani, Poienaru Ştefan, cu intenţie, a determinat aceeași persoană să se prezinte şi să declare, în mod nereal, în faţa reprezentanţilor legali ai Primăriei Comunei Borcea, că societatea S.C. Agrofam Prod SRL deţine legal şi exploatează pe raza acelei localităţi  o suprafaţă agricolă substanţial mai mare decât cea reală.

Astfel, Primăria Comunei Borcea a emis o adeverinţă neconforme cu realitatea, utilizată ulterior la APIA Călăraşi.

Procurorii DNA au dispus sechestrul asupra sumelor de bani, în lei şi valută, prezente şi viitoare, existente în conturile celor doi inculpați, până la concurenţa sumei de 3.838.000 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Călăraşi, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Ştefan Poienaru, administratorul Agrofam Holding din Feteşti, este unul dintre cei mai importanţi jucători agricoli după cifra de afaceri şi suprafaţa de teren exploatată. Grupul Agrofam a fost înfiinţat în urmă cu mai bine de 20 de ani. Firmele din grup cultivă cereale şi plante tehnice pe o suprafaţă de circa 25.000 de hectare, dar se ocupă şi de creşterea animalelor, comercializarea cerealelor, servicii agricole alimentare, financiare şi industriale.

Cele mai citite

Inflația în România scade sub 5%, în timp ce alte țări din regiune au înregistrat vârfuri record în ultimii doi ani

Inflația a evoluat diferit în România, Polonia, Cehia și Ungaria în ultimii ani, iar datele recente arată un contrast semnificativ între aceste țări, potrivit...

Austria va ridica blocada Schengen pentru România și Bulgaria. Când vor adera complet cele două țări

Austria va ridica probabil în primăvara anului 2025 vetoul prin care blochează extinderea Schengen, relatează publicația austriacă Kurier, potrivit B1Tv. Austria ar urma să ridice...

Datoria externă a României a crescut cu 17,8 miliarde euro în primele nouă luni ale anului 2024

Conform datelor prezentate de BNR, datoria externă totală a României, incluzând atât sectorul public, cât și cel privat, a înregistrat o creștere de 17,8...
Ultima oră
Pe aceeași temă