Fostul dizident polonez Adam Michnik, în prezent redactor șef al celui mai cunoscut cotidian polonez, Gazeta Wyborcza, va dialoga joi cu Andrei Pleșu despre provocările la care este supusă democrația în țările foste comuniste, în deschiderea Forumului Societății Civile din Europa Centrala și de Est.
Evenimentul se desfășoară între 27 și 28 noiembrie 2014, la Biblioteca Națională (Bd. Unirii, nr. 22) și reunește vorbitori și participanți din 18 țări europene. Reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, actori-cheie din instituțiile europene (Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul Europei) se întalnesc să discute și să contureze soluții pentru viitorul democrației în Europa.
Evenimentul cuprinde sesiuni dedicate situației democrației, precum și teme cum sunt extremismul și intoleranța, corupția și guvernarea deficitară, noile mișcări civice, problemele de mediu și contextul economic.
Printre vorbitorii evenimentului se regăsesc: Astrid Emilie Helle – Permanent Representative of Norway to the Council of Europe (NO), Kuba Wygnański – Klon/Jawor Association (PL), Miguel Ongil – miscarea Podemos (ES), Amana Ferro – Senior Policy Officer of the European Anti Poverty Network (EU), Pawel Krzeczunowicz – Civil society expert (PL), Oli Henman – European Representative of CIVICUS (UK.
Detalii despre agendă și vorbitori se găsesc aici: http://fondong.fdsc.ro/civil-society-forum-from-central-and-eastern-europe-2014
Evenimentul este organizat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, în cadrul programului Fondul ONG în România, parte a granturilor Spațiului Economic European 2009 – 2014.
***
Programul Fondul ONG este parte din asistenta oferita Romaniei in cadrul Granturilor SEE si norvegiene 2009 – 2014, dispune de 30.000.000 Euro si este implementat de consortiul format din Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) alaturi de Fundatia pentru Parteneriat (FP) si Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi (CRCR). Fondurile vor fi distribuite in cadrul a doua runde de finantare, prima in 2013, urmand ca cea de-a doua sa fie lansata in prima parte a anului 2014. La nivel european, programe similare exista in 15 tari europene si isi propun sa sprijine dezvoltarea societatii civile si consolidarea contributiei la justitia sociala, democratie si dezvoltare durabila. www.fondong.fdsc.ro .
***
Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile este o organizatie neguvernamentala, independenta, infiintata in anul 1994, in cadrul unei initiative a Comisiei Europene. FDSC este o organizatie pentru organizatii, ce considera ca dezvoltarea sectorului neguvernamental reprezinta in sine un indicator pentru starea comunitatii in care cetatenii traiesc. Mai multe detalii se gasesc pe www.fdsc.ro.