2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialAcțiune DAESP în 16 județe. 41 de arme de vânătoare, confiscate de...

Acțiune DAESP în 16 județe. 41 de arme de vânătoare, confiscate de poliție de la braconieri

35 de persoane au fost depistate în flagrant delict în urma unei acțiuni pe fondurile de vânătoare din 16 județe. Polițiștii au indisponibilizat 41 de arme, aproape 25.000 de bucăți de muniție și aproape 2.500 de exemplare vânate, unele fiind specii protejate.

”În perioada 15 – 16 noiembrie a.c., Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase – I.G.P.R. a coordonat o acțiune pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale referitoare la regimul armelor și munițiilor, precum și pentru prevenirea faptelor ce aduc atingere fondului cinegetic naţional.

Polițiștii au urmărit în special prevenirea braconajului cinegetic săvârşit de vânători străini sub paravanul desfăşurării unor partide de vânătoare legale, în special la speciile de păsări migratoare şi autohtone”, informează poliția.

Acțiunea s-a desfășurat pe raza judeţelor Arad, Argeş, Brăila, Buzău, Caraş Severin, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Olt, Teleorman, Timiş şi Tulcea, la activități fiind angrenați polițiști din cadrul structurilor teritoriale de arme, explozivi și substanțe periculoase.

Pe parcursul celor două zile, polițiștii au acționat pe suprafața a 21 de fonduri de vânătoare, au verificat 21 de partide de vânătoare și au controlat 93 de vânători și persoane implicate în activitatea de vânătoare.

În urma acestor activități au fost constatate 14 infracțiuni, 4 dintre acestea fiind fapte incriminate de Legea 407/2006 privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic, 9 fapte de nerespectarea regimului armelor și munițiilor și o faptă de uz de armă fără drept.

Pentru comiterea acestor fapte sunt cercetate 35 de persoane, toate depistate în flagrant delict, una dintre acestea fiind reţinută.

De asemenea, au fost aplicate 7 sancțiuni contravenţionale, 5 la Legea 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor și 2 la Legea 407/2006 privind regimul vânătorii şi protecţia fondului cinegetic.

Valoarea totală a sancţiunilor contravenţionale aplicate este de 46.251 de lei.

Totodată, polițiștii au indisponibilizat 40 de arme letale de vânătoare şi o armă scurtă neletală, 24.705 cartuşe cu alice de diferite calibre, 1.931 de ciocârlii vânate 546 de exemplare din specii protejate și 15 capcane neautorizate.

21 de arme, confiscate de la doi italieni

Poliţiştii din Constanţa au ridicat 21 de arme de vânătoare, peste 12.000 de bucăţi de muniţie şi 610 ciocârlii de câmp vânate de la 2 cetăţeni italieni bănuiţi de braconaj cinegetic şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

La data de 15 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul I.P.J. Constanţa, sub coordonarea Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.G.P.R., au depistat, în Cernavodă, doi cetăţeni italieni, de 50 şi 53 de ani, bănuiţi că ar fi organizat partide ilegale de vânătoare, care se deplasau cu un autoturism.

În urma controlului, în autoturism au fost descoperite 6 arme de vânătoare semiautomate, calibrul 12 mm. şi 20 mm., respectiv 1.200 de cartuşe.

Ulterior, în urma efectuării unei percheziţii la hotelul unde erau cazaţi, din Cernavodă, poliţiştii au găsit alte 15 arme de vânătoare, calibrul 12mm., 20mm. și 28 mm., peste 11.000 bucăţi de muniţie şi 610 ciocârlii de câmp vânate.

Întreaga muniţie, armele de vânătoare, precum şi vânatul, au fost ridicate de poliţişti în vederea continuării cercetărilor.

Pe numele celor 2 bărbaţi a fost întocmit dosar penal pentru braconaj cinegetic şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Cercetările continuă, pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale.

Cele mai citite

Facturile lui Marcel Ciolacu zboară spre necunoscut: suspiciuni majore privind autenticitatea

Facturile sunt emise de Nordis Travel SRL, însă detalii importante precum numărul, data exactă a facturilor și informațiile despre zboruri lipsesc sau au fost...

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...
Ultima oră
Pe aceeași temă