15.525 de autoturisme, 2.036 camioane, 855 de motociclete, 1.193 de utilaje și 19.265 de persoane au fost verificate de polițiștii român, în cadrul uneiacțiuni internaţionale pentru combaterea furturilor auto şi a traficului internaţional cu autovehicule furate. 30 de autovehicule au fost descoperite pe teritoriul României.
În urma desfăşurării operaţiunii la nivel naţional, sub coordonarea Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, cu sprijinul Unităţii Naţionale Europol din cadrul C.C.P.I. – I.G.P.R. şi a I.G.P.F., au fost identificate 30 de vehicule urmărite în bazele de date naţionale şi internaţionale.
”La propunerea Preşedinţiei Italiene a Uniunii Europene, în perioada 7 – 9 octombrie, cele 28 de state membre au organizat o acţiune pentru combaterea furturilor şi a traficului internaţional cu autovehicule furate, acţiune sprijinită de Europol, Carpol, Interpol, Tispol şi Frontex.
În vederea realizării unui schimb rapid de date şi informaţii necesare poliţiştilor aflaţi în teren, la sediul Europol din Haga au fost detaşaţi poliţişti specializaţi în traficul internaţional cu autovehicule furate, din fiecare stat participant.
La nivel naţional, acţiunea a fost organizată şi coordonată de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, cu sprijinul Unităţii Naţionale Europol din cadrul C.C.P.I. – I.G.P.R. şi a I.G.P.F., fiind angrenate structurile de investigaţii criminale, poliţie rutieră, ordine publică, poliţie transporturi şi poliţie de frontieră din cadrul Ministerului Afacerilor Interne”, informează IGPR.
În cadrul operaţiunii, au fost organizate acţiuni în trafic şi în locurile de comercializare a autovehiculelor second-hand.
Astfel, la nivel naţional au fost verificate 15.525 de autoturisme, 2.036 camioane, 855 de motociclete, 1.193 de utilaje, 19.265 de persoane şi 23.414 documente.
Pe teritoriul României, au fost identificate 30 de vehicule urmărite în bazele de date naţionale şi internaţionale, dintre care 19 autoturisme, 2 camioane, 5 motociclete şi 4 utilaje de construcţie.
Dintre acestea, 15 erau reclamate ca furate din Italia, 3 reclamate ca furate din Spania, 3 reclamate ca furate din Franţa, 2 reclamate ca furate din România, 2 reclamate ca furate din Germania şi câte unul din Olanda, Ungaria, Suedia, Austria şi Marea Britanie.
Autovehiculele identificate au fost indisponibilizate, în vederea efectuării constatărilor tehnico-ştiinţifice.
Cercetările sunt continuate, în colaborare cu celelalte state, prin intermediul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – I.G.P.R., pentru repatrierea şi predarea acestora părţilor vătămate, precum şi pentru tragerea la răspundere a persoanelor bănuite de comiterea furturilor şi a celor care au traficat aceste autovehicule ori au înlesnit prin orice mijloace înmatricularea în circulaţie în România.